Tratamentul ortodontic la persoanele cu diabet zaharat

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan


Daca in privinta cariilor, infectiilor si altor leziunilor orale si mai ales a afectiunii parodontale ale pacientului diabetic nu exista nicio indoiala asupra necesitatii tratarii acestora, efectuarea unui tratament ortodontic este pus uneori sub semnul intrebarii: este optim sau are contraindicatii sau limitari?

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert a explicat in exclusivitate pentru Diabet – AZ care sunt particularitatile purtarii aparatului dentar la pacientul care sufera de diabet.

Din fericire, la pacientii cu diabet zaharat, boala nu reprezinta o contraindicatie pentru urmarea unui tratament ortodontic: pot fi aplicate atat aparate dentare fixe (metalice, ceramice sau de safir), cat si mobile, cata vreme glicemia este tinuta si control si nu au aparut complicatii grave.

Reguli de ingrijire

Singura precautie trebuie sa fie reprezentata de o igiena dentara mult mai riguroasa, pentru indepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor si a evita astfel inflamatia gingivala, sangerarea gingiilor si cariile, deoarece capacitatea de lupta cu infectiile a acestor pacienti este mai scazuta. In plus, daca dieta urmata de pacientul diabetic implica consumarea unor alimente dure sau lipicioase, care ar putea dezlipi bracketurile, recomandarea este ca acestea sa fie consumate, pe cat posibil, sub forma de shake. Prioritate are, desigur, mentinerea glicemiei in limite normale, cu adaptarea corespunzatoare a dietei.

Daca diabetul a produs si xerostomie (scaderea cantitatii de saliva), contactul cu bracketurile poate fi neplacut deoarece obrajii si buzele uscate se agata mai usor de acestea.

Diabetul produce parodontoza (implantarea dintilor in os scade) si astfel apar migrarile dentare. Readucerea dintilor in pozitia normala este posibila cu ajutorul aparatului dentar, insa tratamentul ortodontic trebuie corelat si cu un tratament parodontal, mai ales ca intre parodontoza si diabet s-a stabilit o legatura bidirectionala: fiecare o influenteaza pe cealalta.

Contraindicatii

Pacientul adult care se confrunta cu diabet zaharat intr-un stadiu avansat al bolii, in care parodontoza a afectat major implantarea dintilor in os, poate avea o contraindicatie de aplicare a aparatului dentar, care va fi stabilita, de la caz la caz, de catre medicul specialist ortodont.

Toti oamenii, indiferent de varsta, sex, stare de sanatate, nationalitate, apartenenta religioasa etc. au dreptul la tratament medical pentru mentinerea sanatatii, dar si dreptul la o imagine de sine cel putin satisfacatoare, care sa le asigure un confort psihic multumitor. Prin urmare, beneficiile medicale si estetice ale aparatului dentar nu sunt refuzate nici persoanelor care se confrunta cu diabetul, acestea putand obtine rezultatele dorite atata vreme cat sunt respectate regulile de baza in tratamentul ortodontic.

Etichete:

Articolul este realizat de Dr Mihaela Dan

Specialist ortodont Orto-Implant Expert

Pe acelasi subiect:


Felul in care sarcina poate afecta sanatatea orala

Cum prevenim problemele dentare daca suferim de diabet

Ce probleme dentare cauzeaza neplaceri persoanelor cu diabet

Aparatul dentar la pacientul diabetic

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate