Presedintele Societatii Romane de Diabet: In Romania, una din zece persoane adulte are diabet zaharat

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Comunicate presa diabet | 22 mai 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Din cei aproximativ 1,5 milioane de romani care au diabet, doar 900.000 urmeaza un tratament pentru aceasta boala. Asta inseamna ca multi oameni fie nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, fie nu isi administreaza tratamentul, cred medicii.

„La ora actuala asistam la o adevarata epidemie a bolilor cronice netransmisibile, printre care, un loc important revine diabetului zaharat. (…) La nivel mondial, numarul persoanelor cu diabet zaharat depaseste cifra de 450 de milioane, iar in Romania, una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una chiar si doua persoane adulte au pre-diabet. (…) In Romania, cifra reala a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion si jumatate. In evidenta noastra cei care sunt activi pacienti si au medicatie sunt in jurul valorii de 900.000, ceea ce inseamna ca exista multe persoane care au diabet zaharat si nu stiu ca il au sau il au si nu urmeaza tratament pentru el”, a declarat dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, potrivit Agerpres.

Medicii recomanda ca fiecare persoana sa isi masoare glicemia cel putin o data pe an. Pentru urmatorii ani, specialistii prevad o crestere semnificativa a numarului bolnavilor de diabet.

„In Europa se estimeaza ca in urmatorii 15 – 25 de ani, cresterea va fi undeva in jurul valorii de 30%, la nivel mondial se estimeaza in jurul valorii de 50%. Sigur si la noi ar fi o crestere exploziva daca s-ar face o depistare activa a diabetului. Sunt convins ca la fiecare caz cu diabet cunoscut exista un caz care are diabet zaharat, nu urmeaza tratament sau poate nu stie ca il are. Prevalenta este in jurul valorii de 11%”, a mai precizat dr. Romulus Timar, conform sursei citate.

In Romania, medicii constata de la un an la altul ca varsta celor care fac diabetul zaharat de tip II este tot mai scazuta.

 

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


A fost adoptat proiectul de lege privind preventia si depistarea precoce a diabetului

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Care sunt cele mai frecvente 3 simptome ale diabetului nediagnosticat?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere