Complicatii acute posibile la copil

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Hipoglicemia –
este cea mai de temut si cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Practic intreaga familie are spaima de aceasta complicatie, si poate ai vazut ca mama unui copil cu diabet zaharat este, de cele mai multe ori, slaba si nedormita, explicatia fiind exact teama acesteia de aparitia complicatiilor.

Cele mai comune cauze de hipoglicemie sunt

  • mesele sau gustarile fie inadecvate, fie omise,
  • activitate fizica fara consum corespunzator de alimente,
  • injectare excesiva de insulina,

Daca glicemia scade sub 65 mg/dl (3,2 mmoli/l) hormonii de contrareglare (glucagon, cortisol, epinefrina) sunt eliberati si se dezvolta simptomele de hipoglicemie. Aceste simptome includ transpiratii, tremuraturi, confuzie, dezorientare si eventual coma, cand glicemia scade sub 30-40 mg/dl.

Nivelul glicemiei la care apar simptomele variaza de la individ la individ si depinde, in parte, de frecventa episoadelor hipoglicemice, rata scaderii glicemiei si controlul total.

Hipoglicemia are mai multe forme

  • Forma usoara
  • Forma moderata
  • Forma severa

Forma usoara: 70-60 mg/dl: se mananca 5 g CH rapid si 5 g CH lent

Copilul sau adolescentul este constient de aparitia hipoglicemiei, reactioneaza la aceasta si ia singur masurile terapeutice necesare. Atentie! Cei mici, cu varste cuprinse intre 5-6 ani nu se pot ajuta singuri in aceste situatii neplacute si grave. Principalele manifestari ale acestei forme sunt: foame, greata, slabiciune, tremuraturi, nervozitate, anxietate, transpiratii, paloare, tahicardie, atentie mult diminuata.

Forma moderata: 60-40 mg/dl: se mananca 10 g CH rapid si 5 g CH lent

Copilul sau adolescentul nu poate reactiona la hipoglicemie si necesita ajutorul altcuiva, iar tratamentul pe cale orala este suficient. Principalele manifestari sunt: cefalee, dureri abdominale, modificari de comportament, agresivitate, vedere redusa sau dubla, confuzie, somnolenta, astenie fizica, dificultati de coordonare (vorbire, mers), tahicardie, paloare, transpiratii.

Forma severa: < 40 mg/dl, se instaleaza foarte rapid

Copilul sau adolescentul este semiconstient sau in coma, cu sau fara convulsii, necesita tratament de urgenta, trebuie sunat la 112 sau parintele ii va administra tratamentul recomandat de medicul diabetolog in astfel de situatii. Principalele manifestari sunt: pierderea starii de constienta, convulsii, hipotermie, agitatie, uneori se instaleaza coma.

Coma hipoglicemica: aceasta se instaleaza atunci cand apare hipoglicemia este mai mica decat 40 mg% si este caracterizata prin absenta glicozuriei, cetozei si acidozei. Apare in cazul copiilor diagnosticati cu diabet zaharat, tratat cu insulina, atunci cand are loc un efort fizic intens sau cand nu se respecta regimul alimentar.

Hiperglicemia – alta complicatie de temut pe care o experimenteaza toti copiii cu diabet zaharat

In cazul copilului cu diabet, glicemia poate sa creasca daca insulina este insuficienta pentru o anumita incarcare cu glucoza. Pragul renal pentru reabsorbtia glucozei este depasit cand glicemia trece de 180 mg/dl si se va ajunge la glicozurie, cu simptome tipice ca poliuria si polidipsia.

Cetoacidoza diabetica, complicatie care ameninta viata

Desi apare destul de rar, aceasta complicatie a diabetului zaharat de multe ori nu este compatibila cu viata, cel putin daca nu se intervine la timp.

In absenta insulinei, hiperglicemia severa, deshidratarea si productia de cetoza contribuie la dezvoltarea cetoacidozei. Ulterior, sunt si cazuri in care se ajunge si la coma hiperglicemica acidocetozica.

Coma hiperglicemica acidocetozica se manifesta prin: hiperglicemie mai mare de 120 mg/dl, glicozurie, cetoza, acidoza metabolica si este uneori declansata dupa infectii intercurente. Principalele semne sunt: anorexie, varsaturi, somnolenta, deshidratare acuta.

Principalele boli autoimune asociate diabetului

De multe ori bolile autoimune sunt frecvent intalnite in cazul copiilor diagnosticati cu diabet zaharat. Mai exact, acestia pot sa dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, foarte rar pot sa aiba si boala Addison sau boala celiaca.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere