Cate mese si in ce cantitati trebuie sa consumam zilnic

Interviul este realizat cu Nutriscience

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

3 mese pe zi si, eventual, 2 gustari sau doar 3 mese ar fi ideal. Si aici nu vreau sa va speriati, nu este nevoie sa mancati fix la 7 dimineata, insa un mic dejun care sa se regaseasca intr-un interval orar intre 7 si 9 dimineata este foarte in regula.

Masa principala a zilei

De asemenea, conceptul ca masa principala a zilei, trebuie sa fie cu 9 ore inainte de culcare, adica in mod normal intre ore 13:00 si 15:00, la pranz. Ceea ce este insa esential, este sa nu avem toate caloriile repartizate in timpul mesei de seara, cum se intampla din pacate de foarte multe ori.

Exista sigur si necesitatea adaptarii numarului de mese in functie de varsta si patologii. Noi avem in clinica in momentul de fata si grupe de educatie nutritionala pentru copii, pentru ca in cazul copiilor chiar nu accept notiunea de dieta. Ei bine, in cazul copiilor, gustarile sunt obligatorii, copii sunt in crestere, la copii exista un necesar caloric care trebuie satisfacut zilnic in functie de varsta, in functie de perioada de dezvoltare, in functie de inaltime si evident ca nu ne putem sustrage de la acest aport caloric.

Educatia nutritionala

De aceea, in cazul copiilor, educatia nutritionala este importanta. Si da, la copii sunt necesare gustarile. Insa este important, copii sa nu considere ca aceste gustari inseamna dulciuri, inseamna biscuiti, ei trebuie sa isi asume faptul ca aceste gustari ii ajuta in dezvoltarea si cresterea lor, deci sa fie niste gustari sanatoase.

De asemenea, in cazul persoanelor in varsta, poate sa apara necesitatea prezentei gustarilor. Priza alimentara devine mai mica din punct de vedere al cantitatii, cat si din punct de vedere caloric, datorita incapacitatii lor de deglutie, masticatie si multe alte probleme. Si atunci, ca sa ne asiguram ca aportul necesar este realizat in timpul zilei, putem introduce niste gustari. Insa adultii, in puterea varstei si a energiei, pot sa supravietuiasca fara gustari, daca mesele lor sunt din punct de vedere nutritional echilibrate.

Va mai dau un exemplu, in bronhopneumopatia cronica obstructiva pacientul poate fi malnutrit, poate fi casectic spre final, este un pacient cu energia foarte scazuta si care se va alimenta foarte greu. Si atunci poate exista aceasta recomandare, de a impartii in mese mai frecvente, care vor fi mult mai mici, chiar cu odihna inainte de masa, pentru ca pacientul este atat de slabit incat practic nu se mai poate alimenta, si atunci va fi nevoie de aceasta si chiar eventual de mese semipreparate, tocmai pentru ca nu este in stare sa isi pregateasca masa.

Deci iata, cum practic trebuie adaptate sfaturile nutritionale si cat de important este sa fie cunoscute toate aceste lucruri, acestea trebuie adaptate in functie de pacient.

Etichete: / / / / /

Interviul este realizat cu Nutriscience

Pe acelasi subiect:


Cum sa tinem evidenta numarului de calorii la o masa

Cum stiu ce dieta este potrivita pentru mine?

Dieta de sarbatori

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere