Diabetul la copil

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

marinela-sirbuIncidenta diabetului zaharat tip 1 in Romania este in crestere, insa mult sub valorea medie de pe glob.

De cele mai multe ori boala are debutul la varsta pubertatii si se pare ca este mai des intalnit la fetite decat la baieti. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca diabetul poate sa apara la orice varsta. O multime de studii arata un varf al incidentei la varsta prescolara, 4-6 ani si apoi intre 10 si 14 ani.

La ora actuala exista dovezi clare ale componentei genetice. Altfel spus, gemenii monozigoti au 60% concordanta in timpul vietii pentru dezvoltarea bolii, iar gemenii dizigoti au numai 8% risc de concordanta. De asemenea, copiii cu mama diabetica au un risc de boala cu 3%, iar daca tatal are diabet cu 6% mai mare decat un copil care nu are parintii cu diabet. In cazul in care ambii parinti sunt diabetici, riscul ca cel mic sa faca boala creste la 30%.

Diabetul la copil – principalele simptome

Semnele clinice caracteristice constau in sete excesiva (polidipsie) si poliurie, care initial se manifesta rar, apoi din ce in ce mai des sau in unele cazuri debutul este brutal. Copilul scade in greutate, si de asemenea scade si capacitatea lui de a face efort. Manifesta sete si foame exagerate sau in unele cazuri inapetenta, si poate avea anumite manifestari cutanate precum sunt dermatitele.

Concret, trebuie sa retinem faptul ca atunci cand cel mic are diabet de tip 1, se poate confrunta cu variatii ale nivelului de zahar in sange, fie prea crescute, fie prea scazute.

  • Simptomele unui nivel scazut de zahar in sange sunt: transpiratii, senzatie de slabiciune si de foame.
  • Simptomele unui nivel crescut de zahar in sange sunt: senzatia de sete si urinatul extrem de des.

Copilul cu diabet si sportul

Activitatea fizica este o indicatie majora pentru imbunatatirea controlului glicemic la pacientul diabetic, cu anumite precautii. Daca este dezechilibrat, copilul va fi scutit de sport pana la obtinerea echilibrului glicemic.

Principalele reguli de care se va tine cont atunci cand copilul face sport sunt

  • autocontrolul glicemic inainte, in timpul si dupa exercitiul fizic. Este necesar un bun control metabolic, sa nu existe o hiperglicemie (mai mare de 300 mg/dl). – sa aiba intotdeauna zahar asupra sa.
  • va efectua o crestere progresiva a intensitatii si duratei efortului fizic.
  • in caz de efort prelungit se beau bauturi dulci, sau se ia un cub de zahar, sau se mananca pur si simplu ceva dulce inainte de efectuarea efortului. Optim este sa se consume 15 g de glucide (CH-carbohidrati) la fiecare 40 de minute de sport.
  • este esential controlul glicemiei seara, inainte de culcare, cu scopul de a evita hipoglicemia nocturna.
  • specialistii recomanda evitarea injectarii insulinei intr-o zona supusa efortului fizic.
Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere