O noua abordare pentru a intelege biologia vindecarii ranilor

MedicalXpress

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Adesea corpul nostru isi poate vindeca singur ranile, cum ar fi o taietura sau o julitura. Cu toate acestea, pacientii cu diabet, boli vasculare si de pielii au uneori dificultati de vindecare. Acest lucru poate duce la cronicizarea ranilor si poate avea un impact grav asupra calitatii vietii. Gestionarea ranilor cronice implica costuri majore pentru sistemele de sanatate, numai in SUA se cheltuie aproximativ 10-20 miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, stim foarte putin despre cauzele care genereza cronicizarea unor rani, ceea ce face dificila dezvoltarea unei terapii eficiente in vederea vindecarii. Actualele cercetari descriu o noua modalitate de prelevare a celulelor din rani – folosind pansamente utilizate. Aceasta abordare neinvaziva deschide o perspectiva in ceea ce priveste compozitia celulara a ranilor si posibilitatea de a identifica caracteristicile ranilor susceptibile de a se vindeca fata de cele care devin cronice, precum si dezvoltarea unor terapii tintite.

Studiul a fost publicat in Scientific Reports in 15 septembrie.

Studierea vindecarii ranilor la oameni este foarte dificila

,,Studierea vindecarii ranilor la oameni este foarte dificila si stim foarte putin despre acest proces la om”, spune Andrew South, Dr., profesor asociat la Departamentul de Dermatologie si Biologie Cutanata din Jefferson si unul dintre autorii principali ai studiului. ,,Ceea ce stim este din studiile facute pe animale, dar pielea animalelor si modul in care se vindeca ea este foarte diferit de pielea umana”.

Dr. South si laboratorul sau studiaza un grup de boli ale pielii, mostenite, numite epidermoliza bulosa (EB), la care vindecarea ranilor este grav afectata. Adesea de la nastere pacientii sufera de vezicule si leziuni care se vindeca lent, iar la unii afectiunea devine cronica. La un subgrup de pacienti, ranile cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele in forma agresiva. In acest moment, este foarte dificil sa se anticipeze la care dintre pacienti ranile se vor vindeca si la care nu. Prerelevarea de probe din rani este o solutie pentru intelegerea mecanismelor din spatele vindecarii.

Efectuarea unei biopsii pentru prelevarea de probe ale celulelor din rana ne-ar ajuta sa intelegem diferentele dintre aceste rani

„Dar biopsia la acesti pacienti este extrem de dureroasa si ar putea intarzia si mai mult vindecarea plagii. Pe de alta parte, metoda colectarii bandajelor care vor fi aruncate, nu afecteaza pacientul si poate fi aplicata acolo unde ranile nu se vindeca corespunzator.” , spune dr. South.

Cercetatorii, care au inclus colaboratori din Chile si Austria, au colectat si analizat 133 de pansamente de la 51 de pacienti cu epidermoliza bulosa (EB). Atat ranile acute cat si cele cronice au fost prelevate de la pacienti cu rani considerate cronice dupa 21 de zile sau mai putin, si cronice dupa mai mult de 3 luni.

,,Studiile anterioare au folosit pansamente ale ranilor sau fese pentru a colecta si analiza proteinele din secretiiile ranilor”, spune dr. South. „Dar nimeni nu a analizat efectiv ce tip de celule sunt prezente acolo. Aplicand tehnicile utilizate frecvent de laboratorul nostru, am reusit sa izolam celule viabile sau vii prezente pe pansamente”.

Cercetatorii au recuperat un numar mare de astfel de celule din pansamente, de multe ori peste 100 de milioane. Cu cat rana era mai mare si cu cat pansamentul era pastrat pe rana mai mult timp, cu atat mai multe celule puteau fi izolate.

Cercetatorii au analizat celulele prelevate pentru a vedea ce tip de celule sunt prezente in plaga

Au descoperit o varietate de celule imune, inclusiv limfocite, granulocite sau neutrofile si monocite sau macrofage. Atunci cand au comparat pansamentele de la rani acute si cronice, au gasit un numar semnificativ mai mare de neutrofile in cazul ranilor cronice. Neutrofilele sunt prima linie de aparare a sistemului nostru imunitar si, atunci cand apare o rana, sunt primele care ajung la fata locului.

,,Descoperirile anterioare din studiile pe animale si analiza proteinelor asupra pansamentelor umane au sustinut ideea ca atunci cand neutrofilele raman mai mult decat ar trebui in zona afectata, acest lucru blocheaza procesul de vindecare si poate duce la cronicizare”, spune dr. South. „Descoperirile noastre sustin aceasta teorie in mod clar, aratand ca ranile cronice sunt caracterizate prin nivelul ridicat de neutrofile.”

Aceste descoperiri ofera informatii suplimentare despre vindecarea ranilor si ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapiilor care sa promoveze aceasta metoda; de exemplu, terapii care neutralizeaza excesul de neutrofile sau introduc macrofage, celulele imune, care incep etapa urmatoare a vindecarii dupa neutrofile.

Cercetatorii intentioneaza sa extinda tehnica

Analizand mai departe celulele individuale colectate din pansamentele si materialul genetic din interiorul ranilor, cercetatorii intentioneaza sa extinda tehnica. ,,In prezent lucram cu colegii din Santiago, Chile, la colectarea pansamentelor de la pacientii cu epidermoliza bulosa (EB)”, spune dr. South. „Acest lucru ne permite sa urmarim pacientii pe o perioada de timp si sa observam rana si cum se modifica compozitia sa celulara pe masura ce se vindeca sau nu.”

Echipa spera ca acest experiment va dezvalui markeri genetici care pot prezice vindecarea sau cronicizarea unei rani.

,,Aceasta metoda de prelevare a probelor ar putea fi o alternativa la testele de tamponare sau prelevari de sange, care sunt deosebit de greu de facut la nou-nascuti”, spune dr. South. „Deoarece stim ca epidermoliza bulosa (EB) poate fi prezenta la nastere, aceasta tehnica ne-ar putea oferi o perspectiva timpurie asupra gravitatii afectiunii.”

In timp ce studiul actual se concentreaza pe epidermoliza bulosa (EB), Dr. South si colegii sai spera ca aceasta tehnica poate fi aplicata la o varietate de alte afectiuni, cum ar fi ulcerele piciorului diabetic si ulcerele vasculare ale piciorului.

,,Domeniul vindecarii ranilor necesita urgent o mai buna intelegere a cauzelor care duc la cronicizarea unei rani”, spune dr. South. „Aceasta metoda ar putea inova tratamentele, si, in cele din urma, ar ajuta pacientii sa-si imbunatateasca calitatea vietii si sanatatea.”

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

MedicalXpress

Pe acelasi subiect:


Accesul la servicii de sanatate si o buna informare reduc amputarile piciorului diabetic

Ce provoca senzatia de furnicaturi ale mainilor si picioarelor

Exercitiile de intindere a picioarelor pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si diabet

Cresc complicatiile la nivelul membrelor inferioare cauzate de diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere