Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 18 aprilie 2019
Diabetul zaharat este o boala cronica care atunci cand nu este corect gestionata complicatiile se instaleaza mult mai repede. Uneori, se ajunge ca piciorul diabetic, neingrijit corect si mai ales la timp sa duca in timp la necesitatea amputarii. Afla ce factori pot creste riscul de amputare dar mai ales cum pot sa fie preveniti.
Cel mai rau scenariu pentru un pacient cu diabet este sa-si piarda fie un deget sau si mai grav, un picior prin amputarea acestuia.
De aceea, este indicat ca orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat fie de tip 1, fie de tip 2 sa incerce sa-mi controleze cat se poate de bine glicemia, sa mearga la controale periodic, la podiatru, la medicul diabetolog pentru a preveni aceste complicatii inspaimantatoare. Medicii spun ca buna gestionare a bolii de fond dar si ingrijirea timpurie a piciorului poate duce la prevenirea ulcerului piciorului. Cu alte cuvinte, in acest mod se poate evita amputarea.
Astfel, atunci cand cineva drag tie, din familie sau chiar tu observi cele mai mici nereguli, sau ulceratiile care apar la picior, mergi la medic. Datele statistice arata ca peste 75% dintre amputari incep de fapt cu ulceratiile piciorului. Trebuie subliniat faptul o ulceratie poate provoca leziuni serioase la nivelul tesuturilor, la oase si de aceea medicul chirurg ajunge sa aiba ca unica solutie amputarea.
Iata ce factori pot creste riscul de amputare:
De aceea, medicii trag un semnal de alarma si sustin ca ulcerul piciorului poate sa fie prevenit.
Iata ce trebuie sa faci in acest sens:
Acest articol este realizat cu sprijinul: