Simptome diabet zaharat tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

Fiind greu de diagnosticat trebuie sa aflam despre simptomele diabetului zaharat tip 2. Diabetul de tip 2 este o boala caracteristica persoanelor adulte, de regula peste varsta de 40 ani, ce are un debut lent ce poate dura chiar si ani. Aceasta boala este asociata cel mai des cu obezitatea si are ca mecanism insulinorezistenta, de aceea este important sa testam glicemia la toate persoanele care au un numar de kilograme in plus. Pentru a vedea mecanismul de insulinorezistenta, va rugam sa revedeti articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat

Din cauza faptului ca diabetul zaharat nu doare, aceasta boala este si greu de diagnosticat si este si mai greu sa facem pacientii sa inteleaga importanta tratamentului acestei probleme. De cele mai multe ori pacientul nu va constientiza riscurile de aparitie a complicatiilor cronice ale diabetului zaharat tip 2, tocmai pentru ca ceea ce resimte el nu este atat de grav.

Primul simptom diabet zaharat tip 2

Primul simptom este setea cauzata de senzatia de gura uscata, aceasta stare se instaleaza lent si pacientul nu baga de seama ca a inceput sa consume din ce in ce mai multa apa. Daca acest lucru se intampla vara, este foarte usor ca pacientul sa puna totul pe canicula specifica de sezon. Incepe insa sa isi puna semne de intrebare cand vede ca a trecut anotimpul cald si el bea la fel de multe lichide sau poate chiar si mai multe. Adesea pacientii spun ca s-au obisnuit sa bea multa apa pe timpul verii si au pastrat acest obicei si iarna.

La inceput consumul nu este exagerat, este de 2 litri pe zi si creste progresiv in ani, de la un an la altul se mai adauga jumatate de litru, pe masura ce creste glicemia creste si comsumul de lichide; dar cum asta se intampla uneori de-a lungul a mai multi ani, nu este un semnal de alarma pentru pacient. Exista si o situatie particulara, la varstnici, acestia nu mai simt senzatia de sete, astfel la ei creste valoarea zaharului din sange. Ei nu cresc consumul de apa si ajung in acest fel sa se deshidrateze si sa aiba un debut mult mai rapid al bolii, ce nu va dura ani, ci va dura cateva luni.

Apa pe care pacientul o cere in exces in momentul in care creste glicemia, are rolul de a incerca sa scada glicemia, sa o mai dilueze ca aceasta sa nu devina toxica pentru paicient. In cazul pacientilor batrani, care nu mai simt setea, lucrurile devin mai grave mult mai rapid.

Al doilea simptom diabet zaharat tip 2

Asociat cu senzatia de sete este si urinatul frecvent, ceea ce este si normal; cu cat bei mai multa apa, cu atat vei merge mai des la toaleta. Urina va fi decolorata, aproape de culoarea apei, si cateodata poate sa fie si urat mirositoare din cauza continutului mare de zahar pe care corpul il elimina prin rinichi.

Al treilea simptom diabet zaharat tip 2

Un alt simptom pe care pacientii il resimt este o stare generala proasta, de lipsa de putere, de somnolenta. Pacientii ne vor spune ca nu se mai pot concentra la locul de munca, sau daca sunt pensionari, ne vor spune ca nu isi mai pot indeplini sarcinile zilnice obisnuite. Aceasta stare se instaleaza si ea progresiv, lent pe parcursul a mai multe luni, poate chiar ani.

Alte simptome diabet zaharat tip 2

De foarte multe ori, diabetul zaharat tip 2, este diagnosticat in cadrul unui control de rutina oftalmologic; pacientul se duce la medicul specialist deoarece are o vedere incetosata, nu mai vede la televizor sau nu mai poate sa citeasca o carte. In cadrul acestui consult, medicul oftalomolg diagnosticheaza o complicatie cronica a diabetului zaharat tip 2, anume retinopatia diabetica. Este extrem de frecventa situatia in care diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat din cauza unei complicatii; tocmai din cauza a ceea ce spuneam mai sus, ca diabetul zaharat nu doare si nu trimite pacientul la medic.

O alta situatie in care diabetzul zaharat tip 2 este diagnosticat din cauza unei complicatii cronice, este atunci cand pacientul merge la medic pentru ca il dor, ii amortesc si il furnica picioarele. Pacientul ajunge la neurolog, care diagnosticheaza neuropatia diabetica si trimite pacientul si la diabetolog unde i se va pune si diagnosticul de diabet zaharat tip 2.

Exista si un semn specific care apare pe piele si ne duce cu gandul la diabet zaharat tip 2, este coloratia pielii in tonuri mai inchise, aproape de negru, in special in zonele plicilor (subrat, inghinal, plica cotului, plica genunchiului); acest semn se numeste Acanthosis nigricans.

Din cauza faptului ca simptomele diabetului zaharat tip 2 se instaleaza lent, este foarte important ca persoanele care au factori de risc sa isi testeze glicemia cel putin o data pe an, pentru a nu se ajunge la complicatii cronice ale boli inainte de debutul efectiv al diabetului.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere