Sfaturi pentru un pacient copil nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Momentul diagnosticului diabetului zaharat de tip 1 la copil este un soc atat pentru el cat si pentru familia lui, mai ales din cauza modului brutal prin care aceasta boala apare, cel mai adesea debuteaza cu o coma cetoacidotica.

Adesea parintii nu pot intelege de ce li se intampla copilului lor asa ceva. Mai ales ca nu au pe nimeni in familie cu diabet zaharat si de cele mai multe ori nu au fost familiarizati cu aceasta boala.

Dupa socul suferit la momentul auzirii diagnosticului urmeaza un al doilea  in momentul in care li se comunica tratamentul, care se face obligatoriu cu insulina.

Mecanismul producerii diabetului zaharat de tip 1 este un proces autoimun prin care se distrug celulele beta-pancreatice care secreta insulina. Corpul copilului nu va mai produce insulina si astfel aceasta trebuie adusa din exterior. Pentru a revedea explicat procesul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa accesati articolul: ”Cauze diabet zaharat la copii” si „De ce nu sunt cunoscute cauzele diabetului de tip 1?”.

Insulina inseamna VIATA, ea este vitala, fara ea copilul nu poate supravietui

De aceea este extrem de important sa incepem tratamentul cu insulina. Inainte de a fi descoperita insulina, copii care erau diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 traiau maxim 2-3 saptamani. Acest lucru s-a schimbat si acum speranta de viata a unui copil diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 este similara cu a unui om fara diabet.

Pacientul si familia lui trebuie sa stie ca exista multiple dispozitive de tratament si de monitorizare a glicemiei care il pot ajuta sa aiba o viata cat mai normala. In zilele noastre, la copii, sunt folosite pompele de insulina, sistemele de monitorizare a glicemiei si toate sunt rambursate prin Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat.

Dispozitivele moderne de injectare si cele de masurare a glicemiei sunt ustensile care usureaza viata atat a pacientului cat si a parintilor acestuia. Pentru a vedea ce sunt dispozitivele de monitorizare a glicemiei si pompele de insulina va rugam sa accesati articolele: „Pompele de insulina” si „Senzori de monitorizare continua a glicemiei”.

O alta informatie estentiala pe care un pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, copil, trebuie sa o primeasca este aceea ca acest diagnostic nu il va impiedica in nici un fel sa isi urmeze visele si sa isi atinga scopurile propuse in aceasta viata.

Exista in lume sportivi de performanta, muzicieni de renume mondial, actori celebri la Hollywood, oameni de stiinta, cercetatori renumiti, doctori care au diabet zaharat de tip 1 inca din copilarie si asta nu i-a impiedicat sa fie extraordinari in domeniul pe care si l-au ales.

Dieta unui pacient copil cu diabet zaharat de tip 1 este o dieta asa zisa „libera”

Copilul va avea voie sa manance absolut orice, cu conditia sa corecteze cu insulina ceea ce a mancat. Trebuie sa invete, impreuna cu parintii cum sa calculeze carbohidratii din alimente si mai apoi sa ii corecteze cu insulina.

Nutritionistul sau medicul diabetolog sau asistentul educator ii va invata pe pacient si pe parintii acestuia care este continutul in glucide al alimentelor si care este modalitatea de a corecta prin insulina ceea ce copilul a mancat.

Nu trebuie sa ii spunem copilului cu diabet zaharat de tip 1, ca nu are voie sa manance dulciuri. Fructul interzis va fi intotdeauna fructul dorit. Daca copilul stie ca are voie sa manance orice, atunci el nu va mai dori ceea ce „nu are voie”. Repet, cu conditia ca ceea ce mananca sa fie corectat cu insulina.

La momentul debutului diabetului zaharat de tip 1,pe langa notiunile despre dieta, despre insulina, despre cum sa corecteze o valoare mica sau mare a glicemiei, mai trebuie explicata si notiunea de remisie sau „luna de miere”.

„Luna de miere”

Este o perioada ce apare la cateva luni de la debutul diabetului zaharat de tip 1, dupa ce pacientul a inceput tratamentul cu insulina, in care pancreasul lui incepe sa mai secrete putin din aceasta. . In aceasta perioada necesarul de insulina al copilului scade, uneori ramanand doar pe insulina bazala, sau chiar fara insulina .

„Luna de miere” nu inseamna ca pacientul s-a vindecat si nu mai are nevoie de insulina. Dupa cateva luni, uneori un an, nevoia de insulina reapare si tratamentul trebuie reinceput.

Trebuie sa stiti ca aceasta perioada de remisie este una foarte inselatoare dand sperante false de vindecare. Din acest motiv, inca de la debut, medicul trebuie sa explice pacientului ca va urma o astfel de perioada.

Un alt aspect important de stiut este faptul ca diabetul zaharat de tip 1 se asociaza in mod frecvent la copil cu boala celiaca. Astfel periodic copilul trebuie testat pentru aceasta boala si in cazul aparitiei ei el trebuie trecut pe o dieta fara gluten si tratament specific.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere