Psiholog: „Familia este «fundatia» pe care se sprijina copilul aflat in suferinta”

Anca Rusen | Rubrica: Comunicarea cu copilul | 11 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala cronica autoimuna care te insoteste toata viata. Mai mult, este o afectiune care are un impact negativ asupra intregii familii, nu doar asupra copilului diagnosticat. In momentul in care se pune diagnosticul, nu mai exista cale de intors. De la soc la intelegerea bolii, sunt multe etape prin care familia trebuie sa treaca. Totodata, dupa diagnosticare, viata acelei familii va suferi modificari si transformari majore.

Nicio boala nu poate fi tinuta sub control, daca nu este inteleasa si acceptata. Cu atat mai mult diabetul zaharat de tip 1, care este o afectiune ce nu-ti permite sa ai pauze, concedii, vacante. Diabetul zaharat de tip 1 este, pentru cel in cauza (adult), un al doilea job de la care nu se poate pensiona. Dar daca un copil mic primeste acest diagnostic, viata familiei sale sufera reale modificari. De cele mai multe ori, unul dintre parinti nu va mai putea sa lucreze, cel mic avand nevoie de supraveghere tot timpul. De asemenea, diabetul lasa urme asupra parintilor si in plan fizic. Poate ati vazut ca mama unui copil are cearcane, este mai tot timpul nedormita, de teama hiperglicemiilor pe care cel mic le poate face noaptea.

Debutul diabetului zaharat tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 fie debuteaza foarte devreme, la cateva luni de la nastere, fie in copilaria mica sau in adolescenta, boala avand un impact dur asupra familiei.

„Impactul unui diagnostic de diabet zaharat de tip 1 asupra familiei este coplesitor. Mai ales daca copilul este micut, parintii trec printr-un real soc. Odata diagnosticat diabetul la copil, parintii trec prin mai multe etape ale durerii. Prima etapa, imediat dupa diagnostic, este cea de disperare. A doua faza este cea de negare. De regula, parintii sustin ca nu este posibil, ca poate este o eroare de diagnostic sau ca poate exista un tratament care ar putea vindeca diabetul. Multi chiar apeleaza la tratamente alternative, care pot fi fatale unui copil care necesita insulina. A treia etapa este cea de acceptare a bolii de propria familie. In toate aceste etape, medicul diabetolog are un rol esential. Acesta trebuie sa le explice parintilor boala. In cazul in care nu intelegi boala, nu o poti controla”, a explicat Marinela Sirbu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucuresti. 

Parintele trebuie sa-si responsabilizeze copilul 

In diabetul zaharat este esential controlul glicemiilor. Calitatea vietii unei persoane cu diabet trebuie sa fie similara cu cea a persoanelor sanatoase. Dar pentru aceasta trebuie indeplinite doua conditii: intelegerea bolii si autoingrjirea. Cum sa tii diabetul sub control afli de la medicul diabetolog, dar cel mic va intelege importanta unui stil de viata corect numai daca este educat in acest sens de catre parinti. Trebuie spus si ca tratamentul diabetului zaharat este condus de specialistul diabetolog, dar si de medicul cardiolog, nefrolog, oftalmolog, neurolog, podiatru. Practic, o intreaga echipa de medici vor ghida bolnavul de diabet si ii vor oferi informatii despre afectiunea de care sufera. In felul acesta complicatiile fiind amanate multi ani. Insa cel mai important membru al echipei de ingrijire este chiar persoana cu diabet.

„Odata inceput procesul de control al diabetului la copil, parintele are impresia ca are de invatat o cantitate coplesitoare de informatii. Dar totul tine de obisnuinta, cu timpul lucrurile par firesti si cel mai important este ca parintele sa-l responsabilizeze si pe copil asupra propriei ingrijiri (va fi o provocare), dar parintii vor fi rasplatiti. Ei vor avea un copil capabil sa-si gestioneze corect boala si sa o tina sub control. Practic, diabetul nu le va conduce viata, ei avand copii liberi”, a mai spus medicul diabetolog de la Spitalul „Sf. Ioan”.

Ajutorul psihologului, esential 

Viata unei familii in care un copil este diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 va suferi modificari foarte mari. Un lucru este clar, spun specialistii, copilul are nevoie de sustinerea familiei, iar aceasta, de ajutorul unui psiholog.

„Suportul oferit de familie in situatia in care copilul are diabet si este dependent de insulina este obligatoriu. In primul rand, trebuie sa avem in vedere cele cinci faze ale durerii – negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea. Acestea reprezinta atat pentru parinti, cat si pentru copil (in functie de varsta) elemente de referinta. Totodata, familia va reprezenta «fundatia» pe care se va sprijini copilul aflat in suferinta. Trebuie spus ca cel mic se poate simti diferit, exclus, greu de acceptat in grupul de colegi sau de prieteni. Familia va pune bazele unei perspective sanatoase asupra lumii, pentru ca nimic din ce era normal si natural inainte de diagnostic nu va mai fi la fel. Este indicat sa se ceara ajutorul unui psihoterapeut, care va incerca sa medieze aceste noi relatii care trebuie sa se formeze intre copilul cu un astfel de diagnostic si fiecare membru din anturajul sau. Insa, din punct de vedere emotional, aportul cel mai important il vor avea tot membrii familiei, care vor reprezenta pilonul de referinta in noua si schimbata viata”, a explicat psihologul Alex Stefan.

Schimbarea obiceiurilor alimentare in familie 

Aparitia diabetului zaharat de tip 1 la un copil duce la schimbarea obiceiurilor alimentare si la adaptarea intregii familii la noua situatie.

„De asemenea, apar si probleme legate de factorul economic. Practic, apare o crestere a cheltuielilor fie legate de monitorizarea glicemica multipla pe parcursul zilei, fie de achizitionarea unor dispozitive specifice monitorizarii diabetului si tratamentului acestuia. Monitorizarea valorilor glicemice reprezinta o parte foarte importanta din ingrijirea copilului cu diabet. Scopul acesteia este de a observa aparitia episoadelor hiperglicemice sau hipoglicemice si de a folosi aceste informatii pentru ajustarea dozelor de insulina”, a mai spus medicul diabetolog.

Obiceiurile alimentare ale copilului sunt importante pentru controlul diabetului. Medicul Marilena Sirbu spune ca este mult mai usor ca un copil sa adere la un regim alimentar corect, daca intreaga familie are obiceiuri alimentare sanatoase.

„Trebuie sa retinem ca planificarea meselor are un rol esential. Fie ca este vorba de o aniversare, de o serbare la scoala sau de o zi libera la un prieten, copiii cu diabet trebuie sa mearga si ei la asemenea evenimente fara nicio grija. Pentru ca astfel de ocazii sa fie momente speciale si pentru copiii cu diabet, copilul trebuie sa stie sa-si ajusteze insulina in functie de ceea ce mananca. Toate acestea el le poate invata de la medicul sau, cu care ideal este sa aiba o relatie de prietenie”, a mai completat medicul Marilena Sirbu. 

In familie, sportul trebuie sa fie un obicei, nu o exceptie 

Un copil care face sport este un copil liber, fericit. In plus, medicii spun ca acesta are o aderenta mai buna la masurile de activitate fizica, daca traieste intr-o familie in care miscarea zilnica este un obicei, nu o exceptie.

„Activitatea fizica regulata trebuie sa faca parte din stilul de viata sanatos al fiecaruia dintre noi si din programul de dezvoltare fizica a fiecarui copil. Sportul aduce o multime de beneficii pentru organismul copilului, dar si pentru starea lui emotionala. Mai mult, prin sport, el are si ocazia sa se distreze, sa interactioneze cu alti copii. Totodata, copilul se va simti bine daca se va juca cu ceilalti copii fara restrictii – nu trebuie sa se simta bolnav, sa se simta altfel. In astfel de momente, sustinerea parintilor este, iarasi, esentiala. Parintii nu trebuie sa fie ingrijorati, anxiosi. Ei trebuie sa inteleaga ca activitatea fizica il va ajuta si, chiar daca are diabet, poate indragi sportul, poate face orice activitate fizica isi doreste”, a mai spus medicul diabetolog.

Copilul cu diabet zaharat se va «imprieteni» mai usor cu boala, daca simte un suport real din partea familiei sale. Lipsa implicarii intregii familii duce la un dezechilibru al bolii si la aparitia complicatiilor acute si cronice premature. Succesul terapeutic in diabetul copilului sau al tanarului consta in oferirea suportului de catre intreaga sa familie, prieteni si colegi.

Etichete: / / / / /

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un pacient copil nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Sedentarismul la copii

Infectia cu rotavirus ar putea fi cauza declansarii diabetului de tip 1

Mures: Trend ascendent cu 3,70 % a cazurilor de diabet

Comunicarea cu copilul la primele simptome de diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere