Care este varsta recomandata pentru inceperea vietii sexuale?

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Este o intrebare delicata care, inainte de a primi un raspuns, si nu stiu daca se preteaza un anumit tip de raspuns la aceasta intrebare, ma gandesc ca este necesar o psihoeducatie a parintilor. Pentru ca, de fapt, abordarea parintilor pe acest subiect este una destul de taboo.

Parintii se feresc sa discute cu copiii despre toate aceste aspecte legate de sexualitate. Si sa stiti ca sunt situatii in care parintii vin si nu pot sa discute in cabinet despre ce se intampla, sau daca au vreun subiect despre sexualitatea copiilor lor. Ei insisi avand o gramada de carente pe aceasta tema. Si atunci este necesar sa stabilim ca dezvoltarea emotionala a copilului este cea mai importanta. A vorbi cu el de timpuriu despre partea sexuala este ceva normal.

Dezvoltarea copiilor

Masturbarea face parte din dezvoltarea copiilor si nu este ceva rusinos, asa cum foarte multi parinti percep ca masturbarea copiilor lor este ceva negativ. Asa cum mananca, asa cum beau, asa face parte si zona intima din corpul lor si trebuie sa vorbim despre asta. Trebuie sa-i invatam inca de cand sunt mici de ce se intampla, asa gasind un limbaj adecvat varstei copilului. Iar daca parintele se simte cumva neincrezator poate cere ajutorul unei persoane educate in acest sens si psihoterapeutii stiu sa faca acest lucru.

Nu este nimic rusinos ci din contra, sa aiba o sexualitate sanatoasa pe mai departe. Adolescentii se confrunta iarasi cu un impact foarte mare pe acest subiect, pentru ca una din probleme cu care ei se confrunta este sexualitatea. Iar daca din timp nu au primit informatii adaptate si potrivite si nu inteleg exact despre ce este vorba, ba din contra au primit poate critici, lucruri, informatii rupte sacadate sau amanari, atunci ei vor cauta cu siguranta informatii si vor gasi, doar ca modul in care le vor interioriza poate fi unul poate nepotrivit pentru ei.

Educarea parintilor

De aici deducem faptul ca este necesara educarea parintilor inainte de toate, de a fi deschisi cu copiii si de a le a spune lucruri potrivite pentru varsta la care se afla, lucruri legate de sexualitate si de maturizarea emotionala, de a alege varsta la care isi incep viata sexuala. In functie de niste factori care sa ii protejeze, protectia este foarte importanta inainte de orice.

Etichete: / / / / /

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Pe acelasi subiect:


Ce este fobofobia?

Ce este erotomania?

Cum depasim frica de singuratate acceptand langa noi persoane care ne fac rau?

Ce trebuie sa stim despre importanta locului in care locuim?

Cum poate fi tratata anorexia?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere