Carenta de magneziu, factor favorizant pentru diabet

Anca Rusen | Rubrica: Prevenire diabet | 15 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Studii de specialitate au aratat ca un deficit fiziologic indelungat de magneziu este factor favorizant pentru diabet. Concret, hormonul pancreatic eliberat in urma consumului de glucide nu-si face corect treaba, glucoza nu reuseste penetrarea celulara, ramane in sange si astfel se mentine un nivel mare al glicemiei. Acest aspect poate favoriza aparitia diabetului zaharat tip 2.

De aceea, medicii sustin ca un aport zilnic de magneziu de 350 – 457 de mg ar putea reduce cu o treime riscul de diabet zaharat.

In cazul diabetului de tip 1, doza necesara a acestui mineral amelioreaza efectul insulinei injectate si este posibil sa previna complicatiile ca de exemplu, neuropatia diabetica.

Carenta de magneziu poate sa aiba si alte consecinte asupra sanatatii – oboseala accentuata, crampe musculare, predispozitie la afectiuni cardiovasculare, depresie, spasmofilie – de aceea este esential sa il intrebi pe medicul tau, dupa efectuarea testelor de sange daca este sau nu cazul sa iei suplimente de magneziu si mai ales in ce doza trebuie sa administrezi magneziu. Necesarul zilnic pentru femei este de 360 mg si pentru barbati este 420 de mg.

Alte beneficii ale magneziului

Magneziul este unul dintre acele elemente care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie, acest mineral avand un rol important in producerea si transportul energiei necesare diverselor procese fiziologice, stimuland procesele metabolice. Pe scurt, este indispensabil pentru buna functionare a organismului, a muschilor sau a creierului.

Legume si fructe care contin magneziu

Semintele de in si susan sunt bogate in magneziu. 100 g de seminte de in contin 329 mg de magneziu si 100 g de seminte de susan, 351 mg de magneziu. Au rol antioxidant, fac bine inimii si pot fi savurate in diverse salate si dressing-uri.

Cerealele integrale, fasolea si mazarea sunt si ele alimente bogate in magneziu. Portocalele, caisele deshidratate sau smochinele ofera o doza excelenta de magneziu, vitamine si fibre.

 

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Diminuarea durerii neuropatice

Controlul nivelului glicemiei poate ajuta la prevenirea agravarii neuropatiei diabetice

Prevenirea neuropatiei diabetice

Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere