Sportul, esential pacientilor cu diabet zaharat!

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


O multitudine de studii au demonstrat ca sportul contribuie la prevenirea si controlul diabetului zaharat. Mai mult, cu ajutorul sportului se poate mentine o greutate normala, iar in cazul persoanelor supraponderale se pot pierde kilograme importante. Nu in ultimul rand, prin exercitii fizice are loc o crestere a sensibilitatii tesuturilor la actiunea insulinei.

Activitatea musculara mareste eficienta insulinei

De exemplu, in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 1 sportul este chiar recomandat, fiindca activitatea musculara mareste eficienta insulinei. Aportul de glucide trebuie adaptat inainte de sport si din ora in ora, daca activitatea este prelungita si diminuata doza de insulina pentru a se evita hipoglicemiile. Totodata este indicat un control al glicemiei inainte de efortul fizic si dupa aceea.

Activitatile cele mai utile pentru controlul acestei boli si reducerea riscului de boli cardiovasculare sunt exercitiile aerobe, cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta, inotul – efectuate la o intensitate suficient de mare incat vorbitul sa devina dificil. Ideal este sa fie facute antrenamente de minimum 30 de minute de cel putin 3 ori pe saptamana. Si exercitiile cu greutati se pot practica, insa este de preferat sa se lucreze cu greutati mici-medii.

Se consulta medicul daca exista complicatii ale diabetului

Daca pacientul cu diabet zaharat are deja complicatii sau alte afectiuni cronice colaterale este bine sa practice un sport care sa nu necesita multa solicitare si efort. Pentru evitarea situatiilor neplacute este indicat sa ceara sfatul medicului sau curat inainte de a face efort sustinut.

Daca pacientul cu diabet zaharat nu are inca complicatii sau alte boli cronice poate efectua exercitii fizice fara avizul medicului specialist diabetolog. Insa, este foarte important sa aiba mereu la el pliculete de zahar care-i pot fi de ajutor in cazul unei crize de hipoglicemie.

Totusi, specialistii sustin ca pentru a se evita orice risc, persoanele cu diabet sa consulte medicul diabetolog inainte de a face un sport. Iar pacientii mai in varsta necesita inclusiv un control cardiologic sau chiar un test de efort.

Reguli inainte de a face sport

    • Este esential sa-ti masori nivelul glicemiei inainte si dupa efortul fizic. Iar daca alegi sa faci un efort indelungat trebuie sa-ti masori nivelul glicemiei inainte si dupa antrenament si la fiecare 20-30 de minute. Daca glicemia scade sub 100 mg/dl, consuma alimente care contin 15-30 g carbohidrati inainte de efort. Daca nivelul glicemiei este prea mare, amana antrenamentul pana la normalizarea valorilor glicemiei. (peste 250 mg/dl in cazul diabetului tip 2 si peste 200 mg/dl in cazul diabetului tip 1)
    • Acorda intotdeauna timp pregatirii. Mai exact, 10 minunte dedica-le incalzirii inainte de a trece efectiv la sportul indragit.
    • Daca ametesti destul usor, ar trebui sa te orientezi spre un alt gen de sport si nu spre alergare. De exemplu, poti alege sa inoti.
    • Daca esti diagnosticat si cu retinopatie, este indicat sa nu alegi sporturi care presupun ridicarea de greutati.
    • Ai grija ca incaltamintea sa fie cat mai comoda. Mai mult, daca suferi de diabet, trebuie sa fii foarte atent la eventualele probleme ale picioarelor. In consecinta, verifica-ti picioarele inainte si dupa antrenamente si asigura-te ca totul este in regula, ca nu ai iritatii sau basici, de exemplu.
    • Stai departe de activitati sportive precum: alpinismul sau parasutismul fiindca acestea pot creste riscul de hipoglicemiei.
    • Alege sa faci sport la cel putin o ora dupa masa, ideal chiar la doua ore dupa ce ai mancat.
    • Dupa un efort prelungit sa nu omiti ca vei avea nevoie de un aport mai mare de carbohidrati in urmatoarele 24 de ore, pentru a reumple depozitele de glicogen.
    • Nu consuma alcool in perioada premergatoare antrenamentului.
    • Este indicat sa ai la mana o bratara pe care sa scrie ca esti diabetic.
    • Bea multa apa inainte, in timpul si dupa terminarea antrenamentului, in felul acesta nu risti sa te deshidratezi.
Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere