Anca Rusen | Rubrica: Diabet gestational | 15 februarie 2019
Asa cum ii spune si numele, este o forma ce apare doar in timpul sarcinii! Nu este un motiv de ingrijorare atata vreme cat este depistat din timp si, foarte important, viitoarea mamica urmeaza sfaturile medicului diabetolog. In cele mai multe dintre cazuri, dispare dupa momentul nasterii. Despre ceea ce presupune aceasta afectiuni in sarcina a explicat pentru Diabet AZ, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.
Diabetul gestational apare, de obicei, intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si afecteaza aproximativ 4% dintre femeile insarcinate. Este stiut faptul ca pe toata perioada sarcinii apar modificari hormonale ce conduc la producerea unei cantitati insuficiente de insulina, ducand astfel la cresterea valorilor glucozei din sange. Iar valorile constant mari ale glicemiei pot afecta cresterea si dezvoltarea fatului.
Factorii de risc pentru aparitia acestei forme de diabet sunt:
Simptomele instalarii diabetului gestational sunt asemanatoare cu cele firesti, de sarcina, dar chiar si asa, se impune un plus de atentie pentru starea de oboseala permanenta, uscaciunea gurii, senzatia de sete permanenta, urinari dese, vedere tulbure. Sunt simptome ce nu ar trebui ignorate de nicio femeie insarcinata, iar controlul medical este obligatoriu. Testul pentru depistarea diabetului de sarcina se numeste test de toleranta la glucoza si nu e chiar unul placut, dar este important sa fie facut. Dupa recoltarea unei probe de sange, pe nemancate, gravida va bea o bautura cu zahar (75 g de glucoza), urmand ca dupa o ora, respectiv doua ore, sa i se recolteze din nou sange. In functie de valorile glicemiei, medicul diabetolog hotaraste care sunt urmatorii pasi pe care-i are de facut viitoarea mama. Este importanta reducerea glucidelor din alimentatie si cantarirea acestora, excluderea produselor ce contin zahar, impartirea meselor in trei principale si doua gustari pentru a preintampina variatiile glicemiei. Dupa confirmarea diagnosticului de diabet de sarcina, cel mai important lucru este controlul si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.
Tratat si atent monitorizat, diabetul de sarcina nu afecteaza fatul, nici mama. Nediagnosticat la timpul potrivit, poate conduce la aparitia complicatiilor cum ar fi riscul de a pierde sarcina chiar intr-un stadiu avansat sau aparitia malformatiilor congenitale la fat.