Diabetul MODY

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul MODY este o alta forma a diabetului, destul de des intalnita in randul tinerilor. Acest tip de diabet are mari sanse sa fie mostenit decat alte tipuri de diabet, datorita unui factor de risc genetic mai puternic. Daca un parinte are aceasta mutatie genetica, orice copil are 50% sanse sa-l mosteneasca de la el, indiferent de stilul de viata pe care il are copilul.

MODY este deseori comparat cu diabetul de tip 2 si prezinta unele simptome de diabet de tip 2, insa acest tip de boala nu are nicio legatura cu obezitatea, iar pacientii diagnosticati sunt tineri si de multe ori nu sunt supraponderali.

Din anul 2004, 6 tipuri de MODY au fost descrise si este foarte probabil ca altele sa mai apara. Severitatea bolii poate varia considerabil de la un tip la altul, dar cel mai adesea MODY se manifesta ca o forma usoara de diabet zaharat tip 1, cu productie insulinica mentinuta partial si sensibilitate normala la insulina.

Confirmarea diagnosticului de diabet MODY necesita testare genetica.

Ce este diabetul MODY:

Diabetul MODY este o forma de diabet care se dezvolta inainte ca pacientul sa ajunga la 25 de ani, insa tratamentul nu presupune intotdeauna administrarea insulinei.

Cele mai obisnuite tipuri de MODY sunt:

HNF1-alfa. Aceasta gena provoaca aproximativ 70% din cazurile de MODY, practic acesta declanseaza diabetul prin scaderea cantitatii de insulina produsa de pancreas. De cele mai multe, tratamentul nu necesita insulina, pacientii sunt tratati cu ajutorul unor medicamente care se folosesc in diabetul zaharat tip 2.

HNF4-alfa. Pacientii au inca de la nastere un nivel scazut al zaharului in sange. Acestia necesita tratament alcatuit din pastile, insa uneori medicul specialist poate recomanda si insulinoterapie.

HNF1-beta. Persoanele cu acest tip de MODY pot dezvolta o multitudine de complicatii precum sunt chisturile renale, anomaliile uterine si guta. Tratamentul presupune administrarea de insulina si un regim alimentar.

In ce consta tratamentul:

Obiectivul principal al tratamentului pentru pacientii cu MODY este acelasi ca si in cazul celorlalte forme de diabet si anume mentinerea glicemiilor la un nivel cat mai apropiat de cel normal. Terapia consta in monitorizarea constanta a glicemiei, exercitii fizice, antidiabetice orale, injectii cu insulina. In ceea ce priveste antidiabeticele orale, sulfonilureicele raman terapia de electie pentru diabeticii MODY.

LADA, o forma nou descoperita

Diabetul zaharat tip LADA numit si diabet latent autoimun al adultului inseamna acea forma de diabet intalnita des la persoanele adulte si care apare din cauza distructiei autoimune a celulelor beta pancreatice. Aceasta forma de diabet reprezinta aproximativ 5-12% din toate cazurile de diabet.

Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca pacientul diagnosticat cu diabet zaharat de tip LADA nu are nevoie imediat de insulina, insa cu timpul, fie in cateva luni sau in cativa ani, ajung sa fie dependenti de aceasta. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera acest tip de diabet o forma a diabetului zaharat de tip 1.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Prediabetul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere