Aparatul dentar la pacientul diabetic

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Medicul dentist tocmai ti-a spus că ai nevoie de tratament ortodontic si deja in mintea ta a aparut o stare de confuzie si zeci de intrebari: ce este acest tratament, cum functioneaza, ce tip de aparat dentar sa aleg, si mai ales: pot aparea complicatii daca sufar de diabet? La toate aceste intrebari ne-a raspuns Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Specialistul ne asigura ca in cazul pacientilor care se confrunta cu diabetul zaharat, boala nu reprezinta o contraindicatie pentru urmarea unui tratament ortodontic. Pot fi aplicate atat aparate dentare fixe (metalice, ceramice sau de safir), cat si mobile, atata vreme cat glicemia este tinuta si control si nu au aparut complicatii grave. Singura precautie trebuie sa fie reprezentata de o igiena dentara mult mai riguroasa, pentru indepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor si a evita astfel inflamatia gingivala, sangerarea gingiilor si cariile, deoarece capacitatea de lupta cu infectiile a acestor pacienti este mai scazuta.

De asemenea, specialistul ne explica ca bracketurile sunt componente ale aparatului dentar fix care se lipesc de dinte. In mijloc au un sant cu inclinare diferita pentru fiecare dinte, in cele 3 dimensiuni ale spatiului, astfel incat la finalul tratamentului fiecare dinte sa aiba pozitia ideala.

Conform medicul Mihaela Dan, in santul din bracketuri intra un arc (sarma) care are forma arcadei ideale. La inceput acesta pare contorsionat printre dintii strambi, insa incet, incet trage de ei pentru ca sarma sa revina la forma initiala, din fabricatie. Arcul (sarma) este fixat in bracketuri cu ajutorul elasticelor, transparente sau colorate. Exista si elastice continue (catene) care trag de dinti si inchid spatii.

Tipuri de bracketuri existente

Bracketurile pot fi plasate pe interiorul dintilor (linguale) sau la exteriorul lor (vestibulare). Acestea pot fi: metalice, ceramie sau de safir.

Exista mitul ca bracketurile metalice sunt mai eficiente, deoarece sunt mai lucioase, bine lustruite, astfel ca sarma aluneca usor de-a lungul lor, permitand deplasarea rapida a dintilor (frictiunea este mica). Insa la fel de bine lustruite, chira mai sticloase si alunecoase, sunt bracketurile de safir, deci la fel de eficiente. Asadar, un medic cu experienta va obtine rezultate foarte bune in timp scurt cu orice tip de bracketuri. Pana la urma, pentru a ajunge cu bine la destinatie, conteaza experienta soferului, nu marca masinii!

Pentru a le ingriji ai nevoie de o igiena dentara suplimentara!

Este necesara o atentie suplimentara la igiena dentara, dar si pentru a evitat alimentele dure si lipicioase care ar putea dezlipi bracketurile. Adezivul, insa, este foarte rezistent, astfel ca 80% dintre pacienti nu dezlipesc nici un bracket pe durata intregului tratament orthodontic.

Aparatul dentar fix nu influenteaza vorbirea

Aparatul dentar fix impune modificari usoare ale dietei si ale rutinei de igienizare dentara, dar nu influenteza vorbirea. Pacientul se obisnuieste foarte rapid cu el, astfel ca nu interfera cu viata personala sau profesionala. Dimpotriva, acestea sunt imbunatatite luna de luna, pe masura ce se obtin rezultate si pacientul capata mai multa incredere in sine.

Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasa

Aplicarea aparatului dentar nu este dureroasa, insa in primele zile de acomodare cu aparatul dentar poate aparea un discomfort pana la durere, care poate fi indepartat prin administrare de antialgice. Dupa fiecare activare se simte presiune timp de 1-2 zile. Indepartarea aparatului dentar metalic se face foarte usor cu un cleste special, insa cele ceramice sau de safir se pot fractura, iar indepartarea lor devine mai dificila.

Merita insa sa ai aparat dentar! Schimbarile estetice produc o crestere a increderii in sine, care transforma radical persoana, cu atat mai mult cu cat problemele au fost mai complicate. Aspectele mai putin constientizate de catre unii dintre noi sunt cele medicale: scaderea riscului de parodontoza, scaderea riscului de aparitie a cariei (dintii inghesuiti sunt mai greu de periat si astfel apar cariile si gingivita), masticatie si digestie mai bune etc.

Nu in ultimul rand, este recomandat ca pacientul diabetic, mai ales cel dependent de insulina, sa vina la fiecare control stomatologic dupa ce a mancat si si-a administrat medicatia antidiabetica conform recomandarilor diabetologului, pentru a evita o criza de hipoglicemie pe scaunul stomatologic.

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Specialist ortodont Orto-Implant Expert

Pe acelasi subiect:


Felul in care sarcina poate afecta sanatatea orala

Cum prevenim problemele dentare daca suferim de diabet

Ce probleme dentare cauzeaza neplaceri persoanelor cu diabet

Tratamentul ortodontic la persoanele cu diabet zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere