Specialist nutritie: Regimul alimentar al persoanelor cu diabet nu este costisitor

Anca Rusen | Rubrica: Dieta diabet | 17 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Costa mult sa mananci sanatos? Ce alimente am voie sa consum si pe care trebuie sa le evit daca am fost diagnosticat cu diabet zaharat? Ce bauturi au voie sa bea copiii care au obezitate? Acestea sunt numai o parte dintre intrebarile la care ne-a oferit raspuns Gabriela Petre, specialist nutritionist. Gabriela face parte din echipa Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

Care credeti ca sunt cele mai bune metode de slabire, mai ales in cazul
copiilor cu obezitate?

Cea mai buna metoda de slabire in cazul copiilor cu obezitate este echilibrul prin alimentatie sanatoasa bazata pe alimente de buna calitate, mancare preparata acasa, limitarea dulciurilor din comert si a preparatelor de tip fast food, hidratare si miscare zilnica. De asemenea, crearea unui jurnal alimentar si planificarea meselor.

Explicati-ne ce inseamna stilul de viata sanatos?

Un stil de viata sanatos presupune echilibru. Sa avem o alimentatie echilibrata bazata pe alimente din categoriile piramidei alimentare. Important este sa acordam o atentie sportita gatitului acasa, a servirii mesei in familie. Sa stim ceea ce avem in farfurie si sa ne placa ceea ce mancam. Miscarea zilnica ocupa de asemenea un loc foarte important la fel ca si somnul, odihna. Dezechilibrele apar daca ne abatem de la aceste componente importante ale stilului de viata sanatos.

Ce alimente are voie sa consume o persoana cu diabet zaharat?

Meniul zilnic al unei persoane cu diabet zaharat trebuie sa fie personalizat, echilibrat, bazat pe combinatii de alimente corecte. Nu trebuie sa fie plictisitor, ci variat. Trebuie respectat un program strict al meselor, dar si cantitatea de hrana ingerata. In limita necesarului caloric se pot consuma,  carne slaba, peste, produse lactate (telemea), oua, grasimi (ocazional), legume cu continut sub 5% glucide fara restrictii  (varza, conopida, broccoli, ceapa, loboda, urzici, dovlecei, vinete, ardei gras, spanac, rosii, ridiche, ciuperci, fasole verde, salata verde), fructe cu continut sub 5% glucide (portocale, grepfruit, afine, lamaie).

Alimente ce trebuie cantarite: painea, cartofii, orezul, grisul, paste fainoase, fasole boabe, mazare (se cantaresc fierte). De asemenea, lactate: iaurt, sana, chefir cu continut scazut de grasime. Fructe cu peste 10% glucide (pere, cirese, capsuni, mere, piersici, struguri, banana, prune). De preferat este consumul de produse pe baza de cereale integrale. Consumul de sare este redus si se vor folosi cu incredere ierburile aromatice.

Si care sunt alimentele interzise?

Interzise sunt zaharul si toate produsele care au zahar. Important aici este citirea etichetei. Sunt interzise: ciocolata, bomboanele, prajiturile ambalate, produsele de patiserie, dulceturile si gemurile cu zahar, fructe dulci confiate, bauturile dulci, orice produse care au zahar adaugat. De asemenea trebuie evitate mezelurile, alimentele grase si prajite, alimentele de tip fast food.

Este sau nu scump financiar regimul alimentar al pacientilor cu diabet zaharat?

Regimul alimentar al persoanelor cu diabet nu este costisitor atat timp cat respectam cu strictete meniul variat cu alimente sanatoase si de buna calitate.

Ce sfaturi oferiti parintilor ai caror copii sunt la risc pentru diabet zaharat de tip 2?

Parintii trebuie sa aiba rabdare, schimbarile vor aparea treptat. Organizarea este cheia: jurnalul alimentar, planificarea meselor, retete sanatoase, implicarea copilului la gatit si efectuarea cumparaturilor, plimbari in aer liber, timp petrecut impreuna.

Spuneti-ne cum stabiliti o dieta pentru pacientii cu diabet, adica de ce factori trebuie sa tineti cont?

Dieta este personalizata pentru fiecare pacient in parte in functie de greutate, varsta, efort fizic, afectiuni asociate. De asemenea luam in considerare si preferintele alimentare. Alimentatia sanatoasa si echilibrata va contine toate principiile nutritive: glucide, proteine, lipide, fibre. O caracteristica a dietei in diabetul zaharat o reprezinta stabilirea unei cantitati fixe de glucide pe zi. Restricţia făcută la glucide se compensează caloric cu alte alimente care nu conţin glucide şi din care pacientul poate mânca atât cât să se sature.  Un cantar de bucatarie este necesar pentru cantarirea alimentelor in cazul persoanelor cu diabet.

Ce bauturi au voie copiii care au obezitate?

In primul rand apa este cea mai recomandata. Putem alege ca si bautura: apa infuzata cu o parte de legume si frunze verzi si o mica parte de fruct, ceaiul neindulcit, limonada fara zahar adaugat (indulcita cu putina miere)

Dar noaptea, daca apare foamea, ce alimente au voie persoanele cu diabet zaharat de tip 2?

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 pot avea pana la 6 mese pe zi. Astfel in functie de starea de sanatate pot servi o mica gustare inainte de culcare.

 

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Diabetul LADA

Exercitiile fizice si diabetul: Cum poate ajuta un instructor specializat

Te-ai saturat de diabet? Iata cum puteti duce o viata normala

Dieta „fix la fix” sau un astfel de stil de viata ajuta persoanele cu diabet?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere