Cauze diabet zaharat la copii

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru a intelege care ar putea fi posibilele cauze de diabet zaharat la copii, trebuie mai intai sa vedem ce tip de diabet are copilul si mecanismul lui de aparitie. La copii, cel mai frecvent tip de diabet zaharat este tipul 1, in proportie de peste 95% din totalul cazurilor. Diabetul zaharat de tip 2 este mai rar intalnit, sub 5% din totalul cazurilor, desi in ultimii anii s-a observat o evolutie si a acestui tip de diabet, evolutie legata de cresterea obezitatii la copii.

Boala produsa printr-un mecanism autoimun

Diabetul zaharat tip 1 este, cum spuneam mai sus, cel mai frecvent intalnit la copil. Acest tip de diabet este o boala produsa printr-un mecanism autoimun. Ce inseamna mecanism autoimun? Este o agresiune asupra propriului corp, agresiune produsa de anticorpii care trebuiau sa apere organismul. In cadrul sistemului nostru imun (de aparare) organismul produce anticorpi. Acestia sunt ”soldatii” cu care corpul nostru lupta impotriva ”rau facatorilor” (bacterii, virusuri, microbi). Rolul anticorpilor este sa identifice un potential pericol venit din afara corpului si sa il distruga. Cateodata anticorpii nostrii, in special dupa o lupta (raceala / viroza puternica / infectie) nu mai recunosc gazda (corpul nostru) si pleaca la atac impotriva propriului organismului. In cazul diabetului zaharat tip 1, anticorpii ataca celulele beta secretoare de insulina din pancreas. In acest fel, corpul nostru nu mai poduce insulina, creste glicemia si apare diabetul zaharat tip 1.

Reglarea glicemiei

Pancreasul este o glanda care are, printre alte roluri, acela de a secreta un hormon numit insulina, hormon care intervine in reglarea glicemiei. Cu alte cuvinte, cand mancam ne creste glicemia. Pancreasul secreta apoi insulina pentru a scadea glicemia si astfel valoarea zaharului din sange redevine la normal. In cazul diabetului zaharat tip 1, corpul nu mai poate produce insulina, din cauzele pe care le-am descris mai sus. Astfel, cand mancam, ne creste glicemia si ramane crescuta, pentru pentru ca nu mai are cine sa o scada. In acest caz este necesar sa aducem insulina din exterior (injectii de insulina), aceasta fiind necesara pentru a scadea glicemia. Fara sa administram insulina din exterior, glicemia va creste la valori extreme si se va ajunge la coma, implicit se poate ajunge la deces.

Asadar, in ceea ce priveste diabetul zaharat tip 1, atat la copil cat si la adult, principala cauza de aparitie a bolii este mecanismul autoimun descris in paragrafele de mai sus.

Insulinorezistenta

Diabetul zaharat tip 2 este mult mai rar intalnit la copil, el fiind de regula intalnit la adultii cu varsta de peste 40 ani. Principala cauza de aparitie a acestei boli este fenomenul de insulinorezistenta asociat obezitatii. Cum numarul de copii supraponderali si/sau obezi a ”explodat” in ultimii ani, a crescut si numarul de cazuri de diabet zaharat tip 2 la copil. La nivel national, au fost descrise din ce in ce mai multe cauze de diabet zharat tip 2, asociat obezitatii.

Insulinorezistenta este un fenomen ce se intalneste la pacientii obezi, este principala cauza de producere a diabetului zaharat tip 2. In cazul acestor pacienti, pancreasul lor produce suficenta insulina, insa aceasta nu mai poate ajunge la celule pentru a-si face treaba ( a scadea valoarea glicemiei) din cauza faptului ca ramane „prinsa” in grasime. In acest fel valoarea glicemiei creste, daca insulina nu mai ajunge sa o scada, si apare diabetul zaharat de tip 2. Un copil obez va dezvolta rezistenta la insulina si in timp va face diabet zaharat tip 2.

Componenta genetica

In cazul diabetului zaharat tip 2, un rol important il are si componenta genetica. Daca in familia copilului exista persoane cu diabet zaharat tip 2 (mama, tata, frati, surori, bunici, unchi/matusi) si copilul este supraponderal sau obez, se recomanda testarea glicemiei cel putin o data la 3 luni iar a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) cel putin o data pe an.

Extrem de rar, exista si o alta cauza de aparitie a diabetului zaharat la copil. Este vorba despre un diabet secundar, aparut ca urmare a unui tratament de lunga durata, tratament urmat pentru o alta boala. Vorbim despre tratamentul cu corticosteroizi (cortizon), tratament intalnit in diverse boli hematologice in special, dar si in afectiuni ale pielii sau alte afectiuni autoimune. Terapia cu cortizon pe termen lung poate duce la o afectarea a glicemiei, aceasta creste ca urmare a administrarii acestui tratament. Aceasta forma de diabet este reversibila, cortizonul fiind o cauza a diabetului. In momentul in care se opreste tratamentul cu cortizon, se va normaliza si glicemia.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere