5000 de amputatii ale picioarelor pe an | Romania are nevoie de podiatri

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 18 iunie 2019

Un studiu derulat in Romania arata ca anual au loc aproximativ 5.000 de amputatii la nivelul membrelor inferioare in cazul persoanele cu diabet, adica o medie de 14 de amputatii zilnic, dintre care mai mult de 30% dintre acestea sunt amputatii majore.

Datele Federatiei Internationale de Diabet arata ca numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85% prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste un bolnav de diabet.

In acest context, implementarea si reglementarea profesiei de podiatru in Romania devine o necesitate majora, au spus la unison specialistii care au participat la Congresul National de Podiatrie, eveniment ce s-a derulat la finalul saptamanii trecute, la Bucuresti.

Presedintele Asociatiei de Podiatrie

“Integrarea podiatrilor in centrul activitatilor de asistenta medicala pentru persoanele cu afectiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului si consecintelor bolilor de durata, prevenirea si intarzierea deteriorarii produse de afectiunile cronice, mentinerea pacientilor in stare activa si in campul muncii, reducerea nevoii de interventie secundara, chirurgicala sau farmacologica, reducerea internarilor si a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare si, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalisti si echipele de asistenta medicala primara”, a declarat Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatiei de Podiatrie, conform Agerpres.

Podiatrul este un profesionist cu educatie medicala, specializat in aspectele legate de structura, functia si sanatatea piciorului si a membrului inferior. Podiatrii previn si gestioneaza afectiunile piciorului, ofera solutii pentru calmarea durerii, trateaza infectiile si gestioneaza deformatiile piciorului.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

 

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Care sunt problemele care trebuie sa va atraga atentia cand va verificati picioarele?

Verificarea anuala a piciorului diabetic

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Cum afecteaza glicemia ridicata circulatia sangelui?

Durerile de picioare cauzate de diabet

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate