Ce mecanism biologic leaga diabetul de parodontita?

Every day health

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Desi s-au efectuat multe cercetari pentru a explora ce mecanism biologic leaga diabetul de parodontita, natura relatiei dintre cele doua conditii nu a fost clarificata inca.

Microorganisme cum ar fi Actinobacillus actinomycetemcomitans, Bacteroides forsynthus, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Treponema denticola si Eikenella corrodens, sunt implicate in conditii parodontale.

Incidenta mai mare a parodontitei la persoanele cu diabet este cel mai probabil datorata nivelurilor ridicate de glucoza din saliva, si a fluidului crevicular care favorizeaza proliferarea acestor microbi. In diabet, toate procesele metabolice si de aparare sufera modificari, fiind mai lente. Cu o imunitate scazuta, la persoanele cu diabeti zaharat, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, si o distrugere a tesutului oral.

Tratamentul parodontitei reduce nivelul de zahar din sange?

Parodontita este o afectiune cronica si necesita un tratament adecvat, pentru a reduce dezvoltarea microbilor responsabili de accelerarea parodontitei. Etapele tratamentului presupun eliminarea infectiei, indepartarea tartrului, curatarea sub gingie, indepartarea biofilmului si irigarea si dezinfectarea care, la randul sau, reduce activitatea agentilor patogeni responsabili de parodontita.

Diferite studii clinice au confirmat faptul ca tratarea parodontitei cu astfel de proceduri chirurgicale combinate cu antibiotice, reduce severitatea parodontitei, care la randul ei regleaza nivelul zaharului din sange. Nu este inca clar daca parodontita dispare odata ce nivelul de zahar din sange se stabilizeaza. Cu toate acestea, este evident ca prognoza pentru sanatatea orala, dupa tratamentul dentar, este mult mai buna pentru pacientii ale caror niveluri ale zaharului din sange sunt bine controlate.

Etichete: / / / / / /

Every day health

Pe acelasi subiect:


Diabetul si parodontita

Activitati usoare pentru mai multa miscare

Sfaturi simple pentru un stil de viata activ

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere