Ce probleme dentare cauzeaza neplaceri persoanelor cu diabet

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o afectiune metabolica ce nu trebuie neglijata, efectele ei care apar incet, de multe ori fara ca pacientul sa le constientizeze, fiind resimtite de intregul organism.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca un tratament adecvat poate ajuta ca multe dintre complicatiile acestei boli sa fie tinute sub control. Chiar si asa, specialistul atentioneaza ca pe masura ce diabetul avanseaza, pot aparea diverse afectiuni asociate acestuia.

Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni orale care insotesc diabetul

  • In termeni medicali parodontita marginala cronica este cea mai cunoscuta si grava complicatie a diabetului zaharat. In cazul paradontozei, bacteriile si toxinele lor din pungile parodontale, precum si substantele produse de organism ca reactie de aparare ajung prin sange in intregul corp, in special la inima, crescand riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale. In plus, in stadii avansate, parodontita marginala cronica duce la pierderea dintilor, iar aceasta la tulburari estetice, de masticatie, digestive si fonatie.
  • Saliva are un rol protector asupra dintilor, atat prin compozitia sa, cat si prin spalarea naturala a danturii de resturi alimentare si acizi. Scaderea fluxului de saliva (xerostomia) in diabet priveaza dintii de acest efect benefic al salivei, favorizand aparitia cariilor.
  • Leziuni orale. Infectiile orale bacteriene si fungice (candidoza) sunt determinate de afectarea sistemului imunitar din diabet. Aceste infectii apar mai frecvent si se vindeca mai greu decat la pacientul fara diabet.

Complicatii mai severe ale afectiunilor orale

In special la pacientii decompensati, abcesele dentare aparute in urma unor carii netratate sau tratate necorespunzator au un risc mai mare de a se transmite la tesuturile din jur (de a merge catre gat, catre obraz, sinusuri etc.) si de a necesita interventii chirurgicale de drenaj si uneori chiar spitalizare. De asemenea, la acesti pacienti anumite tratamente, cum ar fi aditia de os si implantul dentar, au sanse mai mici de succes.

Alterarea gustului si senzatia de arsura

Alterarea gustului si senzatia de arsura la nivelul obrajilor, limbii, gingiilor si gatului sunt produse de neuropatia diabetica si de scaderea fluxului de saliva. Senzatia de arsura creeaza un disconfort major, care face dificila purtarea protezelor mobile si hranirea corecta a pacientului.

Unele dintre aceste complicatii pot fi foarte ingrijoratoare, de aceea fiind recomandat sa facem toate eforturile pentru a impiedica aparitia diabetului zaharat, in masura in care acest lucru poate depinde de noi. Odata boala instalata, ce putem face este sa o tinem sub un control strict, pentru a evita complicatii care pot afecta atat viata pacientului, cat si pe cea a celor dragi.

Etichete: / /

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Specialist ortodont Orto-Implant Expert

Pe acelasi subiect:


Felul in care sarcina poate afecta sanatatea orala

Cum prevenim problemele dentare daca suferim de diabet

Tratamentul ortodontic la persoanele cu diabet zaharat

Aparatul dentar la pacientul diabetic

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere