Cum alegeti medicul specialist pentru diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

De ce este important ca pacientul sa aleaga corect un medic diabetolog?

Ei bine, pentru ca relatia dintre ei va fi una de durata si trebuie sa fie si una corecta, in beneficiul pacientului. Diabetul zaharat este o boala cronica, astfel pacientul se insoteste de catre medicul diabetolog de cele mai multe ori pe tot parcursul vietii lui.

In zilele noastre, recomandarile pentru medici vin din mediul on-line din diversele grupuri de pacienti in care un nou-diagnosticat intreaba despre „un medic bun”, sau daca in familia pacientului recent depistat exista si alti diabetici, acestia ii recomanda medicul lor. Mai exista si situatia in care un prieten sau un vecin are diabet zaharat si el recomanda medicul la care se afla in evidenta.

Recomandarea este importanta, mai ales la inceput cand pacientul nu stie cum stau lucrurile. Decizia de a ramane sau de a schimba medicul este, insa, a pacientului dupa ce acesta a verificat daca medicul respectiv este potrivit pentru nevoile lui sau nu.

Ce trebuie un pacient sa urmareasca la un medic diabetolog?

In primul rand, trebuie sa poata avea o comunicare buna cu medicul respectiv.

In cadrul consultatiei initiale, medicul trebuie sa ii explice pacientului ce este diabetul zaharat si ce tip de diabet zaharat are acesta: tipul 1, tipul 2, Mody, Lada, gestational. Dupa ce i-a explicat cum a aparut diabetul si ce fel de diabet are pacientul, ii va spune si modalitatea specifica de tratament a tipului de diabet.

Pacientul trebuie sa inteleaga de ce va face insulina sau de ce va lua antidiabetice orale, sau de ce le va avea pe amandoua in schema de tratament.

Medicul trebuie sa ii spuna pacientului care va fi evolutia bolii sale, evolutia cea mai probabila. Pacientul trebuie sa stie ca diabetul zaharat este o boala evolutiva. Aceasta boala nu sta pe loc, ea va evolua si va depinde doar de pacient in ce ritm va evolua si cum va evolua.

Daca pacientul va tine dieta si va respecta tratamentul, atunci el va fi in tintele terapeutice si evolutia bolii va fi una mult mai lenta. Daca nu va respecta indicatiile de regim alimentar si nici nu va efectua corect tratamentul, atunci evolutia spre complicatiile cronice ale bolii va fi una mult mai rapida si complicatiile vor fi mult mai grave.

Dieta in diabet

Diabetologul trebuie sa ii explice pacientului notiunile de dieta, el trebuie sa plece din cabinet cu un regim pe care sa il urmeze, sa stie ce are voie si ce nu are voie si ce cantitati trebuie sa manance.

Viata activa in diabet

Mai apoi pacientul trebuie sa fie informat despre importanta exercitiului fizic si scaderii in greutate (daca este cazul) sau mentinerea greutatii normale. Este instruit sa efectueze zlinic, in limita tolerantei fizice, minim 30 minute de activitate fizica.

Complicatii diabet

Medicul diabetolog ii va explica pacientului care sunt complicatiile cronice si acute ale bolii si ii va spune si cum sa le evite si ce sa faca in cazul in care acestea apar. Ii va spune care sunt semnele si simptomele unei hipoglicemii si unei hiperglicemii si cum sa actioneze in momentul in care glicemia fie a scazut prea tare sau a crescut prea mult.

Medicul nu trebuie sa incerce sa sperie pacientul cu toate aceste informatii, el trebuie sa ii spuna intr-un mod ferm care sunt riscurile si potentialele pericole ale diabetului zaharat. Insa ii va spune si partile pozitive pe care pacientul le poate obtine daca va respecta tratamentul, atat cel medicamentos cat si pe cel medical-nutritional.

Informatii utile pentru ingrijirea diabetului

Limbajul medicului trebuie sa fie adaptat pacientului care se afla in fata lui, iar acesta trebuie sa se asigure ca interlocutorul lui a inteles ceea ce el i-a transmis. Spre exemplu, nu este indicat ca medicul sa vorbeasca folosind cuvinte medicale sofisticate cu o batrana de la tara care are doar 4 clase. Acesteia i se va adresa pe intelesul ei, ca si ea sa plece din cabinet cu informatii utile pentru ingrijirea diabetului zaharat.

Pacientul trebuie sa plece din cabinetul medicului cu toate nelamuririle explicate, ceea ce inseamna ca medicul trebuie sa aiba disponibilitatea de a raspunde la toate intrebarile pacientului.

Relatia dintre medic si pacient trebuie sa se bazeze pe respect reciproc, iar pacientul trebuie sa isi aleaga medicul in functie de nevoile lui. El trebuie sa poata avea o relatie de lunga durata in care lucrurile sa functioneze in slujba pacientului pentru a evita aparitia complicatiilor cornice si a problemelor create de diabet.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere