Ce va contine bagajul pentru vacanta daca ai diabet zaharat tip 1

Anca Rusen | Rubrica: Educatie diabet | 8 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Ce trebuie sa facem inainte de a pleca in calatorie, cum ne pregatim bagajul si ce trebuie sa facem in timpul calatoriei cu avionul daca avem diabet zaharat tip 1. La toate aceste intrebari a raspuns si a oferit sfaturi utile Mirela Rebenciuc Leonte, medic diabetolog, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.

Specialistul sustine ca inainte de a pleca intr-o calatorie este bine ca pacientul cu diabet zaharat tip 1 sa se documenteze in legatura cu termenii asigurarii medicale si sa aleaga o asigurare care acopera interventia medicala a complicatiilor acute. De asemenea, este indicat sa fie verificate serviciile medicale existente in locatia vizitata – spitale cu specialisti in diabet, farmacii cu program non-stop.

Foarte important”, subliniaza doctorul diabetolog, este realizarea unui inventar a termenele de valabilitate ale rezervelor de insulina, a consumabilelor pentru pompa si a senzorilor. Totodata, pacientii sunt sfatuiti sa verifice si data la care a fost eliberata ultima reteta de insulina si data emiterii urmatoarei retete.

Iata ce trebuie sa mai faci inainte de a pleca in vacanta cu diabet zaharat tip 1

• Programeaza-te la o vizita la medicul diabetolog cu cel putin o luna inainte de calatorie.

• Fii pro activ si pregateste o lista cu intrebari pentru medic.

• Cere medicului tau detalii despre aspectele managementului diabetului in calatorie: dozele de insulina adaptate itinerariului de vacanta (conditii climatice, alimentatia specifica zonei etc). Dar si despre ce modificari sa faci la schema de insulina in conditiile schimbarii fusului orar. Sau cand si cum se face trecerea pe o schema cu injectii multiple in cazul aparitiei unei defectiuni la pompa de insulina. Nu in ultimul rand afla in ce consta managementul zilelor in care te simti rau, de exemplu ai febra sau ai facut o indigestie.

• Foarte important: obtine o scrisoare medicala si o reteta de insulina.

In ce consta pregatirea bagajului

“Impacheteaza suficienta insulina pentru perioada calatoriei: asigura-te ca ai o cantitate dubla decat voiai initial sa iei cu tine. Daca ai pompa de insulina, asigura-te ca ai si insulina lenta pentru o eventuala trecere la o schema cu injectii multiple – in conditiile in care pompa se defecteaza. Ia cu tine pen-uri compatibile cu insulina folosita dar si seringi gradate pentru injectarea insulinei ( in cazul in care se defecteaza pen-ul). Nu uita acele si recipientele portabile pentru obiecte intepatoare si ia-ti cu tine jurnalul sau agenda cu setarile din pompa de insulina. Nu omite sa pui in bagaj cateterele si rezervoarele pentru insulina”, a declarat medicul Mirela Rebenciuc Leonte.

Aceasta a mai spus ca persoana cu diabet zaharat trebuie sa se asigure si ca are baterii de rezerva compatibile cu pompa dar si ca si-a luat glucometrul, bandelete pentru testarea glicemiei si dispozitivul de intepat.

“Obligatoriu in bagaj trebuie sa existe kitul pentru hipoglicemie. Acesta ar trebui sa contina glucagonul. Tot in kit trebuie sa fie zahar si tablete de glucoza/dextroza. Si nu in ultimul rand, in bagaj trebuie sa fie si documentele medicale, inclusiv o prescriptie de insulina pentru situatia cand trebuie cumparata insulina”, a mai declarat specialistul diabetolog.

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere