Iata cum obtii un bun control al glicemiilor in vacanta

Anca Rusen | Rubrica: Educatie diabet | 21 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Este un fapt bine studiat ca zaharurile din sange, greutatea corporala si trigliceridele au tendinta de a creste mai mult in timpul sarbatorilor. Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa evite cresterea nivelului de glucoza din sange cu ajutorul unor metode simple.

Iata la ce trebuie sa fii atent in vacanta

  • Oricat de mult ti-ai dori sa lenevesti, ai grija sa faci miscare si in concediu. Mergi mult pe jos, astfel incat sa eviti sedentarismul.
  • Mananca acasa inainte de a pleca la cumparaturi sau sa vizitezi un oras necunoscut.
  • Daca esti invitat la o petrecere, nu te infometa in ideea ca vei manca acolo. Este recomandat sa mananci mese echilibrate si sanatoase pe tot parcursul zilei. Este o greseala, spun specialistii de a “salva calorii” pentru petrecere. Acest gest poate duce la supraalimentare, ca urmare a dificultatii de a controla portiile.
  • Nu te grabi sa alegi felul de mancare. Indicat este sa astepti sa vezi toate preparatele sau meniul localului unde esti si apoi sa alegi alimentele bune pentru diabetul zaharat: supe, salate. Poti sa mananci si un desert mic insa sa fii atent ca in restul zilei sa ai un echilibru alimentar.
  • Alege sa bei alcool in cantitati mici si bautura alcoolica sa fie slab calorica.
  • Redu aportul de carbohidrati, zaharuri rafinate, sucuri si alimente prelucrate si ai grija sa-ti monitorizezi constat glicemia in vacanta.

Sfaturi de vacanta

  • Daca pleci in vacanta cu avionul pentru distante mari, ai mare grija fiindca mancarea disponibila pe zborurile lungi este nesanatoasa. Insa multe companii aeriene au si optiuni alimentare pentru persoanele cu boli cardiovasculare si care au un continut scazut de sodiu. Sau si mai bine, inainte de zbor, cumpara gustari din aeroport. Cu siguranta vei gasi nuci, seminte, fructe, iaurt, legume si sandvisuri cu carne slaba si salate.
  • Mentioneaza unui insotitor de zbor ca ai diabet, mai ales daca calatoresti singur. Nu trebuie sa dai detalii, este suficient sa-i spui ca este posibil sa ai nevoie de suc daca ai un episod de hipoglicemie.
  • Roaga-ti medicul sa scrie numele intreg al fiecarui medicament pe care il ei, deoarece multe tari au versiuni diferite de numele de brand cu care esti obisnuit. Retine! Organismul tau poate sa reactioneze neobisnuit la acelasi medicament luat de la farmacie dintr-o alta tara, deoarece medicamentul poate sa fie amestecat diferit sau producatorul sa utilizeze aditivi variabili.
  • Cu o luna inainte de vacanta mergi la medicul tau diabetolog si roaga-l sa-ti explice cum se modifica schema de insulina in situatia schimbarii fusului orar, de exemplu. De asemenea, obtine de la medic informatii despre situatiile de criza: de exemplu ce faci daca ai o indigesti, daca racesti etc. Si extrem de important: sa ai la tine mereu scrisoarea medicala si reteta de insulina.
Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere