Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Tratamentul diabetului zaharat  de tip 2  se poate face prin dieta, antidiabetice orale, antidiabetice injectabile si/sau insulina. Cel mai adesea se incepe prin dieta si antidiabetice orale, insa sunt situatii in care tratamentul cu pastile nu este posibil. In cele ce urmeaza vom descrie situatiile in care tratmentul medicamentos cu buline nu este posibil.

Avem situatia unui pacient tanar, media de varta 40-50 ani, obez, care este nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. La momentul debutului bolii, pacientul are valori glicemice foarte mari 300-400mg/dl si se prezinta la spital in cetoacidoza diabetica. Unui astfel de pacient i se pune de prima data tratament cu insulina.

Din ce cauza punem direct insulina?

Deoarece valorile glicemice sunt foarte ridicate si pacientul a dezvoltat deja o complicatie acuta a diabetului zaharat: acidoza metabolica. Aceasta complicatie ii poate pune viata in pericol, motiv pentru care trebuie actionat imediat prin rehidratarea pacientului si scaderea glicemiei. Cel mai repede glicemia scade cu ajutorul insulinei, ea intra in actiune imediat si readuce glicemiile la nivel normal.

Prima reactie a acestor pacienti este? „De ce mi-ati bagat insulina? Cunosc multe persoane cu diabet zaharat, de varsta mea, care iau pastile.” Ii vom explica pacientului ca a primit tratament injectabil cu insulina din cauza ca a avut glicemiile foarte mari.

Corpii cetonici

Valorile extrem de ridicate ale zaharului din sange sunt „toxice” pentru organism, iar corpul incearca sa le arda. Prin procesul de ardere a glucozei rezulta si niste produsi toxici numiti corpi cetonici care scad Ph-ul din sange, creeaza acidoza si pun in pericol viata pacientului.
Cel mai cunoscut dintre corpii cetonici este Acetona, care da si mirosul caracteristic al cetoacidozei diabetice; mirosul de mere putrede pe care il are respiratia unui pacient cu glicemiile extrem de mari.

Aceasta este o situatie in care nu putem sa tratam diabetul zaharat cu pastile, cel putin in primele zile pana la stabilizarea pacientului. In timpul acesta, putem sa introducem si tabletele , sa scadem numarul de injectii de insulina pe zi.

Daca pacientul respecta tratamentul si revine la control, dupa 3-6 luni, cu o valoare a hemoglobinei glicozilate in valori normale, atunci se poate discuta despre o eventuala intrerupere a tratamentului cu insulina si ramanerea pacientului doar pe antidiabetice orale.

Probleme hepatice

O alta situatie in care nu putem folosi tabletele in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, este atunci cand pacientul are probleme hepatice. Vorbim despre ciroza hepatica decompensata, hepatita cu virus hepatic B, C sau Delta, orice alta forma de hepatita sau boala hepatica in care pacientul are functia ficatului afectata (cand are valori ale transaminazelor mai mult de 3 ori peste limita maxima admisa).

Nu putem sa dam antidiabetice orale acestor pacienti deoarece ficatul este „uzina” in care se descompun aproape toate substantele chimice care ajung in organism. Daca vom da un medicament unui pacient cu un ficat bolnav, nu numai ca aceea pastila nu va avea efect, dar riscam sa deterioram si mai mult functia hepatica.

Pana la normalizarea probelor hepatice va trebui sa folosim insulina pentru a trata diabetul zaharat. Putem sa optam pentru medicatie orala doar daca ciroza hepatica este compensata, viremia virusurilor B si C este nedetectabila si TGO/TGP/GGT au valori normale sau cat mai apropiate de valorile maxim admise.

Insuficenta renala cronica

O alta situatie care ne obliga sa folosim insulina si ne limiteaza in a folosi tabletele o reprezinta boala cronica de rinichi, mai exact insuficenta renala cronica in stadiu final. Pe masura ce rinichiul este afectat, el nu mai poate filtra corect deseurile ce deriva din descompunerea substantelor chimice, acestea se acumuleaza in corp, devin toxice si pot provoca chiar decesul pacientului.

La inceput, dupa ce s-a diagnosticat boala cronica de rinichi, ea va fi urmarita si pe masura ce se agraveaza ne va obliga sa reducem dozele de medicatie orala si sa le inlocuim treptat pana la inlocuirea totala cu insulina.

Mai exista si situatii in care pacientul are probleme gastrice, nu poate tolera medicatia orala sau in care se asociaza alte tratamente cum ar fi cortizonul si tabletele antidiabetice nu mai fac fata, trebuie adaugata insulina. La fel este si in cazul pacientilor cu cancer care fac chimioterapie, ei necesita tratament cu insulina pentru a tine sub control glicemiile pe perioada curelor de citostatice.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere