Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


In ultimii ani, obezitatea a devenit una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, practic ea avand amploarea unei adevarate pandemii, fiind considerata boala secolului XXI. Din pacate, de cele mai multe ori, in majoritatea cazurilor, obezitatea pare a fi o afectiune rezistenta la interventii terapeutice, inclusiv la metodele farmacologice sau la cele igieno-dietetice. Cu toate acestea, unele cazuri de tratarea obezitatii pot fi rezolvate, un rol esential revenindu-i chirurgiei bariatrice.

Obezitatea este o afectiune extrem de complexa, caracterizata prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare intre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse. Concret, obezitatea inseamna a avea prea multa grasime corporala, ceea ce inseamna ca o persoana cantareste prea mult. Greutatea poate proveni din muschi, oase, grasimi si / sau apa din corp. Atat obezitatea cat si supraponderea inseamna ca greutatea unei persoane este mai mare decat ceea ce este considerat sanatos pentru inaltimea sa, obezitatea reprezentand un stadiu mai avansat.

Obezitatea se produce atunci cand un individ consuma mai multe calorii decat utilizeaza. Principalii factori care pot afecta greutatea unei persoane sunt: factorii genetici, supraalimentarea, consumul de alimente bogate in grasimi si lipsa activitatii fizice. Mai exact, obezitatea inseamna interactiunea unor factori genetici, sociali, comportamentali, metabolici, celulari si moleculari in urma carora se produc modificari ale balantei energetice. Exista si cazuri in care obezitatea este o consecinta a unor cauze genetice precum sindromul Prader Willi, in cazul copiilor. Totodata, daca un copil are ambii parinti cu obezitate, sansele ca el sa dezvolte aceasta afectiune sunt de 70%.

Crestere alarmanta a obezitatii la copii

Obezitatea copiilor a devenit o problema la nivel global, cu crestere alarmanta a incidentei si implicit a complicatiilor. De aceea, preventia acesteia este extrem de importanta. Pentru aceasta este, in primul rand, nevoie de constientizare si la nivelul familiei dar si de ingrijirea acestor copii de o echipa pluridisciplinara formata din nutritionist, psihoterapeut, endocrinolog, pediatru. Datele statistice arata si sustin o dublare mondiala a prevalentei obezitatii pediatrice, in ultimii 30 de ani, lucru valabil atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare. In plus, obezitatea la copil si la adolescent constituie un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, pentru diabet zaharat tip 2, accident vascular cerebral, artrita, apnee in somn, sau unele forme de cancer.

Obezitatea creste riscul pentru diferite tipuri de cancer

Totodata, in cazul barbatilor care au obezitate creste riscul pentru cancerul de colon sau rect si cancerul de prostata, iar in cazul femeilor creste riscul pentru cancerul de san si de ovare. Daca un pacient cu obezitate va pierde macar 10 – 15 procente din greutatea sa, are mari sanse sa previna aparitia acestor complicatii si boli grave.

De multe ori, scaderea modesta a greutatii poate imbunatati sau preveni problemele de sanatate asociate cu obezitatea. Schimbarile dietetice, cresterea activitatii fizice si schimbarile de comportament pot ajuta un pacient sa piarda din greutate. Atat tratamentul medicamentos cat si chirurgia bariatrica sunt optiuni viabile pentru tratarea obezitatii.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Obezitatea, cauza a cel putin 12 forme de cancer

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere