Hiperglicemia

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ce inseamna hiperglicemia?

Hiperglicemia inseamna un nivel crescut de zahar din sange. Acest lucru se poate intampla in mai multe ore sau zile. Hiperglicemia afecteaza persoanele cu diabet zaharat.

Controlul zaharului din sange se afla in centrul oricarui plan de tratament pentru diabet. Hiperglicemia reprezinta o preocupare majora si pot afecta atat persoanele cu diabet de tip 1, cat si de tip 2.

Exista doua tipuri principale de hiperglicemie

  • Hiperglicemie preprandiala sau ‘a jeun’. Reprezinta valoarea glicemiei in sange, in conditiile unui post alimentar. Notiunea de a jeun inseamna ca abstentia de la alimente si lichide este de minimum 6 ore. Hiperglicemia ‘a jeun’ reprezinta valori mai crescute de 120-130 mg/dl.
  • Postprandial sau hiperglicemie dupa masa. Reprezinta valoarea glicemiei mai mare de 180 mg / dl dupa 2 ore dupa ce persoana in cauza a mancat. Persoanele fara diabet zaharat au rar niveluri de zahar din sange peste 140 mg / dl dupa o masa.

Hiperglicemia persistenta poate provoca leziuni ale nervilor, vaselor de sange si organelor. De asemenea, poate duce la alte conditii grave. Persoanele cu diabet de tip 1 sunt predispuse la tulburari metabolice cu producere de derivati de acizi si corpi cetonici in sange, proces numit cetoacidoza.

Daca insa pacientul are diabet zaharat de tip 2, zaharul din sange extrem de ridicat poate duce la o situatie potential mortala in care organismul nu poate procesa zaharul. Se numeste starea de hiperglicemica hiperosmolara (HHS). Deshiratarea este une din cauzele care declanseaza sau agraveaza hiperglicemia hiperosmolara.

Este important sa tratezi imediat simptomele de zahar din sange ridicat pentru a ajuta la prevenirea complicatiilor.

Cum se produce hiperglicemia

In timpul digestiei, corpul descompune carbohidratii din alimente – cum ar fi painea, orezul si pastele – in diverse molecule de zahar. Una dintre aceste molecule de zahar este glucoza, o sursa principala de energie pentru corpul tau. Glucoza este absorbita direct in sange dupa ce mananci, dar nu poate intra in celulele majoritatii tesuturilor fara ajutorul insulinei – un hormon secretat de pancreas.

Atunci cand nivelul de glucoza din sangele unei persoane creste, acesta va anunta pancreasul pentru a elibera insulina. Insulina, la randul sau, deblocheaza celulele astfel incat glucoza sa intre si sa furnizeze combustibilii de care celulele tale au nevoie pentru a functiona corect. Orice glucoza suplimentara este stocata in ficat si muschi sub forma de glicogen. Acest proces reduce cantitatea de glucoza din sange si previne atingerea unor niveluri periculoase. Intrucat nivelul de zahar din sange revine la normal, la fel si secretia de insulina din pancreas.

Diabetul scade drastic efectele insulinei asupra organismului, fie pentru ca pancreasul nu este capabil sa produca insulina suficienta (diabet zaharat de tip 1), fie pentru ca organismul este rezistent la efectele insulinei sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal de glucoza (diabet de tip 2). Ca rezultat, glucoza tinde sa se acumuleze in fluxul sangvin (hiperglicemie) si poate atinge niveluri periculoase de mare daca nu este tratata corespunzator. Insulina sau alte medicamente sunt folosite pentru a reduce nivelul de zahar din sange.

De ce apare hiperglicemia

In mod obisnuit hiperglicemia apare atunci cand organismul are un aport insuficient de insulina, atunci cand se fac excese alimentare, cand exista o boala suprapusa diabetului sau cand se neglijeaza activitatea fizica.

De cele mai multe ori, hiperglicemia apare dupa mese, mai ales daca acestea au continut foarte multe glucide, iar pancreasul nu mai poate produce insulina suficienta.

Totodata, o alta cauza a hiperglicemiei este prezenta in exces a unor hormoni hiperglicemianti.

Este important sa tratezi hiperglicemia, deoarece daca este lasata netratata, hiperglicemia poate deveni severa si poate duce la complicatii grave care necesita ingrijiri de urgenta, cum ar fi coma diabetica. Pe termen lung, hiperglicemia persistenta, chiar daca nu este severa, poate duce la complicatii care iti vor afecta ochii, rinichii, nervii si inima. Mai multe despre complicatiile hiperglicemiei aici

Complicatii pe termen lung ale hiperglicemiei

Hiperglicemia netratata poate provoca complicatii pe termen lung. Acestea includ:

  • Boala cardiovasculara,
  • Leziuni nervoase (neuropatie),
  • Leziuni ale rinichilor (nefropatie diabetica) sau insuficienta renala,
  • Deteriorarea vaselor de sange ale retinei (retinopatia diabetica), care poate conduce la orbire,
  • Cataracta, glaucom,
  • Probleme osoase si articulare,
  • Probleme ale picioarelor cauzate de nervii deteriorati sau de fluxul sanguin scazut, care poate duce la infectii grave, iar in unele cazuri severe, amputatie,
  • Probleme de piele, inclusiv infectii bacteriene, infectii fungice si rani nealimentare,
  • Infectia dintilor si gingiilor.

Care sunt simptomele hiperglicemiei?

De multe ori, nivelul zaharului din sange este ridicat fara ca un pacient sa realizeze. Altfel spus, multi oameni nu experimenteaza simptomele hiperglicemiei pana cand nivelul lor de zahar din sange este extrem de ridicat.

Hiperglicemia nu produce simptome pana cand valorile glucozei sunt semnificativ ridicate – peste 200 de miligrame pe decilitru (mg / dl) sau 11 milimoli pe litru (mmol / l). Simptomele hiperglicemiei se dezvolta incet in cateva zile sau saptamani. Cu toate acestea, unii oameni care au avut diabet de tip 2 de mult timp nu au simptome in ciuda zaharului din sange crescut.

Principalele simptome sunt:

  • Urinare frecventa,
  • Cresterea setei,
  • Vedere neclara,
  • Oboseala,
  • Durere de cap.

Daca hiperglicemia nu este tratata, poate provoca formarea de acizi toxici (cetone) in sange si urina (cetoacidoza).

Semnele si simptomele includ:

  • Respiratia mirositoare,
  • Greata si varsaturi,
  • Dificultati de respiratie,
  • Gura uscata,
  • Slabiciune,
  • Confuzie,
  • Coma,
  • Durere abdominala.

Cand sa suni la 112?

Trebuie sa ajungi imediat la medic sau sa suni la 112 daca:

  • Nivelurile de glucoza din sange sunt persistente peste 240 mg / dl (13 mmol / l) si pacientul are cetone in urina.
  • Are diaree sau varsaturi, sau are febra care dureaza mai mult de 24 de ore.
  • Sau daca glicemia este mai mare de 240 mg / dl (13 mmol / l), chiar daca pacientul a luat medicamente pentru diabet.

Cauzele hiperglicemiei

Glicemia poate sa creasca daca:

  • Pacientul sare sau uita sa ia medicamentul pentru administrarea de insulina sau glucoza orala,
  • Mananca prea multe grame de carbohidrati,
  • Exista o infectie,
  • Sunt persoane supuse unui nivel ridicat de stres, de exemplu: experienta stresului emotional, cum ar fi conflictele de familie sau provocarile la locul de munca.
  • Nu au loc exercitii fizice, sau din contra, participa la o activitate fizica intensa, mai ales cand nivelul glicemiei este ridicat si nivelul insulinei este scazut.
  • Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii.
  • Boala sau stresul pot declansa hiperglicemia, deoarece hormonii produsi pentru combaterea bolilor sau a stresului pot, de asemenea, sa determine cresterea glicemiei. Chiar si persoanele care nu au diabet zaharat pot dezvolta hiperglicemie in timpul bolii severe.

Cum este tratata hiperglicemia?

Daca pacientul are diabet zaharat si observa oricare dintre semnele precoce ale zaharului din sange ridicat, trebuie sa-si testeze glicemia si sa contacteze imediat medicul.

Urmatoarele modificari pot ajuta:

  • Bea mai multa apa. Apa ajuta la eliminarea excesului de zahar din sange prin urina si contribuie la evitarea deshidratarii.
  • Atentie: daca pacientul are diabet de tip 1 si nivelul de zahar din sange este ridicat, trebuie sa-si verifice urina pentru cetone. Cand exista cetone, pacientul NU trebuie sa faca exercitii. Daca insa are diabet de tip 2 si nivelul de zahar din sange este ridicat, trebuie sa fie sigur ca nu exista cetone in urina si ca este bine si corect hidratat. Apoi, medicul poate recomanda efectuarea unor exercitii cu prudenta atata timp cat se simte bine.
  • Modificati obiceiurile alimentare. Este posibil sa fie cazul ca pacientul sa mearga la un dietetician pentru a schimba cantitatea si tipurile de alimente pe care le consuma.
  • Posibila schimbare a a planului de tratament, a medicamentelor. Medicul poate schimba cantitatea, calendarul sau tipul de medicamente pentru diabet zaharat pe care le ia pacientul. Insa nu se fac schimbari fara a vorbi mai intai cu acesta.

Mai multe informatii despre tratamentul hiperglicemiei aici

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon

Pe acelasi subiect:


Sanatatea mentala

Retinopatia diabetica poate duce la orbire

Cataracta, una dintre complicatiile diabetului zaharat

Cetoacidoza diabetica

Coma diabetica

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere