Factori de risc diabet zaharat de tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care are cauze bine stabilie si ele sunt cunoscute si pot chiar fi prevenite.

Principalul factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este mecanismul insulinorezistentei din obezitate. Pacientii obezi sunt predispusi sa dezvolte diabet zaharat de tip 2. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolu: „Totul despre cauzele diabetului de tip 2”

Astfel daca pacientul va fi obez, atunci el trebuie sa fie testat pentru diabet zaharat facandu-i-se glicemia in mod regulat si hemoglobina glicozilata daca valorile glicemiei depasesc limitele maxime admise.

Acest factor de risc il putem control si combate. Obezitatea predispune la aparitia diabetului zaharat de tip 2, insa studiile au aratat ca scaderea in greutate amelioreaza insulinorezistenta, iar daca pacientul devine normoponderal el nu mai este la risc sa dezvolte diabetul zaharat de tip 2.

Chiar si pacientii deja diagnosticati cu diabet zharat de tip 2, daca slabesc, pot regresa boala, si pot atinge valori normale ale glicemiei daca reusesc sa isi scada greutatea corporala. Ei pot sa mentina valorile normale ale glicemiei, fara tratament, pe o perioada lunga de timp, doar prin faptul ca au slabit si isi mentin greutatea corporala in limitele normale.

Determinismul genetic

Un alt factor de risc, implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2, este determinismul genetic. Daca o ruda de gradul 1 (mama, tata, frati, surori) sau de gradul 2 (bunici, unchi, matusi, verisori) au diabet zaharat de tip 2, atunci si persoana a caror ruda are aceasta boala este la risc sa o faca.

Din pacate acest facor de risc nu este influentabil, nu ne putem modifica mostenirea genetica. Ceea ce putem face este sa amanam pe cat posibil aparitia bolii, prin mentinerea unei greutati corporale normale. Deci sa nu mai adaugam si primul factor de risc in ecuatie.

Fat macrosom

Femeile care au nascut un copil macrosom (peste 4 kilograme la nastere), sunt si ele la risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in decusrsul vietii lor de adult. Ele vor fi predispuse la aceasta boala, nu pot schimba acest fapt, pot doar sa incerce sa amane debutul bolii. Amanarea debutului diabetului zaharat de tip 2 se face prin pastrarea normoponderalitati si evitand astfel insulinorezistenta din obezitate.

Copilul care a avut peste 4 kilograme la nastere, este predispus la obezitate in viata lui de adult, astfel riscand si el sa ajunga sa faca diabet zaharat de tip 2 prin fenomenul insulinorezistentei. Daca isi va pastra greutatea normala pe parcursul vietii, va fi putin probabil ca el sa faca diabet zaharat de tip 2, desi lui i se aduaga si factorul genetic (mama lui cel mai probabil va face diabet zaharat de tip 2 pentru ca a nascut un copil macrosom) si el va mosteni el va mosteni predispozitia de la mama.

La risc pentru a face diabet zaharat de tip 2 sunt insa copiii care au avut o greutate foarte mica la nastere (in jurul a doua kilograme sau mai putin). Studiile au aratat ca ei sunt predispusi la a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in decursul vietii lor de adulti.

Diabetul gestational

Un alt factor de risc important, implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este diabetul gestational. O femeie care a fost diagnosticata cu diabet de sarcina, risca fie sa ramana diabetica dupa nastere (in cazuri rare), fie sa dezvolte diabet zaharat de tip 2 la varsta a doua spre a treia (in decada de varsta 50, 60 ani).

Nici acest factor de risc nu este influentabil, nu poti sa il modifici; poti doar sa iti menti greutatea normala pe parcursul vietii pentru a nu adauga si insulinorezistenta la acesta si a amana debutul bolii cat mai mult.

Factorul medicamentos

Mai avem si factorul de risc medicamentos; exista unele medicamente care cresc glicemia si sunt „vinovate” pentru aparitia diabetului zaharat de tip 2 secundar. Vorbim in principal despre glucocorticoizi (cortizon) care atunci cand este administrat poate duce la o ridicare a nivelului glicemic. Din cauza ca tratamentul cu cortizon este necesar, nu putem sa il oprim si atunci trebuie sa tratam efectele lui secundare (glicemia crescuta).

Asadar avem factori de risc pe care putem sa ii influentam si factori de risc pe care nu putem sa ii influentam insa ii putem oarecum controla si amana debutul bolii. Oricare ar fi factorii de risc, puterea sta doar in mainile pacientului pentru a-i controla si a amana diagnosticul bolii sau a amana inceperea tratamentului medicamentos.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere