Gastropareza diabetica afecteaza persoanele cu diabet tip 1

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Gastropareza diabetica este o tulburare care afecteaza de regula, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 si mai rar pe cele cu diabet de tip 2. Concret, aceasta tulburare determina o golire gastrica intarziata.

Gastropareza este un tip de neuropatie care afecteaza nervul vag al stomacului, nerv care are rolul de a controla circulatia produselor alimentare prin tractul digestiv. In situatia in care acest nerv este deteriorat, muschii stomacului si ai intestinelor nu mai functioneaza in mod normal, iar tranzitia alimentelor prin stomac este incetinita sau oprita. Diabetul zaharat poate duce in timp la deteriorarea nervului vag, in conditiile in care nivelurile de glucoza din sange raman ridicate pe o perioada lunga de timp. Glicemia ridicata provoaca modificari chimice ale nervilor si determina modificari ale vaselor de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive catre nervi.

Principalele simptome sunt

Simptomele variaza foarte mult de la un individ la altul si sunt in stransa legatura cu perioada de cand este instalat diabetul zaharat.

 • Greata, senzatia de varsatura,
 • Arsuri la stomac,
 • Pierderea brusca in greutate,
 • Lipsa poftei de mancare,
 • Balonare,
 • Varsarea alimentelor nedigerate,
 • Reflux gastroesofagian,
 • Aparitia senzatiei de satietate de la inceputul mesei, inainte de a manca sau dupa un aport alimentar scazut.

Atentie! Aceasta tulburare in cazul unei persoane cu diabet zaharat poate agrava boala de baza. Explicatia consta in faptul ca, in lipsa unei digestii corecte glucoza din sange va inregistra valori variate si destul de dificil de gestionat. Totodata, alimentele care sunt digerate greu duc la un blocaj al sistemului de absorbtie a glucozei, chiar daca pacientul ia insulina.

Cum se pune diagnosticul

Medicul va stabili un test sau mai multe investigatii cu ajutorul carora va putea pune diagnosticul de certitudine.

 • Ecografie abdominala– aceasta poate evidentia si existenta altei probleme medicale urgente precum este pancreatita, de exemplu.
 • Endoscopie digestiva superioara – aceasta investigatie fiind extrem de exacta permite un diagnostic de certitudine si excluderea altora. De cele mai multe ori investigatia se face sub sedare, altfel fiind destul de neplacuta pentru pacient.
 • Examenul radiografic baritat – arata daca mai exista alimente nedigerate in stomac, in cazul acesta fiind vorba despre gastropareza.
 • Scintigrafie de golire gastrica – este o investigatie care permite medicului sa observe cat de repede trec alimentele prin stomac. Diagnosticul de gastropareza se stabileste in situatia in care peste jumatate din mancare ramane in stomac dupa doua ore.
 • Manometrie gastrica – este un test care presupune realizarea mai multor masuratori si care la final arata daca stomacul lucreaza si daca exista sau nu o digestie lenta.
 • Analize de sange – acestea ajuta la masurarea nivelului chimic si electrolitic din stomac.

Care sunt complicatiile

Gastropareza diabetica conduce la monitorizarea dificila a glucozei din sange. Mai mult, in clipa in care alimentele care nu sunt digerate imediat ci din contra, raman in stomac mai mult timp si care ulterior ajung in intestinul subtire si sunt absorbite, nivelul glucozei din sange creste. In acelasi timp, daca mancarea ramane prea mult timp in stomac, se poate ajunge la o supraaglomerare bacteriana, fiindca alimentele sunt deja fermentate.

Cum se trateaza

Primul si cel mai important pas al tratamentului este controlarea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, tratamentul poate consta fie in administrarea de insulina, fie de medicamente orale, dar si respectarea unui regim alimentar. Practic, un specialist poate recomanda ce alimente trebuie evitate, cum se mananca, fiindca portile vor fi mai mici, dar si mai dese. Este posibil sa se recomande 6 mese pe zi. Totodata, este posibil ca pacientul sa primeasca si medicatie cu rolul de a accelera digestia.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere