Accesul la servicii de sanatate si o buna informare reduc amputarile piciorului diabetic

MedicalXpress

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

O mai buna informare referitoare la diabet si complicatiile diabetice, impreuna cu medicina de familie care depisteaza aceste complicatii este foarte posibil sa fi contribuit la scaderea numarului de amputari.

Un acces mai bun la serviciile de sanatate si o mai mare constientizare a populatiei asupra bolii diabetice au generat o scadere cu 70% a riscului de diabet tip 2 care cauzeaza amputarea piciorului.

Descoperirea vine pe fondul cresterii numarului celor care sufera de diabet la nivel mondial, spune autorul studiului si cercetatorul in medicina podiatrica, Mendel Baba.

„Desi presiunea pe care diabetul o pune pe sistemul de sanatate este in crestere … sunt unele schimbari in modul in care este ingrijit piciorul diabetic sau in strategiile de gestionare care au avut succes pana in prezent,” spune ea.

Cercetarea a comparat persoanele care au participat la studiul Fremantle Diabetes in perioada 1993 – 1996 (Faza I) cu cele care au participat la studiu in perioada 2008-2011 (Faza II).

Una dintre principalele schimbari intre cele doua faze a fost introducerea planurilor de asistenta medicala finantate de guvern incepand din 2000.

Finantarea a permis persoanelor cu afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, sa acceseze servicii standard, conexe de sanatate, inclusiv podologie, spune dr. Baba.

,,Pacientii au beneficiat din plin de aceste programe de asistenta medicala oferite de guvern”, spune ea.

„Aceste servicii au sporit supravegherea ulceratiilor si infectiei piciorului diabetic si au contribuit la detectarea timpurie a oricaror probleme la nivelul piciorului. Exista, de asemenea, sfaturi cu privire la masurile podiatrice preventive si incaltamintea adecvata … in plus fata de evaluarile standard ale sistemului vascular.”

Dr. Baba sustine ca o mai buna informare referitoare la boala diabetica si complicatiile ei, impreuna cu medicii de familie care au depistat aceste complicatii au contribuit la scaderea numarului de amputari.

Dr. Baba, care a efectuat cercetarea la Spitalul Fremantle, sustine ca amputarea trebuie sa fie ultima solutie pentru bolnavii de diabet care au dezvoltat complicatii.
,,Nu inseamna ca o persoana care a fost diagnosticata cu diabet astazi, miine va necesita neaparat o amputare”, spune ea.

,,Daca ne gandim la influenta pe care o are diabetul asupra membrelor inferioare, atunci acesta poate afecta vasele de sange sau alimentarea cu sange a extremitatilor.”

„Nivelul ridicat de zahar in sange poate afecta nervii picioarelor si modul in care ele functioneaza … s-ar putea sa nu simtiti daca pasiti pe o piatra sau daca pielea piciorul este afectata de o incaltaminte nepotrivita.”

Dr. Baba spune ca boala vasculara reduce potentialul de vindecare si, atunci cand este combinata cu o lipsa a senzatiei, pacientii care au dezvoltat un ulcer la picior prezinta risc de infectie.

Acest lucru duce, in cele din urma, la amputare daca infectia nu poate fi controlata prin administrarea de antibiotice.

,,Eu insami sunt medic podiatru si tot timpul intalnesc pacienti cu complicatii [din cauza diabetului], asa ca este incurajator sa vedem ca exista dovezi ale progreselor facute pentru evitarea amputarilor la nivelul membrelor inferioare.”

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

MedicalXpress

Pe acelasi subiect:


O noua abordare pentru a intelege biologia vindecarii ranilor

Ce provoca senzatia de furnicaturi ale mainilor si picioarelor

Exercitiile de intindere a picioarelor pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si diabet

Cresc complicatiile la nivelul membrelor inferioare cauzate de diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere