Cum prevenim problemele dentare daca suferim de diabet

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Odata cu diagnosticarea diabetului, in viata oricarui pacient apar o multime de griji si modificari ale stilului de viata, deoarece boala afecteaza intregul organism, inclusiv sanatatea dintilor si a gingiilor.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Diabet AZ care sunt pasii prin care probleme dentare pot fi tinute la distanta chiar si atunci cand lupta cu diabetul creeaza un teren propice dezvoltarii lor.

Rezolvarea problemelor dentare

  1.  Incercati sa tineti sub control nivelul glicemiei, respectand dieta si tratamentul prescrise de medicul diabetolog, pentru a intarzia cat mai mult aparitia complicatiilor, inclusiv a celor orale.
  2. Reduceti riscul de aparitie a parodontozei, inlaturand factorii locali (bacteriile din placa bacteriana) care in stadii mai avansate produc pungile parodontale, retractia osoasa si mobilitatea dentara, deoarece organismul nu mai are capacitatea de aparare. De aceea, acordati o atentie suplimentara igienei dentare: periati dintii de cel putin 2 ori pe zi, folositi ata dentara pentru a indeparta placa bacteriana interdentara si de langa gingie, deoarece acesta este locul de intrare a bacteriilor catre parodontiu.
  3. Daca aveti proteza mobila, dormiti fara ea, spalati-o foarte bine cu periuta si pasta de dinti si dezinfectati-o zilnic intr-un pahar cu apa calduta in care ati dizolvat o tableta de Corega.
  4. Hidratati-va cat mai bine, pentru a compensa scaderea fluxului de saliva, care are rolul de a spala si proteja dintii de acizi si de bacterii.
  5. Evitati aparitia si agravarea infectiilor intraorale, mai frecvente la pacientul diabetic, folosind apa de gura uzuala si, mai rar, apa de gura cu clorhexidina.
  6. Renuntati la fumat – pacientii cu diabet care fumeaza au un risc de 20 ori mai mare de a face parodontoza si de a-si pierde dintii, spre deosebire de cei nefumatori.
  7. Faceti controale stomatologice periodice pentru a descoperi din timp orice problema si informati medicul despre afectiunea dvs.
  8. Daca sunt necesare tratamente stomatologice, programati-va dimineata, dupa micul dejun, cand nivelul glicemiei este mai usor de tinut sub control si administrati-va tratamentul prescris de medicul diabetolog.

Calitatea vietii

Asadar, diabetul nu este o sentinta, ci o afectiune care nu trebuie sa ne influenteze major calitatea vietii, daca luam toate masurile pentru a preveni acest lucru. Si pentru ca nimanui nu-i place sa mearga la dentist pentru interventii invazive, iar atunci cand prevenim castigam sanatate, timp, bani si ne diminuam suferinta, respectarea acestor reguli de baza ne va ajuta sa ajungem la cabinetul stomatologic doar pentru controale de rutina si nu pentru a trata anumite probleme dentare.

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Specialist ortodont Orto-Implant Expert

Pe acelasi subiect:


Felul in care sarcina poate afecta sanatatea orala

Ce probleme dentare cauzeaza neplaceri persoanelor cu diabet

Tratamentul ortodontic la persoanele cu diabet zaharat

Aparatul dentar la pacientul diabetic

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere