Medicamente comune pentru durere sunt asociate cu un risc mai mare de hipoglicemie

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Tramadolul, un opioid, este utilizat pe scara larga pentru tratarea durerilor moderate sau severe, dar pacientii pot fi expusi riscului de a suferi o scadere a glicemiei sub nivelul normal.

De la aprobarea sa in 1995, tramadolul opioid a devenit un remediu prescris pe scara larga pentru osteoartrita si alte afectiuni dureroase, in parte, deoarece prezinta un risc mai mic de a provoca efecte secundare si are efecte mai slabe in caz de depasire a dozei, in comparatie cu alte opioide. In prezent, acesta este clasat printre primele cinci opioide prescrise si in primele 60 medicamente prescrise in SUA.

Dar, pe masura ce tramadolul a crescut in popularitate, au crescut si raportarile unor cazuri de efecte adverse in randul utilizatorilor sai. Intr-o noua lucrare, publicata anul acesta in revista Scientific Reports, cercetatorii americani arata ca pacientii care iau tramadol au un risc mai mare de a dezvolta hipoglicemie sau glicemie sub nivelul normal.

Sistemul de raportare a efectelor adverse

Echipa de cercetatori, a analizat peste 12 milioane de rapoarte din Sistemul de raportare a efectelor adverse si Sistemul de raportare a cazurilor de intoleranta, bazele de date care analizeaza rapoartele efectelor adverse in timp ce se administreaza un medicament. Perioada studiata s-a desfasurat din ianuarie 2004 pana in martie 2019.

„Decizia declansarii acestui studiu s-a datorat cresterii dramatice a popularitatii si consumului tramadolului”, a declarat echipa de cercetatori. „Am vrut sa avem o privire obiectiva, bazata pe date, asupra efectelor adverse ale acestui medicament – hipoglicemie la un nivel periculos si declansata brusc”.

Reactiile adverse recunoscute la medicamente asociate cu tramadolul includ ameteli, greata, dureri de cap si constipatie – toate reactiile adverse comune opioidelor. Reactiile adverse mai grave, dar mai rare, includ sindromul serotoninei si riscul crescut de criza convulsiva. Legatura cu hipoglicemia este relativ noua, desi a fost sugerata anterior de studii de caz si teste pe animale.

Hipoglicemia este adesea cauzata de tratamentul diabetului, dar poate aparea si la persoanele care nu au diabet. Netratata, hipoglicemia poate duce la complicatii grave, cum ar fi disfunctia neurocognitiva, pierderea vederii, instabilitate in miscari, caderi si deprecierea calitatii vietii.

Risc semnificativ de dezvoltare a hipoglicemiei la pacienti

Cercetatorii au analizat, de asemenea, alte opioide prescrise pe scara larga si medicamente similare, non-opioide, care actioneaza similar, cum ar fi inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei (Cymbalta, Effexor XR) si receptorii NMDA (ketamina si memantina). Numai tramadolul a produs un risc semnificativ de dezvoltare a hipoglicemiei la pacienti. De fapt, s-a inregistrat un risc de 10 ori mai mare de hipoglicemie in cazul administrarii tramadolului decat a tuturor celorlalte opioide. Singurul medicament identificat cu efect comparabil a fost metadona, un opioid utilizat cel mai frecvent pentru reducerea sau renuntarea la dependenta de heroina sau alte opiacee.

In timp ce acest studiul evidentiaza legatura dintre tramadol si hipoglicemie, este, totusi, necesar un studiu clinic de amploare pentru a stabili definitiv cauzalitatea.

„Mesajul studiului este de a avertiza medicii cu privire la probabilitatea ca pacientii sa prezinte un nivel scazut de zahar in sange (si / sau continut ridicat de insulina), in special daca acestia sunt predispus la diabet, si de a motiva astfel cercetarea privind mecanismul molecular unic care duce la acel efect secundar. Este deosebit de important in cazul tratamentului cu tramadol sau metadona, utilizate pe scara larga si, adesea, in cazuri cronice. „sustin cercetatorii americani.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere