Care sunt simptomele diabetului de tip 2?

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Cine se afla la risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2?

Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au sanse mari de a dezvolta boala. Riscul este crescut si pentru cei care au in familie rude care au diabet zaharat, sau cei care au fost diagnosticati cu sindrom metabolic sau prediabet.

Principalele simptome ale diabetului de tip 2

Semnele si simptomele diabetului de tip 2 au o evolutie lenta, pe luni sau chiar ani de zile, fiind nerecunoscute sau nediagnosticate la controalele de rutina. De cele mai multe ori, pacientul este diagnosticat atunci cand deja au aparut complicatiile si tocmai simptomele complicatiilor bolii diabetice il vor trimite la medic pentru evaluarea starii de sanatate.

Principale simptome de diabet

  • Cresterea setei si urinarea frecventa. Excesul de zahar care se formeaza in sange determina un efect de scoaterea a lichidelor din tesuturi, eliminarea lor prin urinare, deshidratare si aparitia senzatiei de sete, in exces. De aceea, persoana in cauza poate bea apa si urina mai mult decat de obicei.
  • Cresterea senzatiei de foame. Fara insulina suficienta pentru a introduce zaharul in celulele, tesuturile si celulele devin avide de energie, acest lucru ducand la declansarea senzatiei de foame intensa.
  • Pierderea in greutate. In ciuda faptului ca o persoana mananca mai mult decat de obicei, au loc pierderi in greutate. Fara capacitatea de a metaboliza glucoza, organismul utilizeaza combustibili alternativi depozitati in muschi si grasimi si persoana respectiva slabeste.
  • Oboseala. Deoarece celulele organismului sunt lipsite de zahar, persoana in cauza poate deveni obosita si iritabila.
  • Vederea neclara. Daca glicemia este prea ridicata se modifica consistenta mediilor lichide oculare si se tulbura temporar vederea. Daca persista glicemiile mari timp indelungat are loc o scadere a acuitatii vizuale ca si consecinta a retinopatiei diabetice.
  • Infectii frecvente. Diabetul de tip 2 afecteaza capacitatea de vindecare a organismului si de rezistenta la infectii.
Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere