1 din 2 adulti cu diabet nu este diagnosticat | Semne de alarma si factori de risc

Pavel Adriana | Rubrica: Stiri diverse | 14 noiembrie 2022

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


De Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania si Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet ASCOTID trag un semnal de alarma asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 in faze tarzii, cand au aparut deja complicatiile.

Potrivit celor doua organizatii, se estimeaza ca numarul de cazuri descoperite va creste usor in acest an. In prezent, in Romania, 1.207.053 persoane sunt sub monitorizare in programul de diabet.

“Numarul persoanelor care traiesc cu diabet este cel putin dublu fata de cei care sunt diagnosticati. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulti cu diabet nu sunt diagnosticati. Este important sa educam populatia sa isi faca analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din pacate, multe persoane ajung la medic cand diabetul este deja avansat si exista multe complicatii. Recomandarea mea in aceasta zi este ca starea noastra de sanatate sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi, sa incepem sa ne preocupam de sanatate inainte de aparitia oricarei boli, iar daca suntem diagnosticati cu o boala, sa respectam recomandarile medicilor. Este singura modalitate pentru a ne asigura o viata de o cat mai buna calitate pentru cat mai multi ani”, a declarat Dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si consultant COPAC pe proiecte de educatie in sanatate.

Daca in prezent, un adult din 10 are diabet, se estimeaza ca pana in 2030, un adult din 9 va avea. 537 milioane de pacienti sunt diagnosticati la nivel mondial, iar in 2030 se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 643 milioane. In 2021, 6,7 milioane de adulti au decedat din cauza complicatiilor provocate de diabetul zaharat. La fiecare 6 secunde, un pacient pierde lupta cu diabetul, mai transmite COPAC intr-un comunicat de presa.

Semne si simptome de alarma: tulburari de vedere, polidipie (sete), poliurie (urinare in exces), scadere in greutate, polifagie (senzatie de foame), amorteli la nivelul membrelor, infectii frecvente

Factorii de risc: Rude de grad I cu diabet zaharat, suprapondere/obezitate, sedentarism, varsta peste 45 de ani, hipertensiune arteriala, modificari ale profilului lipidic diabet gestational

Anual, la data de 14 noiembrie, se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat. Pentru editia din anul 2022, ONU reia tema de anul trecut, axandu-se pe importanta accesului la tratament.

Totodata, Asociatia Romana de Educatie in Diabet (ARED) a lansat cea de-a patra editie a ghidului “Controleaza-ti diabetul”, o publicatia structurata pe 23 de capitole ce ofera informatii cu privire la fiecare aspect al diabetului.

Etichete: diabet, diagnosticare diabet, simptome diabet, factori de risc diabet

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere