Perspective actuale in tratamentul obezitatii

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Cercetarile de astazi se indreapta din ce in ce mai mult asupra hormonului numit leptina. Rezistenta la efectele acestui hormon (numita rezistenta la leptina) este acum considerata a fi principalul motor al castigului in greutate la om. Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase si actioneaza asupra unor receptori specifici prezenti in creier, pentru a inhiba aportul de hrana si a incuraja consumul de energie. Cu toate acestea, in pofida cercetarilor intense, pana acum existau foarte putine date despre neuronii sensibili la actiunea acestui hormon (studii ale lui Bradford B. Lowell, cercetator la Beth Israel Deaconess Medical Center si Harvard Medical School). Acesta a si publicat concluziile sale in revista Neuron. Si medicul Stephan Guyenet, cercetator in domeniul obezitatii sustine rolul acestui hormon in obezitate.

Ce este leptina?

Concret, leptina este un hormon care este produs de celulele adipoase ale corpului si este adesea denumita „hormonul de satietate” sau „hormonul de infometare”. De asemenea, leptina are multe alte functii legate de fertilitate, imunitate, functia creierului si este implicata in reglarea proceselor care conduc la instalarea pubertatii, proces care este corelat in egala masura cu varsta si cu statusul nutritional.

Teoretic, acest hormon trebuie sa comunice creierului cand un individ are suficienta grasime stocata, pentru a impiedica aportul alimentar, ei avand deja o cantitate mare de energie stocata. Cand creierul nu primeste semnalul leptinei, el crede, in mod eronat, ca este vorba despre infometare.

Reglarea greutatii organismului uman

Leptina este una din componentele sistemelor complexe care intervin in reglarea greutatii organismului uman. Exista o corelatie pozitiva intre nivelul seric al leptinei si procentul de grasime corporala, adica pe masura ce masa tesutului adipos creste, are loc o crestere a nivelului leptinei. Rolul principal al leptinei este reglementarea pe termen lung a balantei energetice, a cantitatatii de calorii pe care o ocnsuma un om si a cantitatii de grasime pe care o depoziteaza corpul sau. Altfel spus, rolul cel mai important al leptinei este acela de a interveni in reglarea statusului nutritional printr-un mecanism de feed-back si deci de a preveni excesul ponderal prin inhibarea apetitului. Dar, leptina actioneaza si la nivel periferic prin reglarea consumului energetic, prin modularea secretiei insulinei, a lipolizei si a trasportului intracelular al glucozei.

Rezistenta la leptina poate fi principala anomalie biologica a obezitatii. Leptina este practic una din moleculele extrem de studiate in ultimii ani din punct de vedere al potentialului sau terapeutic. A fost demonstrat ca, dupa o perioada de dieta stricta care duce la reducerea greutatii corporale, nivelul plasmatic al leptinei scade, determinand stimularea senzatiei de foame si incetinirea metabolismului.

Astazi, inca se studiaza capacitatea leptinei de a fi utilizata terapeutic in scopul mentinerii greutatii corporale dupa respectarea unei diete.

Etichete: / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere