Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Daca in cazul diabetului zaharat de tip 1, cauzele nu sunt inca elucidate complet, in cazul diabetului zahatat de tip 2 cauzele au fost descrise in detaliu si sunt cunoscute. Pentru a vedea cauzele diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa accesati articolul:”De ce nu sunt cunoscute cauzele diabetului zaharat de tip 1”.

Prima si cea mai importanta cauza implicata in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este insulinorezistenta din obezitate. Insulinorezistenta este un fenomen care apare in special la pacientii obezi si este definita ca fiind un fenomen in care organismul produce insulina insa aceasta nu actioneaza asa cum trebuie.

Grasimea abdominala

In cazul pacientilor obezi, acestia au o cantitate mare de celule grase in tot corpul, in special in jurul abdomenului. Aceasta se numeste grasime abdominala. Pancreasul acestor persoane produce insulina, insa aceasta nu mai ajunge acolo unde trebuie pentru a actiona, pentru ca ea ramane „prinsa” in celulele de grasime.

Daca insulina nu mai ajunge acolo unde trebuie sa actioneze, atunci va creste valoarea glucozei din sange, ceea ce se va traduce in aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Din cauza ca organismul va vedea ca insulina nu ajunge unde trebuie, el va da comanda pancreasului sa produca mai multa insulina, in speranta ca aceasta va ajunge in final sa scada glicemia. Insulina produsa in plus va ramane si ea bolocata in tesuturile de grasime, glicemia ramanand mare.

Pancreasul va functiona ca un motor de masina supraturat, va fi suprasolicitat si in final va ceda si nu va mai avea capacitatea de a produce insulina. In acel moment diabetul zaharat de tip 2 va deveni insulinorezistent si va trebui tratat cu insulina din exterior.

Predispozitia genetica

O alta cauza importanta implicata in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este predispozitia genetica. Daca un mebru al familiei, ruda de gradul 1 (mama, tata, frati, surori) sau chiar bunici, unchi, matusi au diabet zaharat de tip 2, atunci si persoana care le este inrudita prezinta un risc major de a-l dezvolta.

Una dintre primele intrebari pe care medicul diabetolog i le va adresa unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 va fi aceasta: „Cineva din familia dumenavostra, rude de sange, sufera de diabet zaharat de tip 2?”

Daca vom combina o mostenire genetica (avem pe cineva in familie cu diabet zaharat de tip 2) cu obezitatea, vom avea clar un „candidat” ideal pentru a dezvolta boala.

Macrosomia

Macrosomia este si ea un factor de risc important implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Femeile care au dat nastere unor feti macrosomi (copil cu greutatea la nastere de peste 4 kilograme), vor dezvolta in decursul vietii lor diabet zaharat de tip 2.

Macrosmia nu predispune fatul la diabet zaharat de tip 2, il predispune la obezitate, ceea ce in timp prim mecanismul insulinorezistentei, combinat cu faptul ca mama lui a facut diabet zaharat de tip 2, il va predispune si pe copil la aparitia acestei boli.

In cazul copiilor au fost descrise cazuri de copii cu greutate mica la nastere, sub 2-2.5 kilograme (copii nascuti la termen) care se pare ca sunt predispusi la aparitia diabetului zaharat.

Diabetul gestational

Diabetul gestational este un alt factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2, atat prin sine cat si prin efectele sale. O femeie care a facut diabet gestational are un risc mult mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in decursul vietii ei.

Efectul diabetului gestational asupra fatului, este macrosomia, copilul se va naste adresea peste greutatea de 4 kilograme. Astfel, asa cum am aratat mai sus, atat mama cat si copilul vor fi preduspusi la diabet zaharat de tip 2 (mama), iar copilul la obezitate urmata apoi de declansarea unui diabet zaharat de tip 2.

Cauze medicale

Mai exista si cauze medicale pentru aparitia diabetului zaharat de tip 2, el fiind denumit diabet secundar daca este in urma unei afectiuni care implica pancreasul. De exemplu, un pacient face o pancreatita acuta sau un cancer de pancreas, care trebuiesc tratate chirurgical. Se va extrage chirurgical fie o parte, fie tot pancreasul, pentru a salva viata pacientului.

Daca se face o rezectie (inlaturare) totala de pancreas atunci nu vor mai exista celule beta-pancreatice si nu se va mai produce insulina, caz in care trebuie inceput un tratament cu insulina din exterior. Mai exista si cazul de rezectie partiala in care se scoate doar o parte a pancreasului si atunci trebuie initiat un tratament cu dieta si antidiabetice orale sau insulina.

Medicamentele pe termen lung

O alta cauza este cea medicamentoasa. Exista unele medicamente care cresc glicemia, cum ar fi glucocorticoizii (cortizonul). Un pacient care va fi tratat cu astfel de medicamente, pe termen lung, risca sa dezvolte diabet zaharat secundar datorat medicamentelor.

Un mit extrem de des intalnit printre pacienti este acela prin care diabetul zaharat de tip 2 este declansat de la STRES. Nimic mai adevarat! Acest subiect va face obiectul unui alt articol. Pentru a vedea daca mitul stresului care decanseaza diabetul zaharat este adevarat sau fals, accesati urmatorul articol: „Stresul, declansator de diabet zaharat: mit sau adevar?”

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere