Radu Ganescu: Pacientii cronici au nevoie de vaccinuri

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 2 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea unor programe de vaccinare gratuite pentru pacientii cu afectiuni cronice ar trebui sa constituie o prioritate si sa fie inclusa in Strategia de Sanatate Publica, este una dintre concluziile Workshopului national pilot pe tema vaccinarii, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si European Patient Forum, la data de 1 noiembrie 2018.

”Vaccinarea persoanelor de diferite varste si variate grupuri populationale a devenit o necesitate. Pacientii cronici prezinta un risc crescut pentru infectiile care pot fi dobandite in contextul bolii de baza care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componenta importanta a ingrijirilor de sanatate, la nivelul global. Aplicarea recomandarilor stabilite pe baza dovezilor stiintifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cat si asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protectie trebuie sa faca parte din strategia de sanatate”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, presedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sanatatii, prezenta la eveniment.

Pacientii cronici au nevoie de vaccinuri

Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a sustinut faptul ca este foarte important ca pacientii cronici sa aiba acces la vaccinare.

”Dorim sa deschidem astazi discutia pe tema vaccinarii pacientilor cu afectiuni cronice. In Romania, rata vaccinarii la pacientii cronici este 17,8% in conditiile in care acest procent ar trebui sa ajunga la 75%. Pentru Romania nu exista date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri tinta. Este important sa avem date concrete, pe baza carora sa previzionam nevoile existente. Pacientii cronici trebuie sa aiba acces la vaccinurile de care au nevoie”, a declarat Radu Ganescu.

La nivel european, printre principalele probleme legate de vaccinarea adultilor cu afectiuni cronice, sunt ezitarile acestora la vaccinare, lipsa unor informatii specifice legate de vaccinarea in anumite conditii cronice, informatii de calitate sunt greu de gasit online, potrivit unei cercetari realizate in 2018 de European Patient Forum

In 2018, European Patient Forum a lansat proiectul pilot de informare in privinta vaccinarii cu titlul ”Increderea in vaccinare pentru pacienti, familii si comunitati”.

Obiectivul acestui proiect este sa construiasca incredere si sa creasca rata vaccinarii printre pacientii cu afectiuni cronice. De exemplu, daca un pacient cu diabet zaharat face o gripa nu este deloc bine, pot sa apara tot felul de complicatii pe fondul afectiunii de baza.

De asemenea, sustin specialistii prezenti la eveniment, populatia trebuie sa fie constienta de faptul ca vaccinurile ofera o imunitate mai puternica decat cea dobandita prin contractarea bolii. In plus, lipsa vaccinarii va duce la reaparitia unor boli. Mai exact, atunci cand copiii si adultii nu sunt vaccinati, boli infectioase care astazi nu sunt extrem de rare, de exemplu – difteria, poliomielita – pot sa reapara relativ repede.

Etichete: /

Pe acelasi subiect:


Sindromul picioarelor nelinistite

Coronavirus si diabet – ce trebuie stiut

Cand afectiunile picioarelor sunt un semnal ca trebuie sa consultam un medic?

Postul crestinesc si diabetul zaharat

Cum pot femeile reduce riscul de diabet tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere