Every day health
Desi s-au efectuat multe cercetari pentru a explora ce mecanism biologic leaga diabetul de parodontita, natura relatiei dintre cele doua conditii nu a fost clarificata inca.
Microorganisme cum ar fi Actinobacillus actinomycetemcomitans, Bacteroides forsynthus, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Treponema denticola si Eikenella corrodens, sunt implicate in conditii parodontale.
Incidenta mai mare a parodontitei la persoanele cu diabet este cel mai probabil datorata nivelurilor ridicate de glucoza din saliva, si a fluidului crevicular care favorizeaza proliferarea acestor microbi. In diabet, toate procesele metabolice si de aparare sufera modificari, fiind mai lente. Cu o imunitate scazuta, la persoanele cu diabeti zaharat, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, si o distrugere a tesutului oral.
Parodontita este o afectiune cronica si necesita un tratament adecvat, pentru a reduce dezvoltarea microbilor responsabili de accelerarea parodontitei. Etapele tratamentului presupun eliminarea infectiei, indepartarea tartrului, curatarea sub gingie, indepartarea biofilmului si irigarea si dezinfectarea care, la randul sau, reduce activitatea agentilor patogeni responsabili de parodontita.
Diferite studii clinice au confirmat faptul ca tratarea parodontitei cu astfel de proceduri chirurgicale combinate cu antibiotice, reduce severitatea parodontitei, care la randul ei regleaza nivelul zaharului din sange. Nu este inca clar daca parodontita dispare odata ce nivelul de zahar din sange se stabilizeaza. Cu toate acestea, este evident ca prognoza pentru sanatatea orala, dupa tratamentul dentar, este mult mai buna pentru pacientii ale caror niveluri ale zaharului din sange sunt bine controlate.
Every day health