Simptome prediabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ce este prediabetul?

Este o boala ce se defineste prin valori normale, la limita superioara sau valori usor crescute ale glicemiei pe nemancate “a jeun”. Deci undeva in jurul valorii de 110mg/dl, valori insotite de o crestere a hemoglobinei glicozilate intre 5.7 – 6.4%. Hemoglobina glicozilata este media glicemiilor din ultimele trei luni si arata daca pacientul a avut in aceasta perioada valori ale zaharului din sange peste limitele normale. O valoare sub 6% este socotita a fi normala. Intre 5.7 – 6.4% vom avea incadrare in prediabet iar peste valoarea de 6.4% discutam de diabet zaharat.

Prediabetul poate ajunge sa se transorme in diabet zaharat de tip 2, niciodata de tip 1

In cazul diabetului zaharat de tip 2 principalul mecanism incriminat este insulinorezistenta data de obezitate, care se intalneste atat in prediabet cat si in diabetul zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna si se produce in mod diferit avand un debut diferit, mult mai rapid, el netrecand printr-o faza de prediabet. Pentru a revedea mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa cititi articolul “Cauze diabet zaharat la copii”.

Diagnostic complet al prediabetului

Pentru a avea un diagnostic complet, pacientul trebuie sa mai prezinte, pe langa valorile mentionate mai sus, si minim un factor de risc asociat cu aparitia diabetului zaharat:

  • obezitate insotita de fenomen de insulinorezistenta,
  • dislipidemie (valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor),
  • hipertensiune arteriala,
  • istoric de diabet zaharat tip 2 in familie,
  • istoric de diabet gestational sau de nastere a unui copil peste 4000 g (fat macrosom) in cazul femeilor.

Pentru a revedea ce inseamna fenomenul de insulinorezistenta cat si factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat de tip 2 va rugam sa cititi articolul “Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.

Care sunt semnele si simptomele care trebuie sa ne trimita la medic?

In primul rand greutatea, daca pacientul acumuleaza multe kilograme trebuie sa mearga la medicul nutritionist si sa i se prescrie o dieta pentru a redeveni normoponderal. Primul si cel mai important facor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2 si a prediabetului, implicit, este fenomenul de insulinorezistenta asociat obezitatii. Astfel, daca pacientul observa ca s-a ingrasat el trebuie sa ia masuri imediate pentru ca acesta este un semnal de alarma important.

In al doilea rand, fiecare pacient rebuie sa isi faca anual un set complet de analize de sange prin intermediul medicului de familie. Aceste analize trebuie sa contina glicemia si un profil lipidic (colesterol total, Colesterol HDL, Colesterol LDL si Trigliceride). Daca valorile grasimilor din sange sunt crescute, ele trebuiesc tratate prin dieta si medicamente, statine, pentru ca acesta este si el un semn de posibila aparitie a prediabetului si mai apoi a diabetului zaharat de tip 2.

Masurarea tensiunii arteriale

Fiecare persoana trebuie sa isi masoare valoarea tensiunii arteriale macar o data la cateva luni, pentru a se asigura ca nu face hipertensiune arteriala. Adica valoarea tensiunii creste peste limita admisa de 140/80 mm Hg. Daca apar valori mai mari, atunci pacientul trebuie luat in evidenta si tratat cu medicatie specifica pentru a scadea valoarea tensiunii. Acesta este si el un semn ca se poate instala un prediabet si ulterior un diabet zaharat de tip 2.

Semne si simptome diabet zaharat

Ca si simptome, ceea ce simte pacientul, avem simptomele clasice de diabet zaharat, doar ca intensitatea lor va fi una mai mica si vor fi de o frecventa mai rara. Adica nu vor fi in fiecare zi. Simptomele clasice sunt in primul rand setea. Pacientul resimte senzatia de „gura uscata” si creste astfel consumul de apa, la peste 2-3 litri pe zi. Crescand cantitatea pe care pacientul o bea, va creste atat frecventa cat si cantitatea urinarilor. Pacientul va merge la toaleta mult mai des, uneori chiar si pe timpul noptii.

Nicturia, adica urinatul noaptea, va produce o stare de oboseala cronica a pacientului din cauza faptului ca nu se va mai odihni pe timpul noptii, mergand frecvent la toaleta. Oboseala cronica va duce la o stare de apatie a pacientului, care nu va mai putea si nici nu va mai avea chef sa isi faca indatoririle zilnice. Uneori nu va mai face nici macar lucrurile care inainte ii faceau placere.

Semnele si simptomele prediabetului nu sunt unele zgomotoase, ele se instaleaza lent si uneori pot trece neobservate. De aceea, este foarte important sa fie  efectuate controale medicale regulat iar analizele de sange minim o data pe an.

Atentie!!!! Prediabetul este reversibil, insa netratat duce la instalarea diabetului zaharat de tip 2. Pentru a vedea cum poate fi reversibil prediabetul, va rugam cititi articolul “Prediabetul poate fi vindecabil

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere