Diabetul la copil

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

marinela-sirbuIncidenta diabetului zaharat tip 1 in Romania este in crestere, insa mult sub valorea medie de pe glob.

De cele mai multe ori boala are debutul la varsta pubertatii si se pare ca este mai des intalnit la fetite decat la baieti. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca diabetul poate sa apara la orice varsta. O multime de studii arata un varf al incidentei la varsta prescolara, 4-6 ani si apoi intre 10 si 14 ani.

La ora actuala exista dovezi clare ale componentei genetice. Altfel spus, gemenii monozigoti au 60% concordanta in timpul vietii pentru dezvoltarea bolii, iar gemenii dizigoti au numai 8% risc de concordanta. De asemenea, copiii cu mama diabetica au un risc de boala cu 3%, iar daca tatal are diabet cu 6% mai mare decat un copil care nu are parintii cu diabet. In cazul in care ambii parinti sunt diabetici, riscul ca cel mic sa faca boala creste la 30%.

Diabetul la copil – principalele simptome

Semnele clinice caracteristice constau in sete excesiva (polidipsie) si poliurie, care initial se manifesta rar, apoi din ce in ce mai des sau in unele cazuri debutul este brutal. Copilul scade in greutate, si de asemenea scade si capacitatea lui de a face efort. Manifesta sete si foame exagerate sau in unele cazuri inapetenta, si poate avea anumite manifestari cutanate precum sunt dermatitele.

Concret, trebuie sa retinem faptul ca atunci cand cel mic are diabet de tip 1, se poate confrunta cu variatii ale nivelului de zahar in sange, fie prea crescute, fie prea scazute.

  • Simptomele unui nivel scazut de zahar in sange sunt: transpiratii, senzatie de slabiciune si de foame.
  • Simptomele unui nivel crescut de zahar in sange sunt: senzatia de sete si urinatul extrem de des.

Copilul cu diabet si sportul

Activitatea fizica este o indicatie majora pentru imbunatatirea controlului glicemic la pacientul diabetic, cu anumite precautii. Daca este dezechilibrat, copilul va fi scutit de sport pana la obtinerea echilibrului glicemic.

Principalele reguli de care se va tine cont atunci cand copilul face sport sunt

  • autocontrolul glicemic inainte, in timpul si dupa exercitiul fizic. Este necesar un bun control metabolic, sa nu existe o hiperglicemie (mai mare de 300 mg/dl). – sa aiba intotdeauna zahar asupra sa.
  • va efectua o crestere progresiva a intensitatii si duratei efortului fizic.
  • in caz de efort prelungit se beau bauturi dulci, sau se ia un cub de zahar, sau se mananca pur si simplu ceva dulce inainte de efectuarea efortului. Optim este sa se consume 15 g de glucide (CH-carbohidrati) la fiecare 40 de minute de sport.
  • este esential controlul glicemiei seara, inainte de culcare, cu scopul de a evita hipoglicemia nocturna.
  • specialistii recomanda evitarea injectarii insulinei intr-o zona supusa efortului fizic.
Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Neuropatia diabetica

Piciorul diabetic

Complicatii acute posibile la copil

Dieta echilibrata a copilului

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate