Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sarbatorile pascale sunt prilej de bucurie alaturi de familie si de cei dragi. Este o adevarata incantare sa ne petrecem Pastele in jurul mesei plina de alimente traditionale si sa revedem oameni dragi sufletului nostru. Insa, daca facem excese, de orice fel, aceasta perioada se poate transforma intr-una de suferinta.

In cele ce urmeaza vom dezbate principalele riscuri si complicatii ce pot aparea in legatura cu excesele din perioada sarbatorilor pascale.

Primul si cel mai frecvent intalnit pericol este excesul de alimente. Putem discuta despre excesul de glucide (zaharuri) care va duce la cresterea glicemiei. Acest lucru este periculos pentru pacientii diabetici care au voie sa consume un numar fix de carbohidrati pe zi.

Ratia de carbohidrati

Este stabilita in functie de tipul de diabet, de greutatea corporala si de tipul de tratament pe care pacientul il are.

Un pacient diabetic este instruit sa isi limiteze consumul de zaharuri din alimentatie, dieta fiind extrem de importanta in planul lui de tratament. Niciun fel de terapie (cu antidiabetice orale sau cu insulina) nu va avea rezultatele optime daca pacientul nu respecta indicatiile referitoare la dieta.

Astfel, daca un pacient diabetic face exces de dulciuri in perioada sarbatorilor, ii vor creste glicemiile si el poate ajunge sa faca o complicatie acuta a diabetului zaharat; complicatie numita cetoacidoza diabetica. Principalul risc asociat cetoacidozei diabetice este coma cetoacidotica, care poate duce chiar si la decesul pacientului daca este netratata.

Excesul de dulciuri va duce si la acumularea de kilograme in plus ceea ce va determina o crestere a insulinorezistentei si va face ca tratamentul diabetului zaharat sa fie mai complicat si mai greu de ajustat. Pentru a revedea explicatia sindromului de insulinorezistenta, va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2„.

Abuzul de grasimi

Un alt exces, tot alimentar este abuzul de grasimi. In perioada sarbatorilor se consuma cantitati mari de carne de miel si preparate din carne de miel care au un continut crescut de grasimi.

Pacientul diabetic are adesea si dislipidemie, o boala care are valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor in sange. In acest caz, pacientul nu are voie sa consume cantitati mari de grasimi. Aceste grasimi se pot depune pe vasele de sange si pot cauza infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Desi nu este considerat aliment, alcoolul este frecvent regasit in lista de excese practicate in perioadele de sarbatori. Exista doua tipuri de bauturi alcoolice si ele afecteaza pacientul diabetic in mod diferit.

Pe de-o parte avem alcoolul concentrat cum ar fi tuica, vodka, palinca si alte spirtoase care pot produce hipoglicemii. Alcoolul scade glicemia si daca il consumam in cantitati mari poate chiar sa produca coma hipoglicemica si sa puna in pericol viata pacientului.

Pe de alta parte avem alcoolul mai slab dar aromat cum ar fi visinata, afinata, caisata facute cu siropuri de fructe (deci cu zahar) sau berea. Aceste bauturi duc la cresterea glicemiei pentru ca ele contin cantitati mari de carbohidrati. Asadar ele pot duce la aparitia hiperglicemiei si a cetoacidozei metabolice.

Excesele combinate

Pericolul cel mai mare il reprezinta excesele combinate. Daca pacientul combina cantitati mari de mancare, in special dulciuri cu bauturi aromate sau bere, riscul de coma cetoacidotica este cu atat mai mare cu cat consumul din ambele alimente/alcool este mai mare.

Mai exista o alta combinatie care poate fi chiar letala, aceea dintre alimentele grase si alcoolul concentrat. Daca pacientul consuma tuica/vodka/palinca impreuna cu slanina si/sau carnati prajiti in ulei si/sau jumari si/sau sorici el poate face ceea ce numim Pancreatita acuta.

Pancreatita acuta este descrisa ca apare, in cartile de medicina, ” dupa o masa plina de alimente grase, stropita cu alcool din belsug”. Pancreatita este o boala din care se poate muri si care poate avea repercursiuni grave asupra sanatatii acelui om toata viata lui.

Principalul simptom al acestei boli este durerea violenta  care apare in capul pieptului, durere „in bara” e la un capat al altuia al stomacului. Durerea este atat de atroce incat pacientul simte ca nici nu mai poate respira de durere.

Principala cauza a pancreatitei acute este consumul de alcool si de alimente grase.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere