Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Momentul diagnosticului diabetului zaharat poate fi un adevarat soc in care pacientul este extrem de bulversat si nu reuseste sa inteleaga ceea ce echipa medicala ii explica despre boala. Dupa ce acest moment initial trece, pacientul realizeaza ca nu stie ce are de facut. Vom incerca in cele ce urmeaza sa explicam lucrurile esentiale pe care un adolescent ce a fost recent diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa le stie.

In primul rand trebuie sa explicam cauza

Cel mai adesea diabetul zaharat de tip 2 este datorat insulinorezistentei din obezitate, fenomen ce apare la pacientii supraponderali. Daca un adolescent a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 cel mai adesea el este supraponderal sau obez si a facut insulionorezistenta.

Insulinorezistenta este caracterizata prin faptul ca insulina produsa de pancreas nu mai ajunge acolo unde trebuie din cauza ca ramane blocata in celulele de grasime. Asadar pancreasul functioneaza corect, el produce insulina, dar daca aceasta nu mai poate ajunge acolo unde trebuie sa isi faca treaba, glicemia va creste si se va instala diabetul zaharat de tip 2. Pentru a vedea toate cauzele diabetului zaharat de tip 2 si explicatia fenomenului de insulinorezistenta, va rugam sa accesati articolul: „Cauze diabet zaharat la copii”-link articol aici

Cunoscand cauza din care s-a produs diabetul zaharat de tip 2 atunci vom sti si ca daca pacientul slabeste el are sanse de a reversa procesul  de a reveni la glicemii normale. Cu alte cuvinte daca un adolescnt obez a facut diabet, daca el va slabi atunci el poate sa ajunga sa aiba glicemii bune fara tratament.

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2

Este bazat pe dieta si antidiabetice orale la inceput. Daca pacientul reuseste sa slabeasca prin dieta si sport atunci este posibil ca el sa nu mai aiba nevoie de medicatie si sa ramana doar pe dieta. Daca pacientul nu reuseste sa slabeasca si continua sa se ingrase, in timp tratamentul va trebuie modificat si pacientul va ajunge sa faca insulina.

Insulina se adauga in schema de tratament aunci cand medicatia orala si dieta nu mai poate stapani valorile glicemice; tine doar de pacient sa amane acest moment. Daca pacientul este unul disciplinat si el respecta dieta si antidiabeticele orale, atunci este posibil ca el sa nu ajunga sa faca insulina. Daca insa nu tine cont de regimul alimentar si continua sa se ingrase, atunci insulina va fi singura varianta de tratament pentru el.

Dieta unui pacient cu diabet zaharat de tip 2 adolescent

Trebuie sa contina cat mai multe legume proaspete, cel putin 5 portii pe zi. Fructele sunt permise si chiar indicate pentru a inlocui dulcele, este recomandat sa se consume 2-3 portii pe zi, in limita a 300 grame de fructe proaspete pe zi. Nu sunt permise fructele uscate/confiate (curmale, smochine, stafide), ele au un continut extrem de ridicat de zahar.

Nu sunt permise produsele de tip fast-food, dulciurile concentrate, sucurile cu sau fara acid si nici sucurile naturale. Desi sunt naturale, sucurile din fructe sunt adevarate „bombe” calorice. O portocala are in medie cam 200-250 kcal, ca sa obtin un pahar de suc de portocale va trebui sa storc minim 4 portocale. Astfel un pahar de suc de portocale va avea caloriile aferente celor 4 portocale stoarse, ceea ce este extrem de mult.

Nu sunt indicate nici produsele cu continut mare de grasimi, cele prajite si nici fructele oleaginoase (seminte, migdale, nuci, alune) decat in cantitati foarte mici si consumate crude nu prajite si cu adaos de sare.

Pacientul nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, adolescent

Trebuie sa mai stie ca sportul este extrem de important pentru el; acesta il va ajuta in controlul bolii. Un adolescent trebuie sa faca sport in mod regulat, fapt ce ii va aduce beneficii majore atat in slabit cat si in mentinerea glicemiilor in valori optime. Pentru a vedea beneficiile sportului va rugam sa accesati articolul „Sportul ca preventie a diabetului zaharat”-link articol aici

Un pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa isi gaseasca un medic diabetolog cu care sa poata comunica, sa il intrebe tot ceea ce nu stie si sa ii lamureasca toate dilemele legate de boala.

Pacientul trebuie sa inteleaga ca boala este una cronica, ea nu se vindeca ci poate fi doar tinuta in frau cu tratament si dieta. Daca pacientul respecta indicatiile medicului si isi mentine glicemiile in limitele normalului atunci are o speranta de viata similara cu ceea a populatie fara diabet zaharat. Daca nu respecta indicatiile si tratamentul, speranta de viata a pacientului scade semnificativ din cauza complicatiilor cronice ale bolii.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere