Complicatiile diabetului

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Complicatii diabet | 18 aprilie 2019


Complicatiile diabetului zaharat duc in timp la aparitia unor boli destul de grave care pun viata in pericol, stiind fiind faptul ca nimeni nu moare din cauza diabetului zaharat, insa se moare din cauza complicatiilor. De aceea, este absolut esentiala prevenirea lor sau macar amanarea acestora cat mai mult timp.

Iata cum poti preveni dezvoltarea complicatiilor

Complicatiile diabetului pot fi impartite in doua tipuri: acute (bruste) si cronice (pe termen lung).

Principalele complicatii acute sunt

Cetoacidoza diabetica (DKA). In cazul cetoacidozei diabetice care este mai des intalnita la pacientii cu diabet zaharat tip 1 si mai putin la cei cu diabet tip 2, corpul isi descompune grasimea proprie in energie, iar cetonele apar in urina si in sange. Aceasta rezulta ca urmare a unei hiperglicemii netratate corect si poate duce la coma sau chiar la deces. In mod firesc, pacientul trebuie sa fie internat.

Sindromul non-cetotic hiperosmolar. Se intalneste mai des la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, in special la varstnici si are loc in situatii de boala sau de stres. Zaharurile din sange sunt de regula mai mari de 600. Simptomele includ urinare frecventa, somnolenta, letargie, scaderea aportului de fluide. Nu se asociaza cu cetone in sange si poate cauza moarte sau coma, iar pacientul necesita spitalizare.

Principalele complicatii cronice sunt

 • Cardiovasculare: boala cardiaca, boala vasculara periferica, accident vascular cerebral. Boala cardiovasculara este cea mai mortala complicatie a diabetului zaharat. Datele statistice arata ca 75 pana la 85% dintre pacientii cu diabet mor din cauza bolilor de inima, destul de frecvent din cauza accidentului vascular cerebral. Diabetul este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Barbatii cu diabet zaharat au de doua pana la de trei ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare decat barbatii fara diabet. Iar femeile cu diabet zaharat au de patru sau chiar de sase ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare decat femeile fara diabet. Citeste mai mult despre complicatiile cardiovasculare aici
 • Complicatii oculare cu diabet zaharat: retinopatie diabetica, cataracta, glaucom. Diabetul este principala cauza a orbirii noi la adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 74 de ani. Pacientii cu diabet zaharat au de 25 de ori mai multe sanse de a orbi in comparatie cu cei care nu au diabet. Exista trei complicatii oculare majore: retinopatia, cataracta si glaucomul. Prevenirea complicatiilor oculare consta in vizite regulate la medicul oftalmolog – cel putin o data pe an. Si retinopatia diabetica este o reala problema a acestor pacienti. Mai exact, pacientii cu diabet zaharat de tip 2 pot prezenta semne de retinopatie atunci cand sunt diagnosticati cu diabet zaharat. Informatii utile despre principalele complicatii oculare poti citi aici
 • Leziuni ale nervilor: neuropatie. Datele statistice arata ca aproximativ 50 la 70% dintre pacientii cu diabet dezvolta neuropatie. Neuropatia se dezvolta cel mai probabil datorita zaharurilor in sange pe termen lung.
 • Leziuni ale rinichilor: nefropatie. Diabetul este una dintre cauzele principale ale bolii renale, in stadiul final aceasta necesita dializa si/sau transplant de rinichi. Un semn precoce al afectarii rinichilor la pacientul cu diabet zaharat este prezenta unor cantitati mici de proteine ​​(albumina) in urina. Daca proteina din urina nu este diagnosticata sau tratata, aceasta poate duce la o boala de rinichi in stadiu terminal. Aceasta complicatie poate sa fie prevenita daca pacientul cu diabet merge cel putin o data pe an la medic si isi face teste de sange (inclusiv creatinina) pentru a masura functia renala. Inclusiv o analiza a urinei trebuie facuta anual.
 • Problemele piciorului diabetic. Aceasta complicatie este foarte des intalnita la pacientii cu diabet zaharat din cauza dezechilibrului glicemic, a neuropatiei diabetice, circulatiei sangvine deficitare sau a infectiilor de tot felul. Problema majora este aceea ca din cauza neuropatiei diabetice are loc o sensibilizare in zona piciorului, astfel incat pacientul nu mai simte nicio durere. In felul acesta apar tot felul de leziuni tegumentare care la randul lor conduc la aparitia si dezvoltarea infectiilor. Din pacate, de foarte multe ori se ajunge la amputatie.
 • Probleme la nivelul pielii. Datele statistice arata ca peste 40% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au si patologie cutanata. Mai mult, problemele pielii pot sa fie un semnal de alarma, sa indice debutul acestei afectiuni.

Complicatiile cronice sunt responsabile de cele mai multe boli, dar de decesul asociat diabetului. De regula, complicatiile cronice apar, dupa cativa ani de crestere a zaharului din sange (hiperglicemie). Deoarece pacientii cu diabet zaharat de tip 2 pot avea un nivel ridicat al zaharului in sange de multi ani inainte de a fi diagnosticati, ei pot sa aiba semne ale complicatiilor la momentul diagnosticarii diabetului.

Reguli de ajutor in prevenirea diabetului:

 • Respecta cu sfintenie tratamentul recomandat de medicul tau diabetolog, fie ca este alcatuit din pastile, fie din insulina.
 • Monitorizeaza corect glicemia.
 • Mananca sanatos si nu sari peste mese.
 • Fa sport regulat.
 • Mergi cu regularitate la medic pentru a efectua toate controalele necesare monitorizarii starii de sanatate.

 

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate