Diabet LADA, o forma nou descoperita

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat tip LADA numit si diabet latent autoimun al adultului inseamna acea forma de diabet intalnita des la persoanele adulte si care apare din cauza distructiei autoimune a celulelor beta pancreatice. Aceasta forma de diabet reprezinta aproximativ 5-12% din toate cazurile de diabet.

Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca pacientul diagnosticat cu diabet zaharat de tip LADA nu are nevoie imediat de insulina, insa cu timpul, fie in cateva luni sau in cativa ani, ajung sa fie dependenti de aceasta. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera acest tip de diabet o forma a diabetului zaharat de tip 1.

Imediat dupa diagnostic pacientul va fi tratat cu terapie orala si i se va descrie in ce consta o dieta echilibrata pe care va trebui sa o mentina si sa o respecte. Practic, medicul doreste normalizarea glicemiei si a valorilor HbA1c.

Principalele caracteristice ale diabetului de tip LADA

Diabetul autoimun cu evolutie lenta la adulti (Latent Autoimmune Diabetes in Adults – LADA) se caracterizeaza prin urmatoarele semne clinice:

  • debutul maladiei se manifesta, de regula, dupa varsta de 30 ani,
  • simptomele clinice sunt similare diabetului de tip 2 doar ca nu exista obezitate,
  • la inceput, dupa stabilirea diagnosticului, este posibil un control metabolic satisfacator obtinut cu o dieta echilibrata si cu antidiabetice orale,
  • este necesara inceperea terapiei cu insulina fie in cateva luni de la debutul afectiunii, fie la cativa ani,
  • sunt prezenti markerii imunologici ai diabetului de tip 1,
  • secretia suficienta de insulina si lipsa la debut a cetoacidozei sunt cauzele cele mai frecvente de diagnosticare eronata.

Diagnosticul este dificil de stabilit, de multe ori pacientii cu diabet zaharat tip LADA sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 2, confuzia fiind legata de varsta la care el apare, mai exact dupa 30 de ani. In acest tip de diabet sunt prezenti autoanticorpi GADA si ICA, iar pacientul are manifestari clinice asemanatoare diabetului tip 2. Totodata, acest tip de diabet autoimun este destul de des asociat cu alte patologii autoimune, cel mai frecvent este intalnita asocierea cu patologia autoimuna tiroidiana, cu boala celiaca si cu boala Addison.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere