Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Insulina este un hormon produs de catre pancreas, un organ ce se gaseste in partea superioara a abdomenului. La nivelul pancreasului exista celule specifice, celulele beta, care secreta insulina. Insulina are ca rol principal reglarea nivelului glucozei din sange. Atunci cand mancam, alimentele ce contin glucide se transforma la nivel intestinal in zahar. Acesta se absoarbe in sange, rezultand valori crescute ale glicemei. Pentru a restabili valoarea normala a zaharului din sange, creierul nostru da o comanda catre pancreas, ii spune acestuia ca a crescut valoarea de zahar din sange, iar pentru a o scadea, el (pancreasul) trebuie sa secrete insulina pe care sa o verse in sange si sa scada astfel valoarea glicemiei. Asadar, insulina este un hormon produs de propriul nostru corp, cu rol extrem de important in reglarea glicemei.
Insulina a fost descoperita de catre cercetatorul roman Nicolae Paulescu, la inceputul secolului trecut, in anul 1916. Acesta facea publica cercetarea sa in care descoperise un hormon pe care initial l-a denumit Pancreatina . In 1921 a publicat primele rezultate ale studiilor sale in care injecta direct in sange aceasta pancreatina care a aratat rezultate uluitoare. Rezultatele sale au schimbat pentru totdeauna destinul pacientilor cu diabet zaharat. Aceasta mare descoperire a ajutat pacientii cu diabet zaharat tip 1 sa aiba o speranta de viata asemanatoare cu cea a oamenilor fara diabet. Inainte de aceasta descoperite, pacientii mureau in decursul a catorva saptamani de la debutul bolii.
Insulina se administreaza in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Obligatoriu la cei cu diabet zaharat tip 1 din cauza faptului ca este o boala autoimuna in care apare deficitul absolut de insulina, iar viata pacientului depinde de aportul de insulina din exterior. Devine obligatoriu si la pacientii cu diabet zaharat tip 2, atunci cand boala a evoluat si a aparut deficitul de insulina. Pentru a revedea mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1, va rugam sa accesati articolul: Cauze diabet zaharat la copii.
Trebuie inteles ca, in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, tratamentul cu insulina este salvator de vieti. Doar prin acest tratament pacientul poate supravietui si poate avea un trai decent.
Se mai recomanda folosirea insulinei in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, care dupa ce au tinut dieta o perioada de timp si au avut terapii medicamentoase, ajung, dupa ce boala avanseaza, sa nu mai aiba secretie de insulina proprie, avand astfel nevoie de insulina din afara.
Mai exista si situatii tranzitorii in care pacientul are nevoie de insulina. Spre exemplu, un bolnav de diabet face o alta boala care necesita tratament cu corticosteroizi (cortizon). Corticosteroizii cresc glicemia extrem de tare. Acesti bolnavi au nevoie de tratament cu insulina in perioada in care li se administreaza corticosteroizii, putand apoi sa renunte la insulina.
In cele ce urmeaza, vom discuta despre miturile asociate insuluinei pentru a putea intelege si accepta mai usor tratamentul cu acest hormon.
Prima si cea mai cunoscuta vorba este „Insulina inseamna ultima treapta de tratament, urmeaza sa mor daca am ajuns sa fac insulina”, nimic mai adevarat! Insulina nu inseamna moarte, ea este sinonimul vietii. Adesea vin pacienti care refuza tratamentul cu insulina pentru ca au avut ei o vecina / o cunostiinta care avea diabet, care atunci cand a inceput sa faca insulina s-a si chinuit si a murit in scurt timp dupa aceea. Cazul acestei cunostiinte este unul pe care nu il stim in detaliu, de fapt nu stim de la ce a murit vecina.
Doar ca am asociat noi cu insulina, ceea ce este gresit. Nu putem generaliza in acest fel. Poate vecina / cunostiinta avea probleme grave cu inima si a facut un infarct miocardic, posibil adevarata cauza a decesului. Adesea, cand ii intrebam pe pacienti daca vecina mai avea si alte boli sau doar diabet, ei ne vor spune ca in realitate biata femeie avea o sumedenie de boli grave care ii puteau cauza moartea, doar ca ei au asociat cu acel moment de debut al insulinei.
Un alt mit, sau mai bine zis o frica, este aceea a intepaturilor, ca doare foarte tare, noi fiind obisnuiti, ca si copii, cu injectiile extrem de dureroase pe care ni le facea o vecina care era asistenta. Cu totii am primi tratament cu gentamicina, ampicilina, penicilina sau poate chiar moldamin in copliaria nostra. Aflati ca intepatura de la „penul” de insulina nu doare. Este un ac extrem de fin, intradermic, care se foloseste si la copii. In plus, in zilele nostre, s-au inventat tot felul de dispozitive care sa ajute pacientul sa nu se mai intepe atat de mult si de des atunci cand isi administreaza insulina.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice