Alimente de ajutor in caz de hipoglicemie

Anca Rusen | Rubrica: Hipoglicemia | 9 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Hipoglicemia inseamna scaderea zaharului din sange, care poate provoca dureri de cap, slabiciune si anxietate. Exista alimente care sunt aliati in astfel de situatii si care, odata consumate, persoana care are hipoglicemie isi poate reduce simptomele? Ei bine, da! In articolul de mai jos iti aratam ce alimente ajuta in astfel de situatii.

Ce este hipoglicemia

Hipoglicemia este scaderea zaharului din sange, care poate provoca simptome multiple inclusiv oboseala si confuzie. Aceasta stare se poate manifesta si la persoanele care nu au diabet zaharat, mai exact si deficitele hormonale sau consumul exagerat de alcool pot determina crize de hipoglicemie.

Principalele simptome ale hipoglicemiei sunt

  • senzatie de slabiciune sau lesin,
  • durere de cap,
  • confuzie,
  • anxietate si iritabilitate,
  • palpitatii ale inimii,
  • fata este palida,
  • vedere neclara,
  • furnicaturi la nivelul buzelor.

Ce poti manca la micul dejun

In primul rand este esential ca pacientul sa manance micul dejun cat mai curand posibil dupa trezire, deoarece nivelurile de zahar din sange au scazut in timpul noptii. Specialistii recomanda limitarea aportului de sucuri de fructe dimineata, fiindca acestea pot conduce la o crestere a nivelului de zahar din sange.

Exemplu de meniuri sanatoase care se pot consuma la micul dejun: oua fierte tari si paine prajita, fulgi de ovaz cu boabe, seminte de floarea-soarelui, iaurt simplu si slab, miere.

Masa de pranz este indicat sa fie contina multe proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati care vor continua sa elibereze energia incet. Exemplu de meniuri aferente pranzului: ton, pui pe paine integrala cu frunze de salata, legume la cuptor. Totodata este foarte important sa fii constient de indicele glicemic sau GI al alimentelor pe care le consumi. Unele alimente care par sa fie sanatoase pot avea un GI mare.

Cina trebuie sa nu fie foarte consistenta. O alegere buna pentru cina va include proteinele si carbohidratii complexi. Exemple de meniuri pentru cina: pui sau tofu cu orez brun si legume, somon cu legume sau salata, o tocana de fasole cu linte, naut si rosii conservate, gustari cu ton sau piept de pui.

Gustari pentru hipoglicemie

Atentie! Pentru evitarea crizelor de hipoglicemie, este recomandat ca intre mese sa se consume gustari mici, nutritive care au rolul de a mentine constant nivelul de zahar din sange, dar si pentru a se asigura ca au suficienta vitamina, minerale, grasimi sanatoase, proteine ​​si carbohidrati in dieta lor. Exemple de gustari: un mar mic cu cateva felii de branza, o banana cu o mana de nuci sau seminte, o felie de paine prajita cu avocado sau humus, biscuiti cu cereale integrale, cu o cutie mica de sardine sau ton, morcovi, ardei si castraveti cu humus, legume la cuptor.

De retinut! Este important sa retii ca atunci cand faci efort constant trebuie sa mananci des, fiindca o activitate fizica obositoare sau sustinuta poate duce la scaderea nivelului zaharului din sange. Mai exact, ar trebui sa mananci o mica gustare care sa contina carbohidrati si proteine ​​inainte de orice antrenament. De exemplu, poti manca o banana, un mar mic, un iaurt, o felie de branza, nuci sau cereale integrale. Nu uita ca si hidratarea este esentiala daca iti doresti sa nu faci o criza de hipoglicemie!

Sfaturi pentru gestionarea hipoglicemiei

O persoana care se confrunta cu un caz minor de hipoglicemie poate consuma de exemplu, 20 de grame de carbohidrati cu actiune rapida, cum ar fi un mic pahar de suc de fructe sau cateva biscuiti. Daca o persoana se confrunta insa in continuare cu simptome de scadere a nivelului de zahar din sange dupa 15 minute, poate consuma inca o portie de 15-20 g de carbohidrati. Nu uita ca in urma unei crize de hipoglicemie, dieta te va ajuta la gestionarea simptomelor si va impiedica scaderea glicemiei.

Totodata, reducerea zaharurilor simple si cresterea carbohidratilor poate ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange pe parcursul zilei si pentru a preveni aparitia brusca a cresterii sau scufundarii.

Este important sa mananci des si constant. Sa eviti alimentele cu continut ridicat de zahar, inclusiv dulciurile, bauturile zaharoase si sucurile de fructe cu adaos de zahar. Sa alegi alimente cu indice glicemic scazut, sa elimini din dieta ta alcoolul.

Cand sa mergi la doctor sau sa suni la 112?

Consumul unei cantitati mici de carbohidrati cu actiune rapida, cum ar fi o bucata de fructe sau suc de fructe, pot trata cazurile minore de hipoglicemie.

Cu toate acestea, daca te confrunti cu simptome mai severe sau regulate de hipoglicemie trebuie sa mergi de urgenta la medic. Retine ca hipoglicemia este o afectiune care poate sa fie gestionata, iar obtinerea unui diagnostic precoce inseamna ca simptomele pot fi controlate. Lasate netratate, simptomele hipoglicemiei pot deveni mai frecvente si mai periculoase. Simptomele mimeaza si alte conditii, deci este important ca un doctor sa te vada si sa excluda alte posibile cauze, mai ales daca ai astfel de simptome si nu esti diagnosticat cu diabet zaharat. Atentie! Simptomele severe ale hipoglicemiei care inclusiv pierderea constientei, necesita asistenta medicala imediata.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Care sunt cele mai potrivite perioade ale zilei pentru a-mi testa glicemia?

Care ar trebui sa fie nivelul glicemiei inainte si dupa mese?

Medicamente comune pentru durere sunt asociate cu un risc mai mare de hipoglicemie

Tratamentul intensiv al diabetului creste riscul de hipoglicemie

Un nivel ridicat al glicemiei poate afecta structura ADN-ului

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere