Prediabetul poate fi vindecabil

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Prediabetul este o forma de boala care se instaleaza inaintea diabetului zaharat de tip 2 daca nu este tratat. Prediabetul este vindecabil si se poate astfel impiedica aparitia si instalarea diabetului zaharat de tip 2.

In continuare vom discuta despre cum putem trata prediabetul prin tratarea cauzelor, fapt care va trata implicit si efectele acestuia. Pentru a vedea ce este prediabetul, cum se instaleaza, care sunt factorii de risc si simptomele acestuia, va rugam sa cititi articolul “Simptome prediabet”.

Exista factori de risc pe care putem sa ii infulentam, asupra carora putem interveni si factori de risc ce nu pot fi modificati.

Factorii de risc implicati in aparitia prediabetului care nu pot fi infulentati sunt:

  • ereditatea (daca pacientul a avut in familie o ruda apropiata cu diabet zaharat de tip 2),
  • istoricul de diabet gestational la o femeie,
  • istoricul de nastere a unui copil peste 4.000 g (fat macrosom).

Insa exista si factori de risc asupra carora putem interveni si ii putem controla, astfel tratand cauza evitam efectele, in cazul nostru prediabetul. Despre acesti factori vom discuta in cele ce urmeaza.

Primul factor de risc implicat in aparitia prediabetului si a diabetului zaharat de tip 2 este fenomenul de insulinorezistenta asociat obezitatii. Astfel, daca pacientul este supraponderal sau obez, el va avea si insulinorezistenta, fapt care va duce la cresterea progresiva a valorilor zaharului din sange, la aparitia prediabetului si mai apoi la instalarea diabetului zaharat de tip 2.

Pentru a revedea ce inseamna fenomenul de insulinorezistenta cat si factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat de tip 2 va rugam sa cititi articolul “Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat”.

Cum tratam prediabetul aparut in urma obezitatii si a fenomenului de insuliniorezistenta?

Simplu! Scadem greutatea pacientului, il punem la dieta si ii stabilim ca tine sa slabeasca cel putin 5-10% din greutatea actuala in decurs de trei luni, apoi urmand ca acesta sa treaca din categoria de pacient obez in ceea de supraponderal, ca in final sa devina normoponderal. Facand acest lucru dispare fenomenul de insulinorezistenta si insulina produsa de catre pancreasul pacientului ajunge in sange pentru a scadea valorile glicemiei.

Pacientul nu mai are atat de multe celule de grasime in care sa ramana blocata insulina, aceasta putand sa isi faca treaba. In acest fel am rezolvat efectele, cresterea glicemeiei si aparitia prediabetului, prin tratarea cauzei care era insulinorezistenta data de obezitate.

Un alt factor de risc implicat in aparitia prediabetului este dislipidemia. Cand un pacient este obez si are valori crescute ale grasimilor din sange (colesterol, trigliceride) el risca sa faca prediabet. Dupa ce a facut prediabet, acesta poate fi vindecat daca se tin sub control cauzele. Asta inseamna ca trebuie tratata dislipidemia prin dieta si medicamente (statine) si impreuna cu scaderea in greutate a pacientului, se va remite si prediabetul. Netratate, toate acestea vor duce catre instalarea unui diabet zaharat de tip 2.

Hipertensiunea arteriala face si ea parte din pleiada de factori de risc implicati in aparitia prediabetului, impreuna cu obezitatea si dislipidemia. Hipertensiunea este si un factor de risc major al bolilor cardiovasculare. Tratarea acestei boli si mentinerea in valori normale a hipertensiunii arteriale ajuta impreuna cu scaderea in greutate si normalizarea valorilor grasimilor din sange la vindecarea prediabetului.

Modalitatile practice prin care putem sa vindecam prediabetul sunt asadar:

  • scaderea in greutate pana cand pacientul redevine normponderal,
  • normalizarea valorilor colesterolului si trigliceridelor din sange prin dieta si medicatie specifica (statine),
  • normalizarea valorilor tensiunii arteriale prin exercitiu fizic si medicatie specifica hipotensoare.

Dieta joaca un rol extrem de important in acest proces, ea ajutand pacientul sa revina la o greutate normal pentru varsta si inaltimea lui, ajutand la scaderea grasimilor din sange si la normalizarea tensiunii arteriale. Deci un lucru atat de simplu cum este dieta ne poate ajuta sa rezolvam o problema reala, prediabetul, si ne ajuta sa prevenim o problema si mai grava care poate duce la complicatii cornice ce pot pune in pericol viata pacientului: diabetul zaharat de tip 2. Pe langa dieta, exercitiul fizic este extrem de util in atingerea tintelor terapeutice.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere