Care ar trebui sa fie nivelul glicemiei inainte si dupa mese?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Nivelul glicemiei / valoare glicemiei este parametrul dupa care ne ghidam pentru a stii ce tratament sa dam pacientului, in ce doze si mai ales sa vedem daca tratmentul administrat a fost cel corect. Astfel, vom avea valori tinta ale glicemiei inainte si dupa mese.

Valori glicemie

Valoarea optima inainte de o masa este cuprinsa intre 80-130 mg/dl. Daca pacientul va avea aceasta valoare inainte de a manca, el isi va lua tratamentul lui obisnuit. Daca are de facut o doza de 6 unitati de insulina sau are de luat o tableta din antidiabeticul lui oral, acela va fi tratamentul, nu va face modificari.

Daca valoarea glicemei inainte de masa este mai mica de 80 mg/dl pacientul risca sa faca hipoglicemie si trebuie sa ajusteze tratamentul. Astfel, in cazul in care este in tratament cu insulina, va face doza de insulina cu 2 unitati mai putin si isi va administra doza dupa ce a terminat de mancat. Daca pacientul este in tratament cu antidiabetice orale, le va lua dupa ce a mancat si poate injumatati doza. Poate lua doar o jumatate de pastila.

Mai avem si situatia in care glicemia este mai mare de 130 mg/dl inainte de masa. In aceste cazuri, dozele trebuiesc crescute. Un pacient care face insulina va adauga 2 unitati de insulina in plus la glicemie pana in 199 mg/dl, 4 unitati in plus daca glicemia este intre 200 si 299 mg/dl. Insulina se va face cu un sfert de ora inainte de inceperea mesei. Pacientul va face insulina si va astepta 15 minute, timp in care insulina va incepe sa actioneze si sa scada glicemia mare.

Valori glicemice crescute inainte de masa

Pacientul care va avea valori glicemice crescute inainte de masa, care este in tratament cu medicatie orala, va lua medicamentul inainte si va astepta minim 15 minute. Daca aceasta situatie se repeta, atunci pacientul trebuie sa se adreseze medicului diabetolog pentru schimbarea schemei de medicatie.

Daca glicemia de dinaintea mesei o luam pentru a stii care este tratamentul pacientului, glicemia de dupa masa o vom lua pentru a verifica daca acele doze au fost cele corecte.

Corect, glicemia de dupa masa se ia la doua ore de cand am terminat de mancat si ea trebuie sa fie in niste tinte pentru a fi la o valoare buna. Tinta de glicemie la 2 ore dupa masa este valoarea de sub 160 mg/dl. Ideal, valorile ar trebui sa fie cuprinse intre 80 si 130 mg/dl, cu acceptarea cresterii limitei pana la 160 mg/dl.

Daca un pacient are o valoare a glicemei postprandiala de sub 160 mg/dl, inseamna ca doza lui de medicatie orala sau de insulina este doza buna si il acopera atat pentru ce a mancat, cat pentru o eventuala valoare mare a glicemiei.

Se mai accepta si valoarea de sub 180 mg/dl pentru glicemia de dupa masa. In unele publicatii de specialitate aceasta este valoarea acceptata, fiind considerata sigura si fara riscuri de hipoglicemie.

Valorile mentionate mai sus sunt valori de referinta pre si post prandial pentru pacientii cu diabet zaharat, tineri si fara alte probleme de sanatate asociate.

Exista si categorii de pacienti carora li se aplica alte tinte glicemice, dintre acestia fac parte

  • batranii, la ei tintele de glicemie sunt mai ridicate. Unui batran nu ii vom stabili ca tinta de glicemie de dinaintea mesei valoarea de 80 mg/dl, deoarece acesta valoare poate sa predispuna la o scadere rapida a glicemiei si astfel la aparitia unei complicatii acute a diabetului zaharat: hipoglicemia. In cazul unui pacient de varsta a treia i se vor recomanda tinte glicemice care sa nu coboare sub 100 mg/dl inainte de mese si sa nu depaseasca 200 mg/dl dupa mese;
  • copiii, in special cei mici sunt extrem de sensibili la insulina si risca sa faca hipoglicemii la doze foarte mici. Lor li se recomanda la fel sa nu scada glicemia sub 90-100 mg/dl si sa nu depaseasca 180mg/dl la 2 ore dupa masa;
  • pacientii care sufera si de alte boli grave, cum ar fi cancerul. Neoplasmele predispun la o crestere a glicemiilor din cauza bolii asociate. La acesti pacienti nu este indicat un tratament extrem de agresiv care sa scada valorile glicemice foarte tare, in cazul lor trebuie sa ne concentram mai mult pe tratarea cancerului. Unor astfel de pacienti le sunt permise glicemii mai crescute, in special pe durata curelor de chimioterapie. Valorile vor fi stabilite de la caz la caz, de la pacient la pacient, in functie de simptomele si efectele adverese (greata, varsaturi, inapetenta) pe care le are la tratamentul citostatic.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere