Diabetul zaharat tip 1

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea


Reprezinta 5-10% din toate cazurile de diabet zaharat si este caracterizat prin distrugerea celulelor beta de catre sistemul imunitar al organismului si consecutiv aparitia deficitului absolut de insulina. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, aproximativ 5% dintre persoanele cu diabet au tipul 1, iar pe glob se considera ca include aproximativ 10% din totalul cazurilor.

Ce este diabetul zaharat tip 1?

Diabetul apare atunci cand glicemia (nivelul seric al glucozei), denumita si zaharul din sange, este prea mare. Glucoza este sursa principala de energie pentru organism si provine in principal din alimentele pe care un om le consuma. Insulina, un hormon sintetizat de pancreas, ajuta glucoza din sange sa intre in celule pentru a fi utilizata ca si energie. Un alt hormon, glucagonul, lucreaza in paralel cu insulina (printr-un efect exact opus insulinei) pentru a controla nivelul glucozei din sange.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sistemul imunitar al organismului (care in mod normal lupta impotriva infectiilor) prin anticorpi specifici va ataca si va distruge celulele pancreatice care produc insulina. Ca rezultat, pancreasul nu va mai produce insulina. Fara insulina, glucoza nu poate intra in celule, iar nivelul glucozei din sange creste peste normal. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa isi administreze insulina in fiecare zi pentru a ramane in viata.

Etichete: / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti www.neuropain.ro

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate