Postul crestinesc si diabetul zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru ca suntem in Postul Mare al Craciunului ne-am propus sa facem un articol legat de aceasta tema care sa explice pacientilor diabetici efectele postului asupra sanatatii lor.

Vom aborda Postul crestin-ortodox deoarece majoritatea populatiei Romaniei are aceasta confesiune si este cel mai drastic post. In religia catolica postul este o restrictie alimentara doar de carne. Lactatele, oul si branzeturile sunt permise. In cadrul ortodoxiei este interzis consumul de orice fel de proteina de origine animala, nu se poate consuma nici carne, nici lapte, nici branza si nici ou.

Consumul de carbohidrati peste limita admisa

In perioada postului, la medicul diabetolog sau si mai grav la Camera de Garda, se prezinta foarte multi pacienti diabetici cu valori glicemice crescute. Motivul pentru care se intampla acest fenomen este ca in perioada postului este interzis consumul de proteina de origine animala (carne, lapte, branza, ou) si astfel creste consumul de carbohidrati peste limita admisa unui pacient diabetic.

De-a lungul anilor am auzit, de la pacienti, motivatii de genul: ”Nu ma impartaseste parintele la biserica daca nu tin post!” motiv pentru care pacientii, ce-i drept mai mult femeile decat barbatii, trec peste recomandarea medicului de a urma o anumita dieta si urmeaza postul crestin. Aceasta motivatie am intalnit-o in momentul in care pacientele veneau cu valori ale glicemiei extrem de mari care nu se justificau altfel.

Totul cu paine

In perioada postului, pentru a putea sa il respecte, pacientii cu diabet zaharat mananca fasole cu paine, mazare cu paine, cartofi cu paine, orez cu paine sau si mai grav fructe cu paine si uneori halva cu paine. Toate aceste alimente contin cantitati mari de glucide, care cresc glicemia.

Un pacient diabetic are voie in medie sa consume 180g de hidrati de carbon pe zi, in perioada postului aceste cantitati se dubleaza daca nu chiar se tripleaza, glicemiile lor „explodand”.

Ce este si mai grav, din cauza lipsei de proteina animala, pacientii acuza ca mancarea de post nu le tine de foame. Din acest motiv ei mananca si mai mult decat ar manca in mod normal, cresc atat portiile de mancare cat si frecventa cu care mananca.

Numarul mare de carbohidrati, peste limita indicata, marirea cantitatilor meselor dar si a numarului de mese pe zi duce la cresterea glicemiilor si la dezechilibrul diabetului zaharat.

Postul si bolile cronice

Postul nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cronice din cauza faptului ca poate sa le inrautateasca starea de sanatate. Recomandarile medicale sunt ca pacientul cu diabet zaharat sa nu tina post.

Dragi crestini, Dumnezeu va iubeste, sunteti creati dupa chipul si asemanarea lui, El nu doreste ca starea dumneavoastra de sanatate sa se agraveze si sa dezvoltati complicatii cronice ale diabetului zaharat din cauza faptului ca tineti post.

Postul nu este doar o „dieta alimentara impusa de biserica”. Postul este o stare de spirit, de rugaciune, de meditatie, in care sa fim mai buni, sa facem lucruri bune, sa ajutam, sa ne iubim aproapele. Pentru a putea sa ne iubim aproapele, trebuie in primul rand sa ne iubim pe noi, sa avem grija de sanatatea noastra, sa nu devenim povara pentru apropiatii nostrii.

Mult mai important decat alimentatia in post este cum gandim, ce spunem, cum ne comportam. Degeaba nu mancam carne, branza si oua daca barfim, daca injuram, daca dusmanim, daca nu vorbim cu apropiatii nostrii, daca uram pe cineva sau si mai grav daca facem rau unei persoane.

Putem accepta varianta de post catolic care face restrictie doar de carne. Presupunand ca am omorat animalul pentru a-l manca. Insa nu am omorat vaca sa ii luam laptele si mai apoi a-l transforma in branza si nici gaina nu am omorat-o pentru a-i lua oul. Varianta aceasta de post este una acceptabila chiar si pentru pacientii diabetici, fara a le pune in pericol starea de sanatate.

Dieta alimentara prescrisa de biserica

Revenind la preotii care nu doresc sa acorde impartasania persoanelor care nu tin post, va spunem si va recomandam sa va schimbati duhovnicul. Exista si preoti care au inteles ca postul nu inseamna „dieta alimentara prescrisa de biserica” si accepta sa dea „dezlegare” persoanelor ce sufera de boli cronice si mai apoi dau si impartasania acelor oameni. Impartasania se primeste in urma unei confesiuni a pacatelor si a unei pocainte. Omul isi spune pacatele la spovedanie, le regreta si inceraca sa nu le mai faca.

Inchei prin a repeta faptul ca Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea lui, El ne iubeste si El nu doreste ca starea noastra de sanatate sa se inrautateasca nerespectand indicatiile de dieta primite de la medicul diabetolog. Deasemenea postul nu este un regim alimentar, el este o „stare” de rugaciune, de a fi mai bun si de a face lucruri bune.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere