Controlul greutatii ar putea fi mai eficient decat medicamentele in unele cazuri de diabet tip 2 (studiu)

Pavel Adriana | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 10 septembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Programele pentru controlul greutatii ar putea fi mai eficiente decat medicamentele in cazul unora dintre pacientii diagnosticati cu diabet de tipul 2, potrivit unui studiu citat de Press Association.

Conform cercetarii efectuate de oameni de stiinta de la Universitatea din Glasgow, persoanele cu diabet de tipul 2 care se inroleaza in programele accesibile ce vizeaza schimbarea stilului de viata au un risc mai mic de a avea nevoie, in timp, de medicamente mai puternice si, in plus, au sanse mai mari de a-si imbunatati nivelurile glicemiei, relateaza si Agerpres.

In cadrul studiului au fost monitorizate 1.500 de persoane cu diabet de tipul 2 care au participat la astfel de programe, iar rezultatele obtinute au fost comparate cu cele ale unor pacienti care nu urmat astfel de servicii.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii care au luat parte la cursul de saisprezece saptamani de gestionare a greutatii nu au avut nevoie de medicamente mai puternice si au prezentat un risc cu jumatate mai mic de a inregistra o crestere a necesarului de insulina administrate.

Pacientii care au participat la programul pentru gestionarea greutatii ”Glasgow and Clyde Weight Management Service” au cantarit, in medie, cu 8 kilograme mai putin trei ani mai tarziu in comparatie cu cele care nu au urmat acest program si au pierdut, in medie, 1 kilogram in acelasi interval de timp.

Studiul, publicat in jurnalul Diabetes Obesity and Metabolism, a descoperit de asemenea ca pacientii care au reusit sa slabeasca cinci kilograme prezentau niveluri semnificativ mai reduse ale glicemiei chiar si dupa trei ani de la incheierea programului.

„O interventie de gestionare a greutatii adaptata vietii de zi cu zi in cazul pacientilor cu diabet poate diminua masa corporala pe termen mediu, poate duce la imbunatatirea controlului glicemiei cu mai putine medicamente.”, au notat autorii studiului conform surselor mentionate.

„Acesta este primul studiu desfasurat in lumea reala care demonstreaza ca programele de gestionare a greutatii prin modificarea stilului de viata pe care le asiguram in cadrul Serviciului National de Sanatate (NHS) pot avea un efect clinic semnificativ, de lunga durata, asupra diabetului de tip 2”, a declarat dr. Jennifer Logue, autoare principala a cercetarii.

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Carceii sau crampele musculare la picioare: cauze, tratament si preventie

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere