Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Nivelul glicemiei / valoare glicemiei este parametrul dupa care ne ghidam pentru a stii ce tratament sa dam pacientului, in ce doze si mai ales sa vedem daca tratmentul administrat a fost cel corect. Astfel, vom avea valori tinta ale glicemiei inainte si dupa mese.
Valoarea optima inainte de o masa este cuprinsa intre 80-130 mg/dl. Daca pacientul va avea aceasta valoare inainte de a manca, el isi va lua tratamentul lui obisnuit. Daca are de facut o doza de 6 unitati de insulina sau are de luat o tableta din antidiabeticul lui oral, acela va fi tratamentul, nu va face modificari.
Daca valoarea glicemei inainte de masa este mai mica de 80 mg/dl pacientul risca sa faca hipoglicemie si trebuie sa ajusteze tratamentul. Astfel, in cazul in care este in tratament cu insulina, va face doza de insulina cu 2 unitati mai putin si isi va administra doza dupa ce a terminat de mancat. Daca pacientul este in tratament cu antidiabetice orale, le va lua dupa ce a mancat si poate injumatati doza. Poate lua doar o jumatate de pastila.
Mai avem si situatia in care glicemia este mai mare de 130 mg/dl inainte de masa. In aceste cazuri, dozele trebuiesc crescute. Un pacient care face insulina va adauga 2 unitati de insulina in plus la glicemie pana in 199 mg/dl, 4 unitati in plus daca glicemia este intre 200 si 299 mg/dl. Insulina se va face cu un sfert de ora inainte de inceperea mesei. Pacientul va face insulina si va astepta 15 minute, timp in care insulina va incepe sa actioneze si sa scada glicemia mare.
Pacientul care va avea valori glicemice crescute inainte de masa, care este in tratament cu medicatie orala, va lua medicamentul inainte si va astepta minim 15 minute. Daca aceasta situatie se repeta, atunci pacientul trebuie sa se adreseze medicului diabetolog pentru schimbarea schemei de medicatie.
Daca glicemia de dinaintea mesei o luam pentru a stii care este tratamentul pacientului, glicemia de dupa masa o vom lua pentru a verifica daca acele doze au fost cele corecte.
Corect, glicemia de dupa masa se ia la doua ore de cand am terminat de mancat si ea trebuie sa fie in niste tinte pentru a fi la o valoare buna. Tinta de glicemie la 2 ore dupa masa este valoarea de sub 160 mg/dl. Ideal, valorile ar trebui sa fie cuprinse intre 80 si 130 mg/dl, cu acceptarea cresterii limitei pana la 160 mg/dl.
Daca un pacient are o valoare a glicemei postprandiala de sub 160 mg/dl, inseamna ca doza lui de medicatie orala sau de insulina este doza buna si il acopera atat pentru ce a mancat, cat pentru o eventuala valoare mare a glicemiei.
Se mai accepta si valoarea de sub 180 mg/dl pentru glicemia de dupa masa. In unele publicatii de specialitate aceasta este valoarea acceptata, fiind considerata sigura si fara riscuri de hipoglicemie.
Valorile mentionate mai sus sunt valori de referinta pre si post prandial pentru pacientii cu diabet zaharat, tineri si fara alte probleme de sanatate asociate.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice