Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat este extrem de important atat la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 dar mai ales la cei cu diabet zaharat de tip 2.

Obezitatea abdominala

Principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2 este obezitatea, mai precis, mecanismul de insulino rezistenta care deriva din aceasta. In momentul in care pacientul are multe kilograme, in special dispuse in jurul taliei (obezitate abdominala), pancreasul lui va produce suficenta insulina dar aceasta nu va mai ajunge acolo unde trebuie sa actioneze deoarece va ramane „blocata” in celulele de grasime.

Astfel, pancreasul functioneaza corect, insa insulina nu isi mai poate produce efectele din cauza ca nu mai ajunge la celule. Daca insulina nu mai ajunge in celule si nu mai scade nivelul glucozei de acolo, rezultatul va fi cresterea glicemiei din sange si astfel va aparea diabetul zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi controlat prin scaderea in greutate. Daca un pacient care este obez si a fost diagnosticat cu diabet zaharat va scadea in greutate, el va diminua efectele insulino rezistentei si astfel va putea sa aiba valori normale ale glicemiei. Studiile au aratat ca o scadere cu doar 5-10% din greutatea corpului in primele 3 luni de la debutul diabetului zaharat de tip 2 poate imbunatatii foarte tare valorile glicemice.

Efectele insulinorezistentei

Daca pacientul devine normoponderal, el opreste efectele insulinorezistentei si in acest fel nu are nevoie de tratament o perioada lunga de timp. Doar prin scaderea in greutate reuseste sa isi mentina glicemiile in limite normale. Acest lucru se intampla pentru ca, asa cum spuneam mai sus, la acest pacient pancreasul functioneaza normal, dar insulina ramane „blocata” in grasime. Daca dispare grasimea, atunci insulina va ajunge unde trebuie si va actiona pastrand glicemiile in limite normale.

Daca pacientul nu slabeste, atunci el va necesita tratament si in final va ajunge sa necesite chiar injectii de insulina deoarece pancreasul lui nu va mai functiona. Din cauza ca insulina produsa de pancreas nu ajunge unde trebuie, pancreasul secreta din ce in ce mai mult si in final va obosi si nu va mai avea rezerve viabile de secretie. Este la fel ca la o masina, daca mergi multa vreme cu motorul turat la maxim, in final acel motor va ceda.

Acestea sunt motivele pentru care un pacient cu diabet zaharat de tip 2 trebuie in primul rand sa slabeasca pentru a ameliora simptomele diabetului si cel mai important, daca nu poate slabi, el trebuie macar sa isi mentina greutatea pentru a nu agrava si mai tare situatia.

Efectele insulinei administrate

In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu insulina lucrurile sunt si mai complicate de atat. Ei deja au deficit de insulina proprie, pancreasul lor nu mai poate produce insulina si de aceea necesita sa o aduca din exterior. Problema cea mai mare este ca tratamentul cu insulina, din pacate, poate produce crestere ponderala. Exista doar cateva tipuri de insulina care s-au dovedit, in studii, a fi neutre pe greutate, toate celelalte „ingrasa”.

La pacientii insulino necesitanti se creaza un cerc vicios. Insulina creste pofta de mancare, pacientul mananca mai mult, gliemiile cresc, el creste doza de insulina pentru a corecta glicemiile iar doza marita de insluina creeaza in final si mai mare „foame”. Astfel, pacientul intra intr-un cerc din care mai poate iesi foarte greu.

Tot in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu insulina, mai apare si problema fricii de hipoglicemie. Atunci pacientul mananca mai mult fiindu-i frica sa nu ii scada prea tare glicemia dupa ce si-a facut insulina. Mancand mai mult se ingrasa, dezvolta o insulino rezistenta si mai mare si intra iar intr-un cerc vicios din care iesirea este extrem de dificila.

Cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1

In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 lucrurile sunt mai simple la prima vedere, ei fiind de regula copii sau adulti tineri slabi la momentul diagnosticului. Si la ei este extrem de important sa isi pastreze greutatea normala, deoarece daca se ingrasa vor dezvolta si ei insulinorezistenta. La ei insulinorezistenta nu este fata de insulina proprie (nu au secretie de insulina proprie) ci este la insulina pe care si-o fac din pen. Cu cat sunt mai grasi cu atata fac mai multa insulina, cu atat manaca mai mult si se ingrasa mai tare.

Problema cea mai mare nu este ingrasatul ci faptul ca la ei insulina nu isi mai face efectul, ajung sa aiba glicemiile mari si pe termen lung dezvolta complicatii cronice ale diabetului zaharat.

Atat in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 cat mai ales in cazul celor cu tip 2, controlul greutatii este extrem de important, mare parte din succesul tratamentului depinzand de numarul de kilograme pe care pacientul il are, il pierde sau il castiga.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere