Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat este extrem de important atat la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 dar mai ales la cei cu diabet zaharat de tip 2.
Principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2 este obezitatea, mai precis, mecanismul de insulino rezistenta care deriva din aceasta. In momentul in care pacientul are multe kilograme, in special dispuse in jurul taliei (obezitate abdominala), pancreasul lui va produce suficenta insulina dar aceasta nu va mai ajunge acolo unde trebuie sa actioneze deoarece va ramane „blocata” in celulele de grasime.
Astfel, pancreasul functioneaza corect, insa insulina nu isi mai poate produce efectele din cauza ca nu mai ajunge la celule. Daca insulina nu mai ajunge in celule si nu mai scade nivelul glucozei de acolo, rezultatul va fi cresterea glicemiei din sange si astfel va aparea diabetul zaharat de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi controlat prin scaderea in greutate. Daca un pacient care este obez si a fost diagnosticat cu diabet zaharat va scadea in greutate, el va diminua efectele insulino rezistentei si astfel va putea sa aiba valori normale ale glicemiei. Studiile au aratat ca o scadere cu doar 5-10% din greutatea corpului in primele 3 luni de la debutul diabetului zaharat de tip 2 poate imbunatatii foarte tare valorile glicemice.
Daca pacientul devine normoponderal, el opreste efectele insulinorezistentei si in acest fel nu are nevoie de tratament o perioada lunga de timp. Doar prin scaderea in greutate reuseste sa isi mentina glicemiile in limite normale. Acest lucru se intampla pentru ca, asa cum spuneam mai sus, la acest pacient pancreasul functioneaza normal, dar insulina ramane „blocata” in grasime. Daca dispare grasimea, atunci insulina va ajunge unde trebuie si va actiona pastrand glicemiile in limite normale.
Daca pacientul nu slabeste, atunci el va necesita tratament si in final va ajunge sa necesite chiar injectii de insulina deoarece pancreasul lui nu va mai functiona. Din cauza ca insulina produsa de pancreas nu ajunge unde trebuie, pancreasul secreta din ce in ce mai mult si in final va obosi si nu va mai avea rezerve viabile de secretie. Este la fel ca la o masina, daca mergi multa vreme cu motorul turat la maxim, in final acel motor va ceda.
Acestea sunt motivele pentru care un pacient cu diabet zaharat de tip 2 trebuie in primul rand sa slabeasca pentru a ameliora simptomele diabetului si cel mai important, daca nu poate slabi, el trebuie macar sa isi mentina greutatea pentru a nu agrava si mai tare situatia.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu insulina lucrurile sunt si mai complicate de atat. Ei deja au deficit de insulina proprie, pancreasul lor nu mai poate produce insulina si de aceea necesita sa o aduca din exterior. Problema cea mai mare este ca tratamentul cu insulina, din pacate, poate produce crestere ponderala. Exista doar cateva tipuri de insulina care s-au dovedit, in studii, a fi neutre pe greutate, toate celelalte „ingrasa”.
La pacientii insulino necesitanti se creaza un cerc vicios. Insulina creste pofta de mancare, pacientul mananca mai mult, gliemiile cresc, el creste doza de insulina pentru a corecta glicemiile iar doza marita de insluina creeaza in final si mai mare „foame”. Astfel, pacientul intra intr-un cerc din care mai poate iesi foarte greu.
Tot in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu insulina, mai apare si problema fricii de hipoglicemie. Atunci pacientul mananca mai mult fiindu-i frica sa nu ii scada prea tare glicemia dupa ce si-a facut insulina. Mancand mai mult se ingrasa, dezvolta o insulino rezistenta si mai mare si intra iar intr-un cerc vicios din care iesirea este extrem de dificila.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 lucrurile sunt mai simple la prima vedere, ei fiind de regula copii sau adulti tineri slabi la momentul diagnosticului. Si la ei este extrem de important sa isi pastreze greutatea normala, deoarece daca se ingrasa vor dezvolta si ei insulinorezistenta. La ei insulinorezistenta nu este fata de insulina proprie (nu au secretie de insulina proprie) ci este la insulina pe care si-o fac din pen. Cu cat sunt mai grasi cu atata fac mai multa insulina, cu atat manaca mai mult si se ingrasa mai tare.
Problema cea mai mare nu este ingrasatul ci faptul ca la ei insulina nu isi mai face efectul, ajung sa aiba glicemiile mari si pe termen lung dezvolta complicatii cronice ale diabetului zaharat.
Atat in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 cat mai ales in cazul celor cu tip 2, controlul greutatii este extrem de important, mare parte din succesul tratamentului depinzand de numarul de kilograme pe care pacientul il are, il pierde sau il castiga.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice